10 lokakuuta, 2010

Anne ja muut luokan kovikset

Ulkoministeri Alexander Stubb katsoo, että sisäministeriön työryhmän esittämä kerjäämisen kieltäminen julkisilla paikoilla ei auta itse ongelmaan, joka on romanien syrjintä ja köyhyys.
Stubb esittääkin Euroopan Unionin laajuisia toimenpiteitä romanien ongelmiin. Oikein.
Mutta hei! Alexander Stubb on kokoomuslainen ministeri. Myös kokoomuslainen, sisäministeri Anne Holmlund, on tiukasti kerjäämisen kiellon kannalla.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän enemmistö tukee innolla tätä kieltolakia. Varsinkin ryhmän tiuskea rakki, erittäin vaikutusvaltainen, Ben Zyskowicz, on esiintynyt suorastaan rillit huurussa kovana kundina.
Ei voi välttyä vaikutelmalta, että tasavaltamme kurioikeiston, osa Kokoomuksesta, Keskustasta ja Perussuomalaiset, välillä on kilpailu siitä kuka uskaltaa olla "luokan kovis".
Toisin sanoen kuka uskaltaa esittää kovimpia ratkaisuja ulkomailta tuleviin epätoivottaviin ilmiöihin ja rikollisuuteen yleensäkin. Ei kestä pitkään, että joku esittää romanikerjäläisten keittämistä purkkiruoaksi ja purkkien lähettämistä Afrikkaan nälanhädän ratkaisuksi.
Mutta kokoomuslainen Stubb ei usko kerjäämisen loppuvan kieltämällä. Onko Kokoomusessa sitten hajaannus? Ei ole. Toki Stubb ja Zysse ovat oikeasti sitä mieltä, mitä ovat kannakseen ilmaisseet, mutta tuskin edustaja Zyskowiczkään oikeasti uskoo kiellosta olevan ratkaisuksi.
Romanikysymyksestä ei tehdä päätöstä puolueen sisällä, vaan ihan tarkoituksella esitetään julkisuudesta kahta, toisilleen vastakkaista, kantaa.
Kokoomukselle on edullista pitää tätä asiaa esillä siksi, että puolueen puheenjohtaja voi väistää vastuunsa valtionvarainministerinä.
Toisekseen tulevien eduskuntavaalien gallupsuosikille on eduksi se, että liberaali Alexander Stubb vie hengityisilmaa suurimmalta oppositiopuolue sosiaalidemokraateilta.
Kovan oikeiston pojat (Anne Holmlund kuuluu tähän ryhmään) sitten kyllä pitävät oman äänestäjäkunnan tyytyväisenä.
Saksassa tätä toimintatapaa kai kutsutaan nimellä Doppelstrategie. Suomessa puhutaan kaksilla kortilla pelaamisesta.

Tänään on Aleksis Kiven (1834-1872) ja suomalaisen kirjallisuuden päivä.
Kiven ehdottomasti tunnetuin teos on Seitsemän Veljestä. Kirjan on lukenut ja siihen tutustunut valtaosa tasavaltamme asukaista.
Valitettavasti suuri osa on joutunut lukemaan kirjan pakosta kansa- tai peruskoulussa. Tämä on tietysti aiheuttanut sellaisen henkisen nyrjähdyksen, että aikuisena tämän teoksen suuntaan ei halua virtsatakaan.
Harmi, koska Seitsemän Veljestä on oikeasti perin erinomaisesti kirjoitettu ja viihdyttävä kirja. Toivottavasti nyttemmin tästä koululaisten pakkoluettamisesta on luovuttu ja siirrytty enemmänkin siihen, että oppilaita ohjataan kirjallisuuden pariin.
Valitkoon sitten itse kukin vaikka Tarzaneita, Harry Pottererita tai Viisikoita. Jos lukemisesta tulee harrastus, ehtii sen Seitsemän Veljestä lukea vapaaehtoispohjalta, jolloin itse saa iloita teoiksen erinoimaisuudesta.

Jalkapallovalmentajan tehtäviin kuuluu muun muasa joukkueen taktiikan ja kehittämisen lisäksi julkisuudenhallinta. Välillä tuntuu, että tämä "mediapeli" saa jengin vetäjän työstä kohtuuttoman osan.
Ajatellaanpa vaikka Helsingin Jalkapalloklubin valmentaja Antti Muurista: hän on johtanut joukkueensa viidesti Suomen mestariksi, kahdesti Suomen cupin ja kolmesti liigacupin voittoon. Lisäksi Ana on ensimmäinen ja toistaiseksi ainut suomalainen valmentaja, jonka joukkue on pelannut Mestareiden Liigassa.
Kuitenkin, tälläkin kaudella, kummastuttavan paljon, arvuuteltiin Muuriselle potkuja HJK:n peräsimestä. On niin, että tiedoitusvälinessä ei jostain syystä pidetä Antista. Tuloksethan ovat kovia.
Olisiko niin, että tämä "valmentajalle potkut" -juttu on apinoitu isosta jalkapallomaista, arvellaan, että sehän on sitä jalkapallokultuuria.
Joopasen joo, olisi syytä apinoida sitten myös se asiantuntemus ja erityisesti ne katsojaluvut niistä oikeista jalkapallomaista.

Jaatinen Julistaa: John Lennonin syntymästä tuli eilen kuluneeksi 70 vuotta:
A working class hero is something to be/If you want to be a hero, just follow me.
John Lennon: Working class hero

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Luin 'kurioikeiston' ensin väärin jotta 'kurikoneiston', vaikka tokkopa sekään niin pieleen meni. AK

Jaatinen Juha Olavi kirjoitti...

vEi koska, suppeimmillaan tämä "kurioikeisto" näkee julkisen vallan roolin pelkästään "Kurikoneistona". Klassinen liberalismi tuntee tämän käsitteen "yövartiavalion" kautta. Julkinen valta pitää yllä vain armeijaa ja poliisia.