12 syyskuuta, 2008

Der schwartsen Adler menetti pyrstösulkiaan.

Skyllan ja Kharybdiksen väliin joutuu se, joka yrittää tehdä valintaa pitkäaikasten kiistakumppaneiden, Venezuelan yksinvaltiaan ja Yhdysvaltain presidentin George Bushin hallinnon välillä. Kreikkalaisessa muinaistarussa, Odysseiassa Skylla on kuusipäinen merihirviö ja Kharybdis suunnaton pyörre. Näiden välistä Odysseuksen piti ohjata laivansa. Nyt Venezulela, siis Hugo Chaves, on päättänyt kutsua oman maansa lähettillään pois Washingtonista sekä häätää Yhdysvaltain lähtettilään pois Caracastista. Lähinnä tämä liittyy U.S.A:n ja Bolivian väliseen diplomaattiseen kiistaan.
Hugo Chaves hallitsee maataan yksinvaltaisesti ihmis- ja demokraattisia oikeuksia loukaten. Bushin hallituksen voimapolitiikka on luonnollisesti tuomittavaa.
Meillä Euroopassa pääsee fiksun maineeseen arvostelemalla Yhdysvaltoja ja nyt erityisesti George Bushia. Varsinkin äärivasemmistossa tallä tavoin ylenee peräti intelektuelliksi. Bushista ja hänen hallinnostaan pääsee eroon tämän vuoden marraskuussa. Koska Hugo Chavesista päästään?

Lähestyvät vaalit herättävät monenlaisia intohimoja. Puolueilla on korvaa, unelmaa ja kotiinkin tunkeuduttaan. Sitten eri vaalien alla ilmestyy erilaisia tutkimuksia. Joskus ne tuntuvat tilatuilta ja tarkoituksenmukaisilta. Suomen Akatemia on rahoittanut Karjaata tarkastellutta tutkimusta. Kunta ostaa kaikki perusterveys- ja lakisääteiset vanhuspalvelut Folkhälsäniltä. Toisin sanoen kunnan näissä palveluissa monopoli on Folkhälsänilla.
Tutkimuksesta käy ilmi, että alun epäluulon jälkeen kuntalaiset ovat ihan tyytyväisiä tarjottuihin palveluihin. Näin varmaan on.
Mutta se, että tästä tutkimuksesta vedettäisiin se, yleinen johtopäätös, että kansalaisten epäluulo ulkoistettuihin palveluihin on perusteeton, on liian yleistävä. Eihän nyt tutkittu kuin Karjaata. Kyseessä oli suuri, kokenut palvelun tarjoaja ja pieni kunta. Sitäpaitsi mitä kilpailua se on, että monopoli annetaan vuosiksi yhdelle toimijalle? Aina välillä tuntuu, että erilaisten tutkimusten varjolla tehdään politiikkaa,
Kyllähän ostopalveluilla on sijansa. Turhan usein nähdään se, että kunta ostaa palvelut ulkopuoliselta toimijalta itseisarvona. Tässäkin ammattitaito on arvossaan. Ei riitä, että osataan tilata tarjouspyynnöt ja sitten taskulaskimen kanssa arvioidaan saatuja tarjouksia. Tarvittaan selkeät säännöt palveluiden ostamiseen ja normit niitä tarjoaville yrityksille. On laadittava selkeät vaatimukset sekä valvonta palveluiden tasolle että laadulle. Henkilökunnan määrä ja asema on turvattava.

Windsor Castle, London. Sinne saapui Englannin jalkapallon MM-karsintaottelun alla 12 tynnyriä olutta.
Oluen ystäviksi eivät kuitenkaan osoittautuneet sen enempää kuningatar Elisabeth II kuin prinssi Charleskaan.
Janojuoma oli tarkoitettu samannimiseen, Windsor Castle, -nimiseen pubiin, joka sijatsee 10 kilometrin päässä kuninkaallisesta linnasta. Olut ehti kuitenkin ennen ottelun alkua oikeaan osoitteeseen, joten katastrofilta vältyttiin.

Housujenpullistelu -Hardrockin kruunaamaton kuningas David Coverdale saapuu Whitesnake -yhtyeineen Helsingin jäälhalliin 12. joulukuuta.
Kansainvälisen läpimurron Coverdale suoritti jo vuonna 1973, kun hänet pestattiin huippusuosioita nauttineeseen Deep Purpleen. Silloin 21- 22 vuotiaalle, Davidille suoritettiin silmäleikkaus karsastuksen vuoksi sekä pantiin laihduttamaan. Laulajankykynsä Taavi pääsi näyttämään Deep Purplen seuraavana vuonna ,1974, ilmestyneellä Burn-levyllä. Kykyjä löytyikin, kokonaisuudessaankin platta on erinomainen, mutta erityistä huomiota kannattaa kiinnittää kappalleeseen Mistreated, siinä David Coverdale, näyttää, että 12-tahdin bluesin ei tarvitse olla tylsää vinkumista.
Purplen hajottua vuonna 1977 Coverdale perusti Whitesnaken. Ensimmäinen äänite, Snakebite, ilmestýi heti 1978.
Tähän päivään mennessä yhtyeeltä on ilmestynyt 11 studiossa äänitettyä LP:tä ja CD:tä. Viimeisin tänä vuonna, nimeltään Good to be bad. Kunnon rytistystä edelleen.
Walkokäärme on niittäyt suosiota Atlantin molemnnin puolin. Esimerkiksi Fool for your loving, lonely days, lonely nights sekä Here i go again paljastavat homman luonteen.
Edellisen kerran, Koillis-Englannista, Saltburn by the Seasta, kotoisin oleva, David Coverdale ryhmineen vieraili Suomessa viime kesänä Tampereen Sauna Open air -festivaaleilla. Niin mikä se Whitesnake sitten on?
Valkoihoisella miehellä se selviää kurkistamalla housunkauluksesta sisään.

Huuhkajilla oli mahdollisuus tehdä jalkapallohistoriaa. Saksa ei ole koskaan hävinnyt yhtään MM-karsintaottelua. Tekemättä jäi. Huikean, viimeisen puolen tunnin painostuksen päätteeksi Saksa tasoitti kamppailun kolmeen kolmeen.
Suomi pelasi iloista ja viihdyttävää, hyökkäävääkin peliä. Mutta, aivan oikein, tässä tasapelissä on tappion sivumaku. Oikein siksi, että kyllä kotiotteluita on lähdettävä voittamaan, vaikka vastustaja olisi mikä tahansa. MM-karsinnat alkoivat Stuart Baxterin suojateilta sittenkin ihan mukavasti. Asiaa sopii kysyä vaikka turkkilaisilta, jotka jalkapallon EM-kisojen välieräottelussa tasoitusmaalin tehtyään valmistautuivat jo jatkoajalle, kun Philipp Lahm tykitti teutonit loppuotteluun. Viimeinen sana jäi sanomatta Helsingin olympiastadionilla.
Harva joukkue pystyy Saksaa vastaan tekemään kolmea maalia samassa ottelussa. Suomi pystyi. Hyökkäys- ja keskikenttäpeli toimi, mutta puolustuspeliin jäi parannettavaa. Alussa Petri Pasasen ja Sami Hyypiä yhteistyö ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Maalivahti Jussi Jääskeläisen ja keskuspuolustuksen kommunikaatiossa oli ongelmia koko pelin ajan. Kapteeni Sami Hyypiän jalat olivat oudosti jäässä koko ottelun ajan.
Deutsclandin paras pelaaja oli, tietty, kolme maalia tehnyt Miroslav Klose. Entäpä Huuhkajaparven terävänokkaisin? Kyllä se oli vaarallisia laitanousuja tehnyt ja keskikentällä kovaa taistellut Joonas Kolkka.
Ainahan on niin, että jos vastustaja pääsee kolmesti tasoittamaan, ei siihen voi olla täysin tyytyväinen. Sen Sinivalkoset tekivät nyt viimeistään kaikille selväksi, että se hyökkää erittäin vaarallisesti ja joukkue on pelottava vastustaja ihan kaikille. Siis kaikille. Muistetaan, että Saksa kuuluu ehdottomasti jalkapallomaiden aateliin. Der schwartsen Adler selvisi jokusen pyrstösulan menetyksellä.
Seuraavaksi Huuhkajat käyvät Azerbaidzanin niskan päälle, joka saapuu Helsinkiin 11.10.
Se on muuten sitten pakkovoitto.

Jaatinen Julistaa: On olemassa kohu-Petteriä, ja kohu- Keijoannikkia. Keltainen lehdistö valmistaa kohu-ihmisiä siten, että se itse kirjoittaa niistä. Se on ikiliikkuja.

Ei kommentteja: