13 elokuuta, 2010

Paraskavedekatriafiili?

On puhuttu eläinten inhimillistämisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että oletetaan, että eläimet, lemmikit ja luonnossa asuvat, olisivat samanlaisilla tarpeilla ja motiiveilla varustettuja kuin ihminen.
Saatetaan ajatella, että esimerkiksi susi on paha tai hyvä. Ei ole, ei eläimellä ole moraalia. Eläin pyrkii lähinnä hankkimaan ravintoa ja lisäänymään kaikin käytettävissä olevin keinoin.
Vähemmän keskusteltu aihe on luonnonilmiöiden inhillimistäminen. Aurinko tahtoo paistaa, myrsky raivoaa tai vesi muka muistaa.
Tämähän ei haittaa laulutekstissä, hauskaahan se vaan on kun: "Aallot ovat jossain kuuskyt metrii korkeat kun tuulet suuttuvat, kuu on kuulemma ruosteenpunainen ja niin surullinen..."
Edellä lainatun viisun kaltainen maalailu sopii siihen mainiosti, mutta kun sanomalehdessä, kuten usein näemme, heittäydytään tuulen suuttumis tai -raivoamis tasolle, voi olla kysymys pulmallisemmasta tilanteesta.
Eläinen inhimillistäminen on jo johtanut siihen, että ihmisten luontokuva on vääristynyt. Suututaan karhulle siitä, kun se hyökkää lampaan kimppuun. Totta hemmetissä karhu hankkii ruokaa mistä saa. Sopivalla paikalla oleva maakijä on otsolle tarjolla olevaa valkuaisainetta. Karhu ei hyökkää lammashakaan lampurin kiusaksi.
Voi olla, että kontio on ammuttava käytöksensä vuoksi. Metsästäminen taas siihen vedoten, että kyseessä olisi "häirikkökarhu" on eläimen inhimillistämistä. Karhu ei häiriköi, se hankkii ravintoa sieltä mistä saa. Ihminen kyllä häiriköi. Menkääpä vaikka lähes minkä tahansa suomalaisen kaupungin keskustaan viikonloppuna.
Tapaus, jossa luonnossa oleva eläin hyökkää lemmikin kimppuun johtuu siitä, että villieläin kokee olevansa uhattu ja puolustaa itseään tai saalistaa koska muuta ravintoa ei ole tarjolla. Lemmikki tai villieläin ovat,tai ainakin toinen, väärässä paikassa. Se ongelma on ratkastava, aina ratkaisu ei ole viillieläimen ampuminen.
Luonnonilmiöiden inhmillistäminen asiatekstissä on puolustettavissa tyylikeinona. Mutta entäpä, jos joku, niinkuin on käynyt, alkaa liittää inhimillisiä tunteita luonnonilmiöihin. Nyt jo tehdään rahaa, sillä, että joku uskoo siihen, että nestellä on muisti.
Kohta varmaan myydään uudenlaisia puhelimesta saatavia sääpalveluja: soittamalla tiettyyn maksulliseen numeroon, voit innostaa auringon halua paistaa ja/tai saada tuulen rauhoittumaan. Tottakai kuukin saisi olla iloisempi.
Vai joko on saatavilla edellä mainitun kaltaista palvelua? Eipä olisi ihme.

Paraskavedekatriafoobikko on ihminen joka pelkää hallitsemattomasti perjantaita 13. päivä. Se on tänään. Sitkeän uskomuksen mukaan nyt on epäonnenpäivä
Näkemys siitä että perjantai 13. päivä on erityisen huono-onninen on laajentunut 1900.luvun alusta eri puolille maapalloa. Perjantain 13. päivään liittyvää pelkoa perustellaan 1300-luvulla Filip Kauniin tekemillä vainoilla temppeliherroja kohtaan. Tapahtumia ei ole pystytty dokumentoimaan. On tietenkin ilmiselvää, että numero 13 tai perjantai eivät tuota yhtään sen enempää epäonnea kuin numero 8 tai tiistai.
Aku Ankka on syntynyt perjantaina 13. päivä. Äkkiä ajateltuna tätä voisi pitää todisteena epäonnenpäivä -argumentille. Mutta eihän Aku ole oikeasti epäonninen. Aku Ankka on yritteliäs, vähän huolimaton ja turhan kiivas.
Siksi onnettomuudet kohtaavat herra Ankkaa. Sitäpaitsi siitä huolimatta, että kaikenlaista sattuu, A.Ankka jaksaa yrittää sitkeästi takaiskuista huolimatta.
Jospa on niin, että Aku Ankan syntymäpäivä, perjantai 13. päivä olisi sitkeyden päivä, jolloin kannattaa aloittaa uusia hankkeita.
Ihan yhtä uskottavaa, kuin epäonnen päivä. Sellainen henkilö joka lujasti uskoo siihen, että perjantai 13. päivä on sitkeyden päivä on tietysti paraskavedekatriafiili.

Huomenna alkaa Englannin Valioliiga paikallista aikaa klo. 12:45 Lontoon White Hart Lanella. Vastakkain asettuvat Tottenham Hotspur ja Manchester City. Huomisen päivän aikana saadaankin avauskierros kahta ottelua lukuunottamatta pelattua.
Sunnuntaina kohtaavat Chelsea ja West Bromwich Albion ja todelliset mattimyötäiset, Manchester United ja Arsenal, taistelevat liigapisteistä vasta maanantaina.
Kaikkia edellämainittuja joukkueita, West Bromwichiä lukuunottamatta, voi huoletta povata Valioliigan kärkipäähän.
Ainoastaan Liverpool puutuu joukosta. Viime kaudella Liverpoolin punapaidat sijoittuivat liigassa seitsemänneksi. Penkin alle meni. Nyt voidaan kuitenkin odotaa Roy Hodgsonin luotsaamalta jengiltä huomattavasti parempaa.
Tarkan ja läpensä tieteellisen mutu-ennustuksen mukaan Englannin Valioliigan tulevan kauden kärkisijoitukset menevät seuraavasti: 1) Manchester United 2) Liverpool 3) Arsenal 4) Chelsea 5) Aston Villa 6) Tottenham Hotspur.
ManU:n ja Liverpoolin kahdelle kärkisijalle sijoittumista voi perustella muita suuremmalla näyttämisen halulla ja voiton tahdolla. United ei missään nimessä ollut tyytyväinen viime kauteen vaikka liigacupin voitto heltisikin.
FA Community Shiedin voitto Chelsean nenän edestä on Punaisille Paholaisille korkeintaan hyvä alku. Liverpoolissa ei yksinkertaisesti hyväksytä viime kauden kaltaista möhlimistä.
Kaiken lisäksi: näin on lintujen lennosta ja ääntelystä pääteltävissä.

Jaatinen Julistaa: Pääministeri Mari Kiviniemi kehottaa työmarkkinajärjestöjä maltillisiin palkkaratkaisuihin.
Mihin katosi se pääministeri Mari Kiviniemi, joka vielä heinäkuun lopulla, kuultuaan työssäkäyvien köyhyydestä, oli sitä mieltä, että palkalla on tultava toimeen?

Ei kommentteja: