07 elokuuta, 2011

Onko edessä Götterdämmerung?

Kansallisooppera esittää ohjelmistossaan Richard Wagnerin (1813-1883) neliosaista "Nibelungin sormus" -sarjaa. Alkukielellä, saksaksi, nimi kuuluu Der Ring des Nibelungen. Kokonaisuus koostuu neljästä erilisestä oopperasta: Reininkulta (Das Rheingold), Valkyyria (Des Valkûrie), Siegfried ja Jumalten tuho (Götterdämmerung). Kokonaisuudessaan paketti kestää n. 14 h 45 min.
Sarja on eräs suosituimmista oopperoista. Kansallisoopperankin esitykset ovat, muutamia hintavia paikkoja lukuunottamatta, loppuunmyytyjä.
Reininkulta on sarjan esinäytös, se on myös paketin lyhin osa. Kansallisoopperan esitys kestää 2 h 40 min, ei taukoja. Jo esinäytöksessä selviää, mihin Nibelungin sormus -sarjassa ollaan menossa: kohti väistämätöntä tuhoa.
 Varoitus: seuraavaksi seuraa juonenpaljastuksia. Tapahumat etenevät Reininkullassa, pähkinänkuoressa näin: Peikko tai Nibelungkääpiö, Alberich ihastelee joessa kisailevia Reinintyttäriä (Woglinde, Wellgunde ja Flosshilde) Tytärten tehtävä on vartioida joen pohjaan kätkettyä maagista Reininkultaa. Viehkeät seireenit huomaavat peikon ihastuksen, suoranaisen kiiman ja kiusoittelevat häntä. Innostunut sulhaskanditaatti tavoittelee tyttäriä jokaista kerrallaan, mutta epäonnistuu surkeasti.
Lopulta havaitessaan, että häntä kiusataan Alberich raivostuu ja huomaa Reininkullan. Yhdeltä tyttäristä lipsahtaa, että kiroamalla rakkauden kullan haltija voi takoa sormuksen, jolla saa kyvyn hallita maailmaa. Seireenien käytöksestä naisväkeen lopullisesti suivaantunut peikko kiroaa rakkauden ja varastaa kullan.
Toisaalla Wotan mahtailuun taipuva johtava jumala, on rakennuttanut pöyhkeän linnan. Työn ovat tehneet jättiläisveljekset Fasolt ja Fafner. Palkaksi Wotan on luvannut nuoruuden jumalatar Freijan. Jumalalatar on Wotanin puolison, avioliiton jumalatar, Frican, ukkosenjumala Donnerin ja kevään jumala Frohin sisar.
Olennaista on myös se, että Freijan kasvattamat kultaomenat pitävät jumalat ikinuorina. Wotanin vaimo motkottaa (tietysti) moisesta kaupasta, mutta Wotan kuitenkin luottaa siihen, että hänen neuvonantajanaan toimiva tulenjumala, Loge, keksii keinon jolla ei Freijaa tarvitse luovuttaa jättiläisille.
 Rakennustyön loppuunsaattaneet jätit saapuvat paikalle ja uhkaavat ottaa Frejan heti. Donner ja Froh uhkaavat rakennustyöläisiä väkivallan käytöllä. Wotan, koska on myös sopimusten suojelija, estää kuitenkin tilanteen kärjistymisen konfliktin asteelle.
Jo jonkin aikaa ilmestyväksi odotettu, poliitiinen neuvonantaja, tulenjumala Loge, saapuu ja kertoo peikko Alberichin ryöstäneen Reininkullan ja takoneen siitä sormuksen, jolla pääsee maailman valtiaaksi. Tulen jumala on luvannut Reinintyttärille, että asiaan saadaan korjatus, kun hän puhuu asiasta päämiehelleen, Wotanille.
Tämän kuultuaan jättiläiset alkavat vaatia Nibelungin sormusta palkkiokseen, luopuen samalla vaateista Freijaan. Wotan kuitenkin vastustaa ajatusta. Tästä kimmastuneena ilman palkkaa jääneet jätit ottavat Frejan pantiksi kulta-aarteesta ja sormuksesta. Jumalat eivät voi seurata Fasoltia ja Fafneria, koska ovat jo ehtineet heiketä kultaomenien puutteeseen. Ykkösjumala Wotanin ja tulenjumala Logen ei auta muuta kun matkustaa Nibelungiin varastamaan Reininkulta takaisin varkaalta, peikko Alberihilta.
Nibelungissa Alberhich on pakottanut muut kaivamaan hänelle kultahippuja. Veljensä Mimen hän käskee takomaan itselleen taikakypärän Tarnhelmin. Kypärällä pystyy muuttamaan hahmoaan sekä saa myös itsensä näkymättömäksi.
Mime yrittää kätkeä mahtavan kypärän, mutta Alberich huomaa asian, riistää Tarnhelmin ja pieksee veljensä näkymättömyyden turvin. Pahoinpitelyn suoritettuaan tämä pikkuhitleri lähtee laajentamaan mahtiaan.
Seuraavaksi Wotan ja Loge saapuvat paikalle. Heille piesty Mime kertoo kuinka hänen veljensä on alistanut nibelungit törkeästi pakkotyöhön. Jumalat lupaavat vapautta orjuudesta ja pakkovallasta.
Nyt tyranni itse, Alberich, tulee korskeana paikalle. Juonikaat Wotan ja ennenkaikkea Loge kysyvät kykeneekö hän muuttamaan itsensä taikakypärän avulla miksi tahansa. Vallantäyteinen peikko muuttaa muotoaan jättiläiskäärmeeksi. Tämän jälkeen jumalat kysyvät pystyykö peikko muuttamaan itsensä joksikin oikein pieneksi. Alberich lentää retkuun ja muuttaa itsensä rupikonnaksi. Nyt Wotan ja Loge vangitsevat rupikonna-Alberichin ja raahaavat hänet mukanaan maan pinnalle.
Jumalat lupaavat vapauttaa peikon, jos hän luovuttaa kultahippuaarteensa ja sormuksen. Tämän kuultuaan pekko raivoaa, haukkuen Wotania ja Logea samanlaisiksi varkaiksi kuin hän itse on. Tästä huolimatta Wotan ottaa sormuksen haltuunsa. Tästä tempusta Alberich menettää lopullisesti malttinsa ja kiroaa sormuksen: se tulee aiheuttamaan tuhoa omistajalleen.
Jumalien palattua kotiinsa jättilaiset Fasolt ja Fafner saapuvat palkkavaateineen. He palauttavat Frejan kulta-aarretta vastaan, mikäli aarre ylettyy jumalatteren koko pituuden yli. Kulta riittää kasattuna reilusti. Nyt, ahneeksi heittäytynyt  Fasolt väittää näkevänsä häivähdyksen Freijan hiuksista. Hiukset peitetään Tarnhelm-kypärällä.
Tässä tilanteessa tuo törkymöykky väittää näkevänsä Freijan silmän loisteen ja vaatii, että loiste peiteään Nibelung-sormuksella. Tässä vaiheessa neuvonantaja Loge yrittää muistuttaa, että kulta tulisi palauttaa laillisille omistajilleen, Reinintyttärille.Tällaisen sitoumuksen hän oli antanut. Kumpaankaan  edellämainittuun vaihtoehtoon Wotan ei ole halukas taipumaan. Muistakaamme, että sormus antaa haltialleen ylettömästi valtaa.
Seuraavaksi nähdään maan jumalatar, oraakkeli, Erda, joka varoittaa Wotania vakavista seurauksista. Sormus aiheuttaa jumaltan tuhon. Kun vielä, puoliso, Frica, yhtyy painostukseen luovuttaa Wotan Nibelung -sormuksen pitkin hampain jättiläisille, jotka vapauttavat Freijan.
Tällöin sormus näyttää kirouksensa voiman ensi kertaa. Jättilaisten kesken syntyy kiistaa kulta-aarteesta ja ennenkaikkea sormuksesta. Fafner surmaa veljensä Fasoltin ja häipyy kullan, sormuksen ja Tarhelmin kera.
Donner karkoittaa usvan pois ja veljensä Froh luo sateenkaarisillan uuden linnan luo. Wotan nimeää linnan Valhallksi. Jumalat siirtyvät linnaan. Reinintyttäret valittavat varastetun Reininkullan perään, mutta ketä kiinnostaa. Jakso loppuu tähän.
Kuten jo tästä esinäytöksestä huomaa, tarinassa käsitellään perimmäisiä aiheita: Rakkautta (seksiä) kultaa (saks. kulta on Gold ja raha on Geld) ja valtaa. Pohjimmiltaan vallanhimoa. Ääretön vallanhimo ja ahneus tulee johtamaan tuhoon.
Yhtymäkohdat nykyaikaan(kin) ovat kiistämättämät. Rakennetaan velaksi, vaikka rahoituksesta ei ole tietoakaan, kuten vaikkapa yhdysvaltalaisessa asuntokuplassa kävi. Alistetaan toisia. Pahoinpidellään tai surmataan veljiä. Tehdään sopimuksia, joista yritetään juonimalla irti. Tehdään ja puretaan liittoja sen mukaan mikä on itselle edullista. Kaikki tämä on valitettavan tuttua inhimillistä käytöstä.
Reininkullan lopussa Wotanilla oli vielä mahdollisuus välttää edessä vaaniva tuho luovuttamalla kulta Reinintytärille. Wotan vain puoliksi kuunteli Logelta ja Erdalta saamiaan neuvoja. Jumalten tuho on edessä rahan ja ennenkaikkea kaiken alleen jättävän vallanhimon seurauksena.
Toivottavasti nykyajan jumalat (raha- ja poliittisen vallan haltijat) kuuntelevat neuvoja paremmin, ennenkuin lopullinen tuho on edessä. Joku roti vallaanhimolla ja kullankeräämiselläkin pitää olla.

Helsingin Jalkapalloklubi jatkaa seikkailujaan.Nyt Eurooppa-Liigan karsinnoissa. Arpa oli todella kova. Klubin vastustajaksi saadaan FC Schalke. Jos joku Helsingin Jalkapalloklubin kannattajista uskoo, että joukkue pääsee jatkoon, hän ansaitsee Vuoden Optimisti  -palkinnon. Ottelupari alkaa, näillä näkymin, 18. elokuussa Helsingissä. Katsomon lehterit ovat varmasti täydet.

Jaatinen Julistaa:
Höre! Höre! Höre!
Alles vas ist, endet.
Ein düst´rer tad dämmert den Göttern:
dir rat´ich, meide den Ring!
Erda (Das Rheingold)

Ei kommentteja: