Lähestyvien kunnallisvaalien myötä on kiihtynyt keskustelu myös kuntien hallinnollisista rajoista. On, jopa ministerin suulla, välätytetty pakkoliitoksia. Tämä on joillekin kauhistus, joka vertautuu jopa Georgian- tai talvisotaan.
On aina parempi, jos järkevät hallinnolliset kokonaisuudet muodostuvat vapaaehtoisesti. Kuitenkin, jos pieni vähemmistö jarruttaa tai yleinen etu vaatii, valtiovalta puuttukoot asiaan.
Muistetaan sekin, että kunta on hallinnollinen yksikkö, kuntalaista varten. On matalaotsaista verrata Suomessa tehtävää hallinnon parantamista ihmistä palvelevammaksi johonkin Georgian- tai talvisodan kaltaiseen onnettomuuteen. Kyllä silloin on melkoinen kotikunnassaan propagandaa tekevä terrorisoiva, märkähattuinen satraappi.
Pörssikurssit ovat lähteneet nousuun sen jälkeen kun on tullut tieto, että Yhdysvaltain liittohallitus elvyttää voimakkasti taloutta. Perustaa roskapankin Nyt siis ei ole kyse olutbaarista. Toisin sanoen valtio puuttuu vapaan talouselämän toimintaan. Tälläisesta eurooppalisesta näkökulmasta herää kysymys: Miksei Yhdysvaltain liittohallitus säädellyt tarkemmin asuntoluottoyrityksiä ja tehnyt finassipolitiikkaa aiemmin, niin oltaisiin päästy vähemmällä talouden heilumisella? Ei tätä kaivattu nykyisten hintojen nousun lisäksi.
Kirjailja Mika Waltarin syntymästä tulee tänään, 19.9. kuluneeksi 100 vuotta. Kirjailijaa juhlitaan eri puolella maata pidettävillä juhlilla. Onpahan Helsingin Ateneumissa taidenäyttelykin asian tiimoilta. Waltari on ilmeisesti kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kirjailija. Kun Mikasta puhutaan mainitaan aina vuonna 1945 ilmestynyt Sinuhe Egyptiläinen. "Sinuhe" on käännetty 25 kielelle. Teos pääsi Yhdysvallossa bestseller -listoille ja siitä tehtiin, surkea, Hollywood -elokuva. Ostakaa muuten joku ne filmausoikeudet ja tehkää kunnon, kirjallekin kunniaksi oleva raina!
Mika Waltari oli mielettömän ahkera taiteilija. Tuotanto sisältää muun muassa: 22 romaania, 15 pienoisromaania, 7 salapoliisiromaania, 2 satukirjaa, 26 näytelmää, 4 novellikokoelmaa, 6 runoteosta, kuunnelmia, tietokirjoja, suomennoksia, elokuvakäsikirjoituksia, noin 1000 kirja-arvoistelua ja lehtiartikkelia ym. Sopii pyrkiä samaan.
Eräiden tietojen mukaan kirjailija ilmoitti harrastuksekseen salapoliisiromaanien kirjoittamisen. Tämä tieto on masetava nykyistenkin dekkarikirjalijoiden kannalta. Esimerkiksi Waltarin komisaario Palmu -kirjat ovat sangen korkeatasoisia ja viihdyttäviä. Harrastukseksi kirjoitetun Palmun Helsinki on paljon uskottavampi, kuin Reijo Mäen Vareksen Turku. Vares -kirjat ovat huonoja kopiota kovaksikeiteyistä rikosromaaneista. Mäki ei muista, että Varsinais-Suomen keskus ei ole Los Angeles.
Ok, mistä sitten aloittaa Waltarin lukeminen? No, Sinuhe egyptiläisestä tietysti. Jos joku muu pitäisi valita, niin sitten Mikael Karvajalasta. Kirja on ilmestynyt vuonna 1948 ja kertoo nimihenkiön ihmeelisistä seikkailuista ystävänsä Antti Tykinvalajan kanssa ympäri 1500 -luvun Eurooppaa.
Teos toimii ihan (poikien) seikkailukirjanakin, mutta löytää siitä kohtuullisesti moraalista pohdintaakin. Kirjan päähenkiö on vilpittömästä ulkokuorestaan huolimatta melkoinen macciavellisti.
Sitten kun lukija on jäänyt koukkuun näihin seikkailuihin, hän voikin tarttua "Karvajalan" jatko-osaan, vuonna 1949 julkaistuun Mikael el Hakimiin, jossa nyt entinen Karvajalka vaikuttaa Turkin sultaanin lähipiirissä. Poliittista kähmintää tässäkin tiedossa runsaasti.
Lukemistahan Waltarissa riittää, kun romaanejakin on ilmestynyt alun kolmattakymmenettä.
Aluksi kuitenkin syysiltojen lämmöksi, joko Sinuhen Egyptin kuumat sannat tai Mikaelin mukana eurooppalaisiin seikkailuihin ja sen jatkoksi tutustumaan poliittiseen lobbaamiseen Turkin sulttaanin hovissa 1500-luvulla.
Suomalainen jalkapallojoukkue pelaa EM-kisojen lopputurnauksessa. Naisjoukkue. Maassamme pelataan Naisten jalkapallon EM-lopputurnaus 23.8.-10.9. 2009. Turnaukseen osallistuu 12 joukkuetta ja kamppailut pelataan Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Lahdessa. Naarashuuhkajat saalistavat kotijoukkueena automaattisesti kisoissa. Muitten osalta karsinnat ovat käynnissä. Paikkansa ovat jo varmistaneet, tietysti, Ruotsi ja Saksa.
Honka huojui mutta ei kaatunut. Fc Honka pelasi UEFA-cupissa ensimmäisen kierroksen avaus -osaottelunsa vieraissa espanjalaista Racing Santanderia vastaan. Ottelu oli vahvasti kotijoukkueen hallussa, siksi Hongan 1-0 -tappio onkin hyvä tulos, sen myötä säilyivät pienet mahdollisuudet cupin lohkovaiheeseen.
Rami Hakanpään hylätystä maalista on tässä yhteydessä turha puhua, sen verran selkeää Racingin hallinta oli.
Toisen osaottelunsa espoolainen Honka pelaa Helsingissä 2. lokakuuta.
Jaatinen Julistaa: Isossa-Britanniassa tutkitaan, ilmesesti aivan tosissaan, ruumiista irtautumiskokemuksia. Eipähän tarvitse enään Skepsis ry. miettiä tämän vuoden Huuhaa -palkinnon saajaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti