Tänään, 3.10, on Saksan uudelleenyhdistymisestä kulunut 20 vuotta. Lokakuun 3. 1990 viisi itäistä osavaltiota, Mecklenburg - Etu-Pommeri, Brandenburg, Saksi, Saksi-Anhalt, Thüringen, sekä Berliinin Neuvostoliiton miehitysalue liittyivät Saksan Liittotasavaltaan.
Saksa jaettiin länsi- ja itä-Saksaan fasistisen Saksan aloitettua ja hävittyä toisen maailmansodan. Voi tietysti ollakin niin, että saksalaisia rangistiin ihan syystä: Hitlerin johtamilla natseilla oli laaja kannatus kansalaisten keskuudessa.
Kuitenkin rajan itäpuolelle jääneiden kohtalo tuntuu kohtuuttomalta.Nämä ihmisparat siirtyivät diktatuurista toiseen, natsivallasta kommunismiin.
Demokraattiseksi itseään väittänyt Saksan itäosa oli valetta kaikilta osiltaan. Periaatteessa kuluttajajien ulottuvilla oli samat vaatteet ja kulutustavarat kuin lännessä.
Pinnalta kyseiset lumput ja kamat näyttivätkin hyvältä, mutta laatu oli sekundaa. Sama väitetetyn demokratian kanssa:
Maan nimi oli virallisesti Saksan Demokraattinen Tasavalta.
Oikeasti kyseessä oli yhden puolueen, Sozialistische Einheitpartei Deutschlands, Saksan Sosialistinen Yhtenäisyyspuolue, SED:n, yksinvalta.
Tällä puolueella oli muka ystäväpuolueita ja joukkojärjestöjä rinnallaan hallitsemassa, mutta todellisuudessa valta oli tiukasti Neuvostoliittoa myötäilevän SED:n nyrkissä.
Saksan "Demokraattinen" Tasavalta oli kansalaistensa vankila. Sieltä ei ollut vapaata muutto-oikeutta.
Tuhannet karkasivat, monet menettivät henkensä länteen yrittäessään. Pelkästään Berliinin muurin kohdalta arviolta 5000 ihmistä siirtyi läntisen Berliiniin, yli kahdensadan tiedetään varmasti kuolleen rajanylityistä yrittäessään.
Joissakin yhteyksissä Saksojen jälleenyhdistymisen alkuna pidetään Berliinin muurin ( 1961-1989) murtumista. Tämä 155 kilometriä pitkä este repäisi Saksan pääkaupungin keskeltä kahtia, erottaen yhteenkuuluvat berliiniläiset ystävistään ja sukulaisistaan.
Kuitenkin muurin murtuminen oli oire, toki näkyvä, itä-Euroopan Neuvostoliittolaisvetoisen diktatuurin murtumisesta. Yksinkertaisesti näiden maiden talous ei kestänyt suljettua ja valheeseen perustuvaa järjestelmää.
Erilaisia kansalaisten tyytymättömyydestä sekä vapaudenkaipuusta johtuvia mellakoita ja kansannousujahan oli ollut näissä kommunistimaissa koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan.
Neuvostoliiton kuristusote pakon edessä höltyi sateliittimaista: Unkari avasi elokuussa 1989 Itävallan vastaisen rajansa ja saman tien 13 000 itä-Saksalaista ja -berliiniläistä siirtyi länteen.
Itä-Saksasssa seurasi, taas kerran, laajoja kommunistihallinnon vastaisia mielenosoituksia, joiden seurauksena maan johtaja Erik Honecker erosi 18. lokakuuta. Loput hallituksesta löi hanskat tiskiin 7. marraskuuta.
Uusi valtaannoussut hallitus oli pakotettu poistamaan itä-saksalaisten matkusturajoitukset pari päivää tämän jälkeen, 9. marraskuuta.
Tästä ilahtuneena itäberliiniläiset ryhtyivät pyrkimään muurilta lännen puolelle, rajavartiat, viisaina ihmisinä, päästivät kansalaiset länteen. Näin ollen marraskuun yhdeksättä 1989 pidetään Berliinin muurin murtumisen päivänä.
Kun Saksa jälleenyhdistyi, nimenomaan jälleenyhdistyi, koska vuonna 1871 Saksa oli yhdistynyt keisarikunnaksi, herätti se joissakin eurooppalaisessa pelkoja saksalaisen fasismin paluusta.
Kuluneet kaksikymmentä jälleenyhdistyneen Saksan vuotta ovat kuitenkin osoittaneet pelot aiheettomaksi: vaikka Saksassa onkin äärioikestolaista liikehdintää on maan kansalaiset melkoisen hyvin rokotettu fasismin saatanaa vastaan.
Poikkeuksellisen hyvin. Ajatellanpa sitä, jos Saksassa olisi johtaja jolla olisi sellaiset pullistelupuheet kuin Silvio Berlusconilla tai Saksan Liittotasavallasta karkoitettaisiin tietyyn väestöryhmään kuuluvia ihmisiä, kuten Ranska tekee. Todella, huuto olisi hirmuinen, pelko olisi suuri vielä Kokkolassakin.
Saksojen jälleenyhdistyminen ja ennenkaikkea siihen johtanut kehitys kertovat siitä, että piikkilanka ei loputtomiin voi pidätellä vapaudenjanoisia kansalaisia ja siitä, että erilasten diktatuurioppien jäljiltä valtiot voivat tervehtyä ihan aidoiksi demokratioiksi.
Helsingin Jalkapalloklubi varmisti eilen voiton Veikkausliigassa voittamalla Jyvaskylän sisarseuransa, JJK:n. 1-2.
Teoriassa, nyt yhden ottelun vähemmän pelannut, Espoon Honka voi nousta tasapisteisiin HJK:n kanssa.
Hongan mestaruushaaveet ovat kuitenkin teoreettisia: Klubin maaliero on niin paljon parempi, että pysti tulee varmasti pääkaupunkiin. Mestaruus on sini-valkoraitaiselle joukkueella jo 23.
Toivotaan, että HJK pystyy pitämään joukkueensa jollakin tavalla kasassa ensi kauteen. Varsinkin nuoret tähdet kutenJohannes Westö ja Teemu Pukki ovat vasta tulossa ihan kansainväliselle tasolle.
Myös ensi kaudella karsitaan Mestareiden Liigaan.
Jaatinen Julistaa:
Listening to you,
i get the music.
Gazing at you,
i get the heat.
Following you,
i climb the mountains.
I get exitement at your feet.
Right behind you,
i see the millions.
On you,
i see the glory.
From you,
i get opinions.
From you
i get the story.
The Who: Tommy (We´re not gonna take it)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti