Maailmalla toimii kolme suurta luottoluokituslaitosta: Standard & Poor´s, Fitch ratings ja Moody´s. Luottoluokitusyhtiöt luokittelevat puolueettomasti yritysten, valtioiden ja julkisten yritysten luotonottokykyä.
Vai puolueettomasti? Onko ihan oikeasti näin? Miksi sitten Standard & Poor´s sitten laskee Yhdysvaltain luottoluokitusta, koska on tyytymätön maan politikkojen toimintaan.
Myös Moody´s on ottanut kantaa Euroopan Unionin poliittisiin tapahtumiin: luottoluokittaja moitti Suomen ja Kreikan välistä sopimusta lainatakausten vakuista. Nämä ovat selviä poliittisia kannanottoja. Kannanotoissa pidetään yksityisten rahoituslaitosten puolta, kannatetaan sääntelemätöntä poliittista markkinataloutta.
Luottoluokittajat ovat siis talousliberaalin politiikan kannattajia. Eivät sosiaalisen tasauksen, eivät ilmeisesti minkäänlaisen talouspolitiikan. Sekin on kannanotto, että ei kannateta talouspolitiikan harjoittamista.
Vaikuttaa siltä, että julkisen vallan tehtäväksi jää paikata veronmaksajien rahoilla rahamarkkinoiden munauksia. Muun muassa holtitonta rahoitusta, josta muuten nämä kapitalismin ylipapit, rahoituslaitoikset eivät varoittaneet. Miksi ei? Eikö se nimen omaan kuulu niiden tehtäviin?
Tämä ei herätä luottamusta. Luottoluokitusyhtiöt ovat yksityisiä yrityksiä. Esimerkiksi Standard on osa McGrav-Hill Companies inc:iä, joka harjoittaa kustannustoimintaa ja pitää yllä yksityisiä kouluja muun muassa ammatillisia oppilaitoiksia ja ala- ja yläasteita.
Kuka voi uskoa tässä valoissa, että tähän yrityskompleksiin kuuluva luottoluokitusyhtiö on sen kaltaisen politiikan kannalla, johin kuuluu julkinen koulutusjärjestelmä?
Luottoluokituslaitosten valta perustuu siihen, että niiden luokitukset ovat yleisesti hyväksyttyjä. Ei pelkästään rahoitusmarkkinoiden, myös valtioiden. On keskusteltu kovasti myös luottoluoktuslaitoksia koskevasta lainsäädännöstä, jossa määriteltäisiin luokittajien rooli selkeämmin. Kýllä sellaista tarvitaan.
Kapitatalismin ylipappien valta on ajettava lopultakin alas. Onhan tämä klishee, mutta kyllä kai talous on ihmistä varten, eikä ihminen taloutta varten.
Muutenkin tämä talousvouhotus ja uutisointi on ylittänyt suuruudenhulluuden rajat. Kukaan ei enään näytä muistavan sitä, että pörssikurssit kuvaavat sijoittajien odotuksia, eivät todellista talouden tilaa.
Sanomalehdistä ei löydy kohta yhtään sivua, urheilusivuja lukuunottamatta, jolla ei ylireagoiden kommentoitasi jokaista pörssikurssien värähdystä.
Tänään illalla arvotaan Mestareiden Liigan alkulohkot. Joukkueet on jaettu neljään koriin siten, että Euroopan jalkapalloliiton, UEFA:n pisteytyksen mukaan ykköskorissa on etukäteen kovimmat jengit ja neloskorissa sitten ne vähmmän kovat.
Jokaisesta korista sitten arvotaan yksi joukkue alkulohkoon.Saman maalaiset joukkueet eivät kuitenkaan voi kohdata toisiaan alkulohkovaiheessa. No tuosta UEFA:n pisteytyksestä voidaan tietysti olla montaa mieltä.
Miettikääpä seuraavia lohkomahdollisuuksia: 1. Mahdollisuus: Manchester United, AC Milan, Ajax ja Borussia Dortmund. 2. Mahdollisuus Fc Porto, Marselle, BATE Borisov ja Otelui Galati.
Ovatkohan nämä mahdolliset alkulohkot yhteismitallisia? Kaikella kunnioituksella toisen mahdollisuuden jengejä kohtaan,koviahan ne ovat kun ovat tähän tilaisuuteen päässeet, mutta oliskohan tuossa Euroopan Jalkapalloliiton ranking -systeemissä vähän viilaamista?
Jaatinen Julistaa:
"Yleisen petoksen aikoina totuuden kertomisesta tulee vallankumouksellinen teko."
George Orwell (Eric Arthur Blair)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti