21 elokuuta, 2011

Viro on vapaa, miksi ei Valko-Venäjä? Eesti on vaba, miks ei Valgevene?

Lauantaina 20. syyskuuta Viro juhli kaksikymmentä vuotta sitten tapahtunutta uudelleen itsenäistymistä. Viron kohtalot liittyvät tiiviisti Suomen kohtaloihin. Ensimmäisen itsenäisyytensä Viro saavutti  sodan heikentämän Venäjän keisarikunnan jouduttua vallankumouksen pyörteisiin.Venäjän kumous avasi mahdollisuuden myös kotimaamme irtautumiselle imperiumista.
Suomen tavoin Viro joutui kahden totaalitäärisen vallan, Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton, pelinnappulaksi elokuussa 1939 solmitussa Molotov-Ribbentrop -sopimuksessa. Konstantin Pätsin itsevaltaisesti johtama etelänaapurimme liitettiin väkivalloin toisen maailmansodan loppuselvittelysssä Neuvostoliittoon. Suomi säilytti valtiollisen itsenäisyyteensä kovin uhrauksin, osin taidolla, osin onnella.
Kuin tuo kommunistinen diktatuurivalta sortui 1991 pääsi Viro livahtamaan saman tien toiselle itsenäisyyden ajalleen. Mutta tarkoitti Neuvostodiktatuurin häviäminen muidenkin kun virolaisten vapautumista. Venälaiset pääsivät irti pakkovallasta, joka oli maksanut vähintään 20 miljoonan kansalaisen hengen. Muutkin Baltian maat, Latvia ja Liettua itsenäistyivät.
Neuvostoliiton osista kasattiin kaiken kaikkiaan 15 uutta itsenäistä valtiota. Eikä pidä suinkaan unohtaa Saksan uudelleenyhdistymistä sekä entisten Neuvostoliiton satelliittivaltioiden pääsystä punavallan puristuksesta. Baltian maissa, Viro, Latvia ja Liettua, demokratia toimii. Näin ei valitettavasti voi sanoa lähestkään kaikista entisistä Neuvostoliiton osista.
Azerbaidzania hallitsee käytännössä Oliyevien sukudynastia. Nykyinen presidentti on edellisen presidentin poika. Vuodesta 1991 on Kazakstania hallinnut, vähitellen itselleen diktaattorin valtuudet hankkinut, Nursultan Nazarbajev. Tässä pari esimerkkiä.
Lyhyesti sanottuna monissa näissä Neuvostoliiton jäljeltä jääneissä maissa on ongelmia ihmisoikeuksien ja demokratian kannalta.
Eikä "emämaa" Venäjäkään täysin puhtoinen ole, vaikka muistettaisiinkin se, että tuo kokoisen maan hallitseminen on vaikeaa. Kaiken lisäksi itänaapurissamme ei ole minkäänlaista perinnettä kansanvallalle. Liian moni kriittinen toimittaja tai politikko saa Venäjällä pelätä henkensä puolesta.
Mutta, meidän Euroopan Unionin kansalaisten kannalta kaikista häpeällisin on Valko-Venäjä. Tämä siksi, että tuo, Aleksander Lukashenkan johtama maa on todellinen Neuvostoliiton jatkaja.Siis demokratia- ihmisoikeusmielessä.
Karkeasti sanoen kaksi asiaa pitää Lukashenkan diktatuuria pystyssä: Venäjän tarve puskurivaltioon länsirajalleen ja Euroopan Unionin lepsuus. Kyllähän Unioni on julistanut erilaisia saartoja ja antanut vastalauseita Valko-Venäjälle, mutta  jotenkin puolinaisesti.
Missä viipyy kunnon puuttuminen Valko-Venäjän tilanteeseen? Miksi Euroopan Unioni sallii tälläista tapahtuvan, vieläpä ihan naapurissa? Missä viipyvät purevat rajoitukset? Lukashenkan Valko-Venäjä tulisi sulkea kansainvälisen yhteisön ulkopuolelle.
Kuten hirmuvaltiaat yleensä, myös Alexander Lukashenka, käyttää urheilua valtansa pönkittämiseen. Lukashenka nähdään milloin minkäkin urheilulajin maajoukkuepaitaan pukeutuneena. Ei kun laitetaan Aleksander kansainväliseen urheiluboikottiin, ulos kaikista arvokisoista.
Vai ei muka politiikkaa ja urheilua saa sotkea keskenään. Nehän ovat jo, jos eivät suorastaan naimisissa, niin ainakin salarakkaita.Valko-Venäjän tilanne suorastaan vaatii myös kansainvälisen urheiluliikkeen toimenpiteitä.
Lauantainen päivänsankari Viro on toimiva demokratia, siitä onnittelut: Palju Önne, Eesti!

Antti Muurinen uskoi, Antti oli oikeassa. Tapahtui sensaatio, huippusuoritus. Helsingin Jalkapalloklubi todellakin kaatoi monta kertaa itseään suuremman Schalke 04:n.
Tulos, 2-0, ei anna nokan koputtamista. Tulos oli ansaittu. Selvittyään vierasjoukkueen alkurynnistyksestä Klubi otti reippaasti otetta pelistä.
Ottelun suurin sankari on, tottakai, kaksi maalia iskenyt Teemu Pukki. Ei tarvitse olla selvännäkijä arvatakseen, että Pukki ei tämän kauden jälkeen pelaa HJK:ssa. Olisiko uusi osoite Saksa? 
Mutta kyllä sinivalkoisen helsinkiläisjengin voitto perustui joukkuepeliin, esimerkiksi Berat Sadik teki aivan erinomaisesti tilaa Teemu Pukille, Sebastian Sorsan laitanousut olivat myrkkyä Schalkelle jne...
Ottelusarja on puolivälissä, toinen osaottelu pelataan Gelsenkirhenissä torstaina 25.8. Kotona Schalke 04 tulee verenhimoisena päälle.
Klubi johtaa 2-0 ja sen mahdollisuudet perustuvat siihen, että maalia ei päästetä heti ottelun alkuun, mutta ei toisaalta sorruta siilipuolustukseen. Sama aktiivisuus olisi saatava esille kuin kotiottelussakin.
Joka tapauksessa Schalke 04 on edelleen iso ennakkosuosikki Eurooppa Liigan lohkovaiheeseen. Helsingin Jalkapalloklubin jatkoon pääsy olisi  mieletön sensaatio.
Näyttäähän YLE pelin näyttäähän!?

Jaatinen Julistaa:
"Kansa, joka ei mitään uskalla, menettää lopulta uskon itseensä."
Johannes Linnankoski (Vihtori Peltonen)

3 kommenttia:

Larko kirjoitti...

Pienenä tarkennuksena, että Viro, Latvia ja Liettua eivät itsenäistyneet 20 vuotta sitten vaan vuonna 1918. Itsenäisyys palautettiin vuonna 1991 oikeudellisen jatkuvuuden pohjalta. Ne eivät siis olleet 20 vuotta sitten uusia valtioita vaan vanhoja, jotka saivat itsenäisyytensä takaisin.

Tämä saattaa kuulostaa saivartelulta, mutta on tosiasiassa kaikkea muuta. Tästä asiasta käytiin silloin kovaa kädenvääntöä eikä se vieläkään ole kaikille selvä. Uusien valtioiden perustaminen olisi merkinnyt mm. kansalaisuuden nollavarianttia, mikä puolestaan olisi oleellisesti heikentänyt virolaisten, latvialaisten ja liettualaisten asemaa omissa maissaan.

Jaatinen Juha Olavi kirjoitti...

Tossahan lukee heti alussa, että Viro juhli lauantaina 20 vuotta sitten tapahtunutta uudelleen itsenäistymistä. Lue hyvä ystävä koko teksti. Olet kyllä oikeassa huomiossasi, mutta se on aiheeton. Tuohon kansainväliseen oikeudelliseen asemaan en ota kantaa.

Larko kirjoitti...

Tämä on toki tulkintakysymys. Minusta "uudelleen itsenäistymininen" ei yksiselitteisesti tarkoita itsenäisyyden palauttamista oikeudellisen jatkuvuuden pohjalta. Lisäksi toisaalla tekstissä lukee, että "Neuvostoliiton osista kasattiin kaiken kaikkiaan 15 uutta itsenäistä valtiota".

Oli sen asian kanssa niin tai näin, aiheettomia huomioita ei ole olemassakaan. Aina niihin on joku aihe. Tässähän oli kysymyksessä sellaisen asian täsmentäminen, jonka ilmeisesti ymmärrämme samalla tavalla. Joku muu blogiasi lukeva saattaisi sen sijaan ymmärtää toisella tavalla, jos asiaa ei olisi täsmennetty.