16 elokuuta, 2010

Arkiblogi osa LXIV

Turku International Pop ja rock -festivaalit järjestettiin 21. - 23. elokuuta 1970. Myöhemmin, nämä edelleen jatkuvat rokkijuhlat opittiin tuntemaan Ruisrockin nimellä. Festivaalien esikuvana oli tietysti edellisenä vuonna Yhdysvalloissa järjestettyt Woodstockin rockfestivaalit.
Vuoden 1970 Turun festivaaleille saapui arviolta 38 000 musiikin ystävää seuraamaan kotimaisen rockin senaikaisia ja tulevia huippuja: Oli Wigwamia, Tasavallan Presidenttiä, Rauli Badding Somerjokea, Raittisen Jussia sekä Hurriganesin esiaste, Kalevala. Tässä, siihen aikaan kohtuullisen suoranuottiista rokkia paahtanesssa ryhmassä musisoivat muun muassa Remu Aaltonen ja Albert Järvinen.
Eräänlaisena erikoisuutena juhlissa esiintyi pelilmanniryhmä Konsta Jylhä ja Purppuripelimannit saaden huiman suosion aluksi vähän jäykistelleeltä rockyleisöltä. Muistakaamme, että tuohon aikaan ei maailmanmusiiskista ollut hajuakaan.
Kansainvälisiä nimiryhmiä vuonna 1970 olivat Colosseum ja Argent.
Vuoden 1970-juhlat sujuivat rauhan ja rakkauden merkeissä, järjestys säilyi todella mukavasti. Seuraavana vuonna, 1971, homma meni hulinaksi. Paikalle oli saapunut yli 100 000 katsojaa Kinksien, Juicy Lucyn, Canned Heatin ja Jeff Beck Groupin vetämänä.
Kaikki eivät suinkaan olleet peace & love väkeä, vaan senvuotisen juontajan, Calle Lindholmin, mukaan enempi "Peace tai tulee turpaan!" -tyyppejä. Musiikkijuhlat supistettiinkin yksipäiväisiksi. Tämä rauhoittikin yleisöä. Yhden päivän konseptilla jatkettiinkin aina vuoteen 1983 asti. Nythän on olemassa suunnitelmia festivaalin laajentamisesta peräti neilipäiväiseksi. Kuulostaa älyttömältä.
Vuodesta 1972 festivaalit on tunnettu Ruisrockin nimellä, kyllähän Ruisrock jatkaa, välillä paikkaa ja kestoaikaa vaihteneenakin 1970 Turun kansainvälisen juhlien perinnettä.
Ruisrock on eräs maailman vanhimpia vuosittain yhtäjaksoisesti järjestettäviä rock -festivaaleja.
Edellä mainittujen lisäksi kansaninvälisten tähtien lista on mykistävä. Tässä nimiä esimerkiksi: Uriah Heep (1972) Status Quo (1973) Procol Harum, (1974) Wishbone Ash, (1975) The Sensational Alex Harvey Band, (1976) Thin Lizzy, (1977) Boomtown Rats, (1978) The Clash, (1979) The Jam, (1980)
Tämä riittäköön ensimäiseltä vuosikymmeneltä. Pari poimintaa kahdelta seuraavalta kymmenvuotisjaksolta: The Predenders, (1987) Nirvana (1992)
On itsestään selvää, että näinä vuosina Ruisrockissa ovat esiintyneet kaikki kotimaiset huippunimet.
Tänä vuonna heinäkuun alussa pidetystä Ruisrockista joku saattaa muistaa Heavy Rockin dinosauruksen Ozzy Osbournin. Toinen asia on muistaako Ozzy itse.
Voidaan sanoa rehelliesti Ruisrokista puhuttessa, että kysymyksessä on suomalaisen rockin institutio, jossa soittaminen on kotimaiselle bändille iso asia.
Paljon onnea 40-vuotiaalle.


Espanjalainen Real Madrid CF on valmis tarjoamaan Bundesliigajoukkue Werder Bremenille maalimanmestaruuskisojen parhaasta keskikenttäpelaajasta, Mesut Özilistä, 14 000 000 euroa.
Toivottavasti Werder ei myy kultakimpalettaan. Realin pelaajahankinnat lähentelevät jo porsastelua: viime vuonna seuraan hankittiin käsittämättömällä summalla Cristiano Ronaldo. Aikaisemmin joukkueen vaahuuteen onkin jo saatu Xavi, Casillas ja Higuain. Joku raja huippupelaajien hankinnallakin.
Real on ajaantunut jonkinlaiseen ihmeelliseen kilpavarusteluun, toisen espanjalaisen joukkueen, Barcelona CF:n kanssa. Barcassa pelaavat muun muassa Zlatan Ibrahimovic ja Lionel Messi.
Onhan toki myönnettävä, että Valioliigastakin löytyy varakkaita ryhmiä esimerkiksi Chelsea ja Manchesterin United ja City. Nämäkin jengit ovat kyllä käyttäneet aika ajoin varojaan aika rohkeasti.
Vaikea sanoa, kenen etua tämä humalaisen duunarin käyttäytymistä hipova pelaajien ostelu palvelee. Rahalla hankittu joukkue ei välttämättä menesty.
Seurat velkaantuvat ja lippujen hinnat nousevat, mikä tarkoitaa sitä, että yhä harvemmalla on varaa tulla otteluun.Tämän kehityksen jatkuessa tilanne on pahimmillaan se, että eurooppalaisten huippujoukkueiden katsomoissa ei istu muita kuin sponsoreiden sinne maksamia "jalkapalloturisteja".
Toisaalta pienemmät seurat, joista nämä harvat tähtipelaajat on kupattu, kärsivät yleisökadosta, koska niiltä puuttuvat mielenkiinnon kerääjät.
Lehdistö toki hehkutuksellaan seuroihin tulleista tehopelaajista lisää irtomyyntinumeroiden myyntiä.
Jalkapallo ei,vähänkään pidemmallä aikavälillä,tästä rahalla pelaamisesta hyödy. Älytön rahanhaaskaus pikemminkin näivettää kuningaslajin.

Jaatinen Julistaa: Maatalous saa maassamme ymparistötukea 300 miljoonan euron arvosta. Projektiin, jolla oli tarkoitus tutkia tukiaisten todellista vaikutusta Itämeren kuormitukseen ei tasavallan hallitukseselta kolmea miljoonaa euroa. Jollekin voisi tulla mieleen, että simuloitaisiin tuen vaikutukset, ennen kuin uhrataan 300 miljoonaa veronmaksajien varoja. Liian järkevää?

Ei kommentteja: