Jimi Hendrix (1942-1970) tunnettiin bluesin hapottajana, sähkökitaransoiton uudistajana, useiden efektitekniikoiden käyttäjänä: Hendrix oli, jos ei ensimmäinen, niin ainakin ensimmäisiä kitaristeja, jotka kytkivät vahvistimet sarjaan. Miettikää mikä jytinä, muutaman vuoden takaiseen verrattuna, kun esimerkiksi The Beatles ei ollut kuullut omaa soittoaan yleisön kirkumiselta.
Edellämainitun lisäksi James Marshall sai huomiota huikealla lavashowlaan. Yksi kovimmista tempauksista oli kitaran tuleen sytyttäminen.
Suomessa rock- ja popkultuuri oli vielä 1970-luvulla alkutekijöissään. Homma perustui pitkälti ulkomaisten esiintyjien kopioimiseen. Niin ja kun Jimi Hendrixin soittoa ja efektinkäyttöä ei osattu tai voitu apinoida, niin lavashowta sitten.
Näin oli lava-aktiaan suunnitellut myös Alwari Tuohitorvi -yhtyeen kitaristi-laulaja Jukka Rautiainen valmistautuessaan Oulussa pidettävän Kuusrock -festivaalin vuoden 1974 tai -75 tai -76 esitykseen. Nämä vaihtoehdot siksi, koska Alwari esiintyi tuossa nykyisen Qstockin edeltäjässä noina kaikkina kolmena vuonna. Rautiainen ei enään muista minkä vuoden tapahtumasta kohta kerrottava (hupaisako) tapaus on.
Alwari Tuohitorvi, entinen Alwari Tuohitorven Lannanlevittäjät, sitten Alwari T ja taas Alwari Tuohitorvi perustettiin ihan aluksi Ähtärissä jo vuonna 1968. Muun muassa Jukka Kuoppamäen taustaorkesterina toiminut ryhmä hajosi jäsenten armeijakiireiden vuoksi.
Uusi alku saatiin vuonna 1972 Jukka Rautiaisen siirryttyä Tampereelle. Laulaja-kitaristi Rautiaisen lisäksi bändiin liittyivät, basisti - laulaja Mika Sundqvist, rumpali Raimo Pikanen ja Seppo "Kala" Alajoki, kitaraan. Alkuperäisrumpali Seppo Tammilehto palasi hommiin 1975 ja oli remmissä yhtyeen 1979 tapautuneeseen hajoamiseen asti.
Myöhempinä vuosina Sundqvist pysyi esillä levytysstudion omistajana, levytuottajana sekä, joidenkin mielestä, humorististen "Moottoripyörä on moottoripyörä" ja "Hormoonihiiret" -kappaleiden esittäjänä. Tammilehto on nauttinut menestystä iskelmälaulun ja -sävellysten parissa.
Alwari Tuohitorvi oli tasavallassa eräs 1970-luvun kuuminpia ryhmiä. Levymyynnissä ei Alwari yltänyt aikakauden ykkösbändin Hurriganesin tasolle, mutta lavasuosiossa kyllä. Kiivainpina vuosinaan bändi teki vuodessa pitkälti yli 200 keikkaa.
Vuonna 1976 Yhtye vaihtoi levytyskielekseen englannin lyhentäen nimensäkin Alwari T:ksi. Jälkeenpäin ajateltuna tämä oli virhe: Alwari Tuohitorvi oli nimen omaan erottunut koti- ja ulkomaisista suosikeista suomenkielisyytensä vuoksi.
Timanttista suosiota nauttineen Hurriganesin laulukieli, ainakin laajasti katsoen, oli englanti. Siihen rakoon oli turha tunkea. Tämän lisäksi, vaikka Alwari oli kohtalaisen taitava orkesteri se ei kuitenkaan tahtonut pärjätä, kielen vaihtumisen myötä kasvaneessa, vertailussa ulkomaisille jytäorkestereille kuten Bad Companylle, Black Sabbathille tai vaikka Sladelle.
Vuosikymmenen loppupuolella yleisön vaihtuminen sekä uudet tekjät, joiden mukana tulivat tuoreet tyylit: Punk, Rockabilly ja Uusi aalto. Tuoreet yrittäjät imaisivat musiikkia kuunelevan yleisön ja Rautiaisen ryhmä lopetetiin 1979.
Mutta 1970-luvun puolivälin tienoilla Alwari Tuohitorvi nautti kovaa suosiota ja vuoteen 1975 ajoittuu myös yhtyeen parhaan pitkäsoiton, Asia on ananas, julkaiseminen. Levy sisältää muun muassa koplan mahdollisesti tunnetuimman hittibiisin "Älä iske Tuijaa".
Sitten takaisin Oulun Kuusrock -esiintymiseen. Jukka Rautiainen suunnitteli todella rajua lavashown huipennusta: kitara palamaan Hendrixin malliin. Rautiainen oli ostanut Gibson -kitarasta tehdyn kopion polttamista varten. Kopiokitaraan Jukka oli tehnyt reijän.
Suunnitelma oli seuraava: soolokitaristi Alajoki soittaa kauhealla tempolla Aram Hazarurianin Sapelitanssin teemaa ja toinen kitaristi työntää leikkisapelin oman kopiogibsonin läpi ja sytyttää kitaran tuleen käyttäen polttoaineena olutpulloon säilöttyä pirtua.
Loistava suunnitelma. Show on käynnissä ja Seppo Alajoki painaa Sapelitanssia plektra savuten. Jukka Rautiainen roiski nestettä kitaransa päälle ja raapii tikkuja. Ei syty: Alajoki soittaa raivoisasti ja noin 5000 ihmistä ihmettelee katsomossa: mitä tuo Rautiainen touhuaa? Mahtava tulishow jää tekemättä ja näkemättä. Myöhemmin käy ilmi, että pirtua sisältänyt pullo onkin jäänyt takahuoneeseen. Jukka Rautiainen yritti sytytää kitaraa vedellä. Olisi ollut todellinen ihme jos sytytys olisi onnistunut. Menivätkö sytytysnesteeksi tarkoitetut pirtut ns. parempiin suihin, sitä ei tarina kerro.
Tuo edellä kerrottu tapaus kuvaa ehkä laajemminkin 1970-luvun suomalaisen kevyen musiikin touhuja. Ulkomaalaisia esiintyjä yritettiin kopsata, mutta jotenkin se homma ei sytytä.
Nykyään kun Suomesta tuleva esiintyjä laulaa englanniksi, hän laulaa oikeasti englanniksi. Nämä ryhmät ovat tyyliltään ja taidoiltaan kansainvälisiä, eivät en mitenkään erotu muista maapallon musiikkiyrittäjistä. Tämä ei tietenkään ole pelkästään hyvä asia.
Maapallonlaajuinen rockmusiikki on valitettavan paljon pakattu samanlaliseen tyyliin ja pakettiin. Ei näy liikaa uutta, sävätyttävää, meininkiä.
Saksan Bundesliiga alkaa. Liiga on eurooppalaisten futisliigojen ehdotonta eliittiä. Saksalaissarja on maanosamme toiseksi laadukkain Englannin Valioliigan jälkeen. Espanjasta löytyy kyllä kaksi huippujoukkuetta, Barcelona ja Real, mutta kokonaisuudessa 1. Bundesliiga on parempi. Italian Serie A on valahtanut pahasti alaspäin lähinnä näyttelyyn keskittyvän pelityylin ja lahjusrikosten vuoksi.
Bundesliigan tämän kauden avausottelu pelataan huomenna, perjantaina, Borussia Dortmundin ja Hamburger Sport Vereinin välillä. Lauantaina homma käynnistyy sitten lopullisesti: silloin on kuusi matsia.
Borussia Dortmund on viime kauden mestari, mutta kestosuosikki Bayern München on kyllä kova.
Nousijajoukkueista löytyvät kakkosbundesliigan vakuuttavasti voittanut Hertha BSC Berlin ja Fc Augsburg.
Viimeksi mainittu on sangen uusi tuttavuus. Koko nimeltään tämä lounas-Baijerilaisesta yliopistokaupungsta tuleva joukkue on Fussball-Klub Alemania Augsburg. Jengi on ensikertalainen Saksan korkeimmalla sarjatasolla, johon se nousi tultuaan 2. Bundesliigassa toiseksi. Odotukset tuskin ovat, Augsburgissakaan, kovat: jo ykkösbundesliigassa säilyminen ilman karsintoja on FCA:lle erinomainen avaus.
Berliinissä on kovemmat odotukset. BSC Hertha on pystynyt säilyttämään maalitykkinsä Raffaelin ja Adrian Ramosin. Puolustuksen tukipylväänä jatkaa, HJK:n pudottaneessa Dinamo Zagrebissakin aikonaan pelannut, Andre Mijatovic. Myös pelaajana kovat näytöt, muun muassa Euroopan mestari vuodelta 1996 Saksan paidassa, antanut Markus Babbel valmentaa myös tämän kauden aluksi.
Virallisesti Hertha BSC:n tavoite on suora sarjassa säilyminen. Voi kuitenkin ihan puhtaalla sydänmellä väittää, että jos "Blau Weiss" saa pelinsä kulkemaan ja kotimatseissa Berlinin Olympiastadionin täyteen, (paikalle mahtuu yli 70 000 katsojaa) niin joukkue tavoittellee sijoitusta, josta pääsee karsimaan johonkin eurooppalaiseen liigaan. Mestaruus on utopiaa. Viimeksi Spree- joen rannalla onkin juhlittu jalkapallon pääsarjan voittoa vuonna 1931.
Sitten veikkaus Bundesliigasta 2011-2012: 1. Bayern München, 2. Fc Schalke, 3. Hannover 69 ja 4. Hertha BSC.
Jaatinen Julistaa:
Yksin istun mitä teen? Ei mitään tule mieleen.
Totun hiljaisuuteen,mietin viime vuotta.
Uutiset TV tulvii huoneeseen ja niille tilaa teen.
Kuuntelen aivan suotta.
Niin ja fiils taas mykkä on jälleen jää kädet solmuun, taas on pää sanaton.
Ja viileet yöt syyskuun tänne jää, synnyttää mieleen pientä ikävää,
lämpimään aurinkoon en pääsekään. Mykkä oon.
Luen lehtee, joku on kuollut pois.
Minunkin piirteet vois sopia ilmoitukseen.
Puhelin vastaa, mitään se kysy ei, joskus he huutaa hei suurinpaan masennukseen.
Niin ja fiilis taas mykkä on jälleen jää kädet solmuun taas on pää sanaton.
Ja viileet yöt syyskuun tänne jää, synnyttää mieleen pientä ikävää,
lämpimään aurinkoon en pääsekään, Mykkä oon.
Yksin istun miettien, viestejä selaillen.
Mihinkään tyydy en, mitään en kiellä enään.
Uutiset TV, ne on vain Kahilaa, mua et muuksi saa, uniin luota enään.
Niin ja fiilis taas mykkä on, jälleen jää kädet solmuun,taas on taas on pää sanaton.
Ja viileet yöt syyskuun tänne jää, synntyttää mieleen pientä ikävää,
lämpimään aurinkoon en pääsekään, mykkä oon.
Mykkä fiilis (S. Alajoki - E. Jytänder)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti