25 lokakuuta, 2009

Taikauskosta on moneksi

Suomalaisjoukkojen läsnäolosta Afganistanissa on ollut vähintään tietokatkoksia. Saattaapa taustalla olla jotain syvempääkin politikointia.
Ensimmäistä kertaa Afganistan ei ole suinkaan Suomen ulkopolitiikan puheenaihena. Edellisen kerran kotimaamme poliitikot joutuvat pähkäilemään tämän arabimaan tapahtumia 1970-80 -lukujen vaihteessa.
Senaikainen naapurimme, Neuvostoliitto, tunkeutui Afganistaniin joulukuussa 1979 tukemaan paikallista kommunistihallintoa. Suomi, joka piti "rauhanomaisia ja ystävällisiä suhteita" Neuvostoliittoon sai toimia kieli keskellä suuta kansainvälisillä foorumeilla. Lisäksi suomalaisia askarrutti, se, että Afganistan oli N-liiton rajanaapuri, niinkuin kotimaammekin. Kuvasiko tamä jotenkin "Suuren ja mahtavan" alentunutta kynnystä hyökätä naapurivaltioihin?
Tänään itäisen naapurimme raja ei enään yllä Afganstaniin, vaan välissä on vähitään kaksi itsenäistä valtiota. Tällä kertaa Afganistanissa onkin suomalaisia joukkoja. Suomi osallistuu YK:n turvallisuusneuvoston valtuuttamaan ISAF (International Security Assistance Force) -operaatioon. Tämän ISAF:in tehtäviin kuuluu muun muassa maan vakauttaminen ja jälleenrakennus. Tehtävä on vaikea, ääriliike Taleban on tehnyt kaikkensa kaaoksen luomiseksi.
Tämän on saanut tuta myös suomalaisjoukko, joka on joutunut hyökkäyksien kohteeksi.
Hyökkäykset ovat nostaneet maassamme esille muutamia vaatimuksia joukkojen poisvetämisestä. Millä perusteella, eihän sota siihen loppuisi, jos ISAF -joukot poistuisivat? Olisi vastuutonta jättää afgaanit ääriliikkeen armoille.
Onpahan esiintynyt sellaisiakin älyvapaita puheenvuoroja, joissa on pystytty sekoittamaan Afganistanin operaatio, maahamme muuttavat ulkomaalaiset ja terrorismi. Eräänlainen ulkomaalais- ja tulevaisuudenpelon ilmentymä tämäkin.
Tuskinpa Afganistanissa operoivat Talebanit tietävät hyökkäävänsä erityisesti suomalaisia vastaan. ISAF-joukot ovat heille kaikki amerikkalaisia.
On ihan totta, että maassamme on liikkunut ulkomaalaisia, joilla on terrorismiyhteyksiä. Kysymys ei ole tuoreestakaan ilmiöistä: Terrorismiin liittyvää ehkäisevää tiedustelua on järjestelmällisesti harjoitettu Suomessa 1970-luvulta lähtien.
Sitäpaitsi, maamme on ollut jo vuodesta 1954 mukana Pohjoismaisessa passiunionissa, joka on taannut vapaan liikkumisen Pohjoismaitten välillä. Toisin sanoen rajamme, itärajaa lukuunottamatta, ovat olleet, jos ei nyt appoisen auki, niin vähäisellä kontrollilla ainakin.
Eiköhän pelkästään tämä ole aiheuttanut sen, valitettavan tosiseikan, että Suomessa on liikkunut ajat sitten ei niin mukavia ihmisiä. Valtava enemmistö on ollut toivottuja vieraita. Tasavaltamme on pohjoismainen demokratia, jossa liikkuminen on vapaata. Pitäisikö rajat sulkea ja tehdä Suomesta, joku Pohjois-Korean kaltainen poliisivaltio?
Ainahan ihmisille voi poliittisia irtopisteitä kerätäkseen, kertoa erilaisia kauhujuttuja sekä luoda uskomuksia siitä, että nykyisessä maailmassa voisi jotenkin elää eristyksessä.
On näkemä vieläkin niin, kun ei tunneta tai tiedetä jotakin asiaa kunnolla, niin siitä luodaan uskomuksia. Yleisemmin sitä kutsutaan taikauskoksi.

Afrikan Tähti -pelin kolmansien maailmanmestaruuskisojen finaaliviikonloppua pelataan parasta aikaa. Finaaleihin on selvinnyt 36 peluria alkukarsinnoista.
Afrikan tähti -peli on Kari Mannerlan (1930-2006) laatima, 1951 päivänvalon nähnyt, hauska lautapeli.Ideana on, noppaa heittämällä, edetä pelilautaa, jossa on mielikuvituksellinen Afrikan kartta. Timantteja jahdataan, erityisesti mystistä Afrikan Tähteä.
Kukapa suomalainen ei olisi joskus pelannut tätä 16 kielelle käännettyä ja 3.6 miljoonaa kappaletta myynyttä klassikkopeliä.
Afrikan Tähti -peli on syystä edelleen suosittu: Se on aika helppo oppia, pelit eivät kestä turhan pitkään ja jännitystäkin piisaa. Taktikoimalla saa jonkin verran parannettua menestymisen mahdollisuuksiaan. Pääasiassa kyseessä on onnenpeli.
Siis helppoa, kivaa ja jännää: On sitä hulluimmissakin lajeissa maailmanmestaruudesta pelattu.

Jyväskylässä pelataan ensi kaudellakin Veikkausliigaa. Tätä oli todistamassa peräti 3 553 katsojaa Harjun kentällä. Tulos oli lienee enemmistön katsojista mieleinen: Jyväskylän Jalkapalloklubi kukisti Kokkolan Palloveikot liigakarsintojen toisessa osaottelussa maalein 2-1. Kun JJK voitti ensimmäisen kamppailun Kokkolassa 3-2, olivat yhteisnumerot 5-3.
Kyllä Jyväskylä liigapaikkansa ansaitsee. Varsinkin kun pitää mielessä sen, että tänäänkin paikalle oli saapunut todella mukavasti katsojia hyisiin olosuhteisiin. Lämpötilaa Suomen Ateenassa oli kuulemma +1 astetta. Rispektiä heille, rispektiä!

Jaatinen Julistaa:
When you believe things that you don´t understandt.
Then you suffer.
Superstition ain´t the way no, no, no!
Stevie Wonder: Superstition

Ei kommentteja: