Kiinan "kansantasavalta" vietti 60-vuotisjuhliaan. Komeat juhlat järjestettiinkin. Tämä edellytti sitä, että piti sotilaallisen mahdin näyttämisestä. Erilaisia hävittäjien ylilentoja järjestettiin ja hyökkäysvaunulla jyristeltiin.
Tankkihan on tuttu vehje kommunistimaissa: Muistakaamme vaikkapa Prahan tapahtumat vuodelta 1968 ja Tianmenin aukion vaunuajelut, nyt juhlivan maan pääkaupungissa Pekingissä, 1989. Pansssarivaunu on maantien ässä jos olet...
Kuusikymppisiä juhlittiin myös pitämällä kansa kotonaan ja vahtimalla j0kaista kadunkulmaa. Vahvasti aseistettu poliisi piti huolta, että rahvas ei turhaan liikkunut kadulla juhlimassa "tasavaltaansa".
Virallisesti tämä, mukamas tasavalta, on omaksunut marxismi-leninistiset ajatukset maolaisin sovellutuksin. Tämä tarkoittaa sitä, että Kiina on näitä viimeisiä kommunistidiktatuureja. Monet muut ovatkin kaatuneet sotamies Honkajoen ennustuksen mukaan: Piikkilangan puutteeseen.
Kiinassa ei ole sanan- eikä ilmaisunvapautta. Näiden, tragikoomisien syntymäpäiväjuhlien ajaksi kansa hätistetään koteihinsa.
On se merkillistä "kansantasavaltaa" kun kansa ei saa juhlia avoimesti ja aatetta tarvitsee asein vahtia.
On olemassa muunkinlaista, hauskempaa, marxilaisuutta, kun Kiinassa sovellettava. Tänään, 2. lokakuuta, tulee kuluneeksi 119 vuotta Julius Henry Marxin syntymästä. Paremmin tämä marxisti tunnetaan taitelijanimellään Groucho Marx.
Groucho tuli tunnetuksi ensim vaudeville-esiintyjänä ja sitten lukuisista elokuvistaan 1920-1940-luvuilta. J.Marx esiintyi veljiensä Chicon, Zeppon ja Harpon kanssa. Useammat muistavat vaikkapa teokset: Neljä nolattua neroa (Monkey business) Ilta oopperassa ( Night at the Opera) ja Päivä kilpa-ajoissa (Day at the Races).
Myöhemmin nämä elokuvat saivat lainata nimensä rockalbumeille. Neljä nolattua neroa on salolaisen uuden aallon yhtyeen Vaavin vuonna 1980 ilmestynyt pitkäsoitto. The Queen taas niitti maailmanlaajuista suosiota äänitteillään A Night at the Opera (1975) ja A Day at the Races 1976. Kyllä kyllä, bandin tunnetuin biisi "Bohemian rhapsody" löytyy ensiksimainitulta.
Takaisin Grouchoon: Uransa myöhemmässä vaiheessa Marx teki radio ja televisio-ohjelmia sekä esiintyi stand up -koomikkona. Jo suosituissa Marx -elokuvissa, nopeiden juonenkäänteiden lisäksi, yleisöä tikahdutti G.Marxin loputon puhetulva ja siihen kuuluneet sutkaukset.
Tässä muutamia: "Olen omin käsin raivannut tieni tyhjästä äärinmäiseen köyhyyteen", "Kaikki merkittävä tapahtuu historiassa kahdesti: ensin tragediana ja sitten farssina" ja "Nämä ovat periaatteeni - ellette satu pitämään niistä, minulla on muitakin".
Kyllä tämä on inhimillisempää marxismia kuin Kiinassa!
Kiovan Dynamo taisteli ihan urheasti Mestareiden Liigan televisioidussa kamppailussa Barcelonaa vastaan. Barca on vaan sen kaltainen tähtisikermä, että sitä on lähes mahdoton pysäyttää kotonaan. Roman Eremenko pelalsi kelvollisen 90 minuuttisen.
Toisessa, keskiviikkona pelatussa, "suomalaisottelussa" sitten jyrähti: Rautapää Hannu Tihinen osoittautui Fussballclub Zürichin kultajalaksi Ac Milania vastaan tämän kotikentällä San Sirolla. Ottelun 10. minuutilla Tihinen venkuroi kummallisen kantapäävippauksen suoraan kulmasta Milanin häkkiin. Tämä riitti voittomaaliksi. Milan painoi kyllä päälle, mutta Rautapään johtama Zürichin puolustus piti ja kierroksen sensaatio oli valmis: Ac Milan- Fc Zürich 0-1.
Muuten kierros eteni odotusten mukaan: Arsenal voitti Pireuksen Olympiacoskin 2-0, Real Madrid Olympique de Marsellen 3-0 ja Manchester United Vlf Wolfsburgin, oltuaan 0-1 tappiolla, 2-1. Edellä mainittujan voittajajoukkueiden lisäksi pistemenetyksittä jatkavat: Olympique de Lyonnaise, Sevilla Fc ja Fc Chelsea. Seuraava kierros alkaa tiistaina 21.10.
Jaatinen Julistaa: Ainoa verovaroista tuleva raha poliittiseen toimintaan saa tulla puoluetuesta. Jos rahaa jaetaan järjestöiltä, yrityksiltä tai yksityislitä kansalaisilta on se perin kannatattavaa.
Äänestäjän on hyvä tietää jo ennen, vaaleja, mahdollisimman paljon, ehdokkaiden ja puolueiden rahoituksesta. Näin taustat tulevat esiin.
Mikä tässä on niin vaikeaa? Voi tätä itsetyytyväistä mediapeliä, sen näkee sokija Reettakin. Nahkurin orsilla tavataan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti