19 syyskuuta, 2010

11 etunimeä, revi siitä!

Ei pidä luulla, että erikoiselta vaikuttavat etunimiet ovat nykyajan ilmiö. Aika ajoin toki saamme lukea lehdistä luetteloita ihmisparoista, joille, ilmeistesti erikoisuutta tavoittelevat vanhemmat. ovat paiskaneet etunimeksi jonkun Ridgen tai Pikku-Myyn. Varmaan tasavallasta löytyy se Urbanus Möttönenkin.
Ulkomaalaisperäinen etunimi on ihan asiallinen ja paikallaan, jos ihmistaimella on yhteys siihen maahan, josta etumimi tulee. Toisin sanoen, jos suomaista alkuperää oleva Brian Tikkanen on syntynyt Yhdysvaltain Minnesotan Minneapoliksessa, on tuo "Brian" ihan käypä etunimi. Sen sijaan, jos Kouvolassa asuva herra Tikkanen, joka on The Beatles -yhtyeen ihailija antaa pojalleen nimen John Tikkanen, voi puhua jopa kiusanteosta.
Mutta ennen sitä vasta erikoisia nimiä on ollutkin. Pari esimerkkiä: vuosina 1826 - 1899 eläneellä kontra-amiraali Thizillä on kokonaisuudessaan näin komea nimi: Ernst Gustav Julius Caesar Fredrik Wilhelm Athos Porthos Aramis Romulus Remus Thitz.
Tiettävästi pisin maassamme tunnettu naisen nimi oli savolaisen silmänkääntäjä, Kuikka Koposen (oik. Abel Koponen 1833-1890), tyttärelleen antama nimi:Hilda Hulda Lea Stiina Anna Maria Karoliina Saara Porvana Lusina Selma Jelma Jakopek Koponen.
Nykyään eivät tällaiset nimirimpsut käy päinsä. Nimilain vuonna 1998 säädetty etunimeä käsittelevä kohta sallii ihmiselle enintään kolme etunimeä.
Saman lainkohdan mukaan etunimi ei voi olla muodoltaan tai kirjoitustavaltaan kotimaisen nimikäytännön vastainen. Toki tästä saa poiketa uskonnollisen tavan vuoksi tai siksi, että henkilöllä on kansalaisuutensa, perhesuhteidensa tai muun erityisen seikan perusteella yhteys vieraaseen valtioon ja esitetty etunimi vastaa sanotussa valtiossa noudatettua nimikäytäntöä tai jos siihen harkitaan olevan muu pätevä syy.
Tämä viimeinen kohta selittänee nämä Ridget ja Janet. Toisaalta kyllä aikuiselta, vaikka vasta lapseen saaneeltakin, pitää löytyä niin paljon järkeä, että ei rankaise lapsiparkaa oman turhamaisuutensa vuoksi.

Miesten Ykkönen, niinkuin muutkin jalkapallosarjat, lähestyvät ratkaisuaan. Niinhän siinä kävi, että Rovaniemen Palloseuran saavuttamattomalta tuntunut johto on supistunut olemattomattomaksi. Itse asiassa RoPs on joutunut luovuttamaan kärkipaikkainsa ainakin vuorokaudeksi Vuosaaren Viikingeille tämän nujerrettua eilen Palloseura Kemin kotonaan 3-1.
Tosin tämä kärkipaikka myös lähtee Viikkareilta tänään, nimittäin RoPs ja kolmantena oleva Porin Palloilijat, PoPa, kohtaavat tänään ja tasapeli riittää lappilaisille kärkipaikan takasin kaappaamiseen.
Jos taas satakuntalaiset marssivat voittoon, nousee PoPa piikkipaikalle. Niin tai näin, kaikilla Ykkösen kärkijoukkueilla on tänään pelattavien otteluiden jälkeen kolme peliä jäljellä.
Näistä kolmesta PoPa saa pelata kaksi kotonaan: ensiksi jengi kohtaa Porissa Espoon, sitten käydään Vantaalla PK 35:den vieraana. Kausi päättyy kotiotteluun Klubi 04:ää vastaan.
Ihan varmaksi tällä ohjelmalla uskaltaa porilaisille luvata kolme pistettä.
Viikingit matkustavat sarjapaikastaan taistelevien joukkueiden vieraaksi: ensin kohdataan JIPPO joensuusta, sitten Tampereen Palloveikot yrittävät saada pisteet pysymään Tampereella.
Viimeiseltä kierrokselta on vuosaarelaisjengille luvassa suhteellisen varmat pisteet. Heteniittyyn saapuu sarjapaikkansa menettänyt Mikkelin Palloilijat. Merellisen Vuosaaren kaupunginosan ylpeydelle ennustettakoon loppumatseista viisi pojoa.
Myös RoPs pelaa reissussa kaksi seuraavaa ottelua: ensin, PoPa:n lailla, Vantaalle PK:35:den vieraaksi, sitten Hämeenlinnaan, jossa kohdataan myös sarjapaikastaan taisteleva Fc Hämeenlinna.
Lokakuun 16. saapuu Rovaniemen keskuskentän räntäsateeseen kiusattavaksi, myös putoamisuhan alla oleva, Kotkalainen KooTeePee. Kyllä lappilaisjengi kuittaa näistä viimeisista kolmesta kamppailusta viisi, jopa kuusi pistettä.
Toisin sanoen: jos RoPs voittaa tänään on se suora nousija Veikkausliigaan, Viikingit on kakkonen ja PoPa kolmas. Jos tänään Rovaniemellä pelataan tasan, tilanne säilyy samana.
Mutta mikäli PoPa venyy voittoon, saattaa käydä niin, että Vuosaaren Viikingit on suora nousijajoukkue ja Porin suhde Rovaniemeen ratkeaa maalieron perusteella, joka tässä vaiheessa on lappialaisilla ylivoimaisisesti edullisempi.
Näyttää siltä, että RoPs on vahvimmilla ensi vuodenVeikkausliigajoukkueeksi. Vuosaaren Viikingit on astetta PoPaa vahvempi ehdokas karsimaan paikasta pääsarjaan. Lopullinen totuus tästä tiedetään 16. lokakuuta.

Jaatinen Julistaa: Pääministeri Kiviniemi lisää kansalaisten hämmennystä linjaamalla, että pienet vaalikampanjaan saadut rahat eivät aiheuta esteellisyyttä.
No voipi olla niin, että se "pieni" on kovin eri asia eri ihmisille. Tällainen lausunto herättää ihan turhia, toivottattavasti aiheettomia, epäilyksiä äänestäjissä.
Pitäisikö ihan vakavasti harkita julkisen puoluetuen selkeää korottamista ja tämän myötä kaiken ulkopuolisen puolue/ehdokasrahoituksen kieltämistä. Pitkät listat tietysti myös rauhottasivat ehdokkaiden rahankäyttöä.

Ei kommentteja: