05 syyskuuta, 2010

Fructidor 19. nonidi, saunapäivä?

Tänään on sunnuntai, syyskuun 5. päivä. Tämähän on selvää. Vai onko. Ei siinä mielessä, että ajanlasku olisi mitään muuta kuin sopimus.
Me olemme täällä Suomessa käyttäneet Gregoriaanista kalenteria vuodesta (käytettävän ajanlaskun mukaan) 1753.
Mutta on myös olemassa vanha kiinalainen, islamilainen ja juutalainen kalenteri. Nämä noin niinkuin esimerkkinä. Enemmistö maapallosta on taipunut käyttämään Gregoriaanista kalenteria.
Voisi olla toisinkin. Entäpä, jos Ranskan vallankumoukselle suunniteltu ns.vallankumouskalenteri olisi jäänyt käyttöön emämaassaan ja levinnyt sen jälkeen vallitsevaksi ajanmittaustavaksi ympäri maapalloa?
Tämä, vallankumouskalenteri, otettiin käyttöön lokakuun 26. 1793. Vuoden ensimmäinen päivä oli tasavallan julistamisen päivä 22. syyskuuta 1792. Kuukausia oli kaksitoista. Nimet annettiin luonnon antimien tai vuodenajan mukaan. Kuukausissa oli kolme kymmenen päivän kautta, joista tämä kymmenes oli aina juhlapäivä.
Kuukausien nimet olivat: (suluissa erittäin vapaa suomennos) vendémiaere, (viinikuu) brumaire, (usvakuu) frimaire, (hallakuu) nivôse, (lumikuu) pluviôse, (sadekuu) ventôse, (tuulikuu) germinal, (siemenkuu) floréal, (kukkakuu) prarial, (niittykuu) messidor (elonkorjuukuu) thermidor (kuumakuu) ja fructidor (hedelmäkuu). Alkuperäiset kuukausien nimet väänneltiin käytäen ranskan, latinan tai kreikan kieltä.
Viikonpäivät olivat nimeltään vain ensimmäinen, toinen jne. siten, että se juhlapäivä oli kymmenes päivä, alunperin décadi.
Nyt joku nokkela onkin laskenut, että joka vuosi jää 5 tai 6 jonkinlaista ylijäämäpäivä. No, tämän ongelman Ranskan vallankumous ratkaisi varaamalla ne suurille juhlille.
Ei hullumpaa vai? Kuukausilla on hauskat nimet ja viisi tai kuusi ylimääräistä juhlaa? Entäpä sitten se, että vain joka kymmenes päivä on lepopäivä?
Muun muassa tämä herätti Ranskassa vastustustusta, niinpä Galliakin palasi Gregoriaaniseen ajanlaskuun Napoleonin päätöksellä 31. joulukuuta 1805.
Mutta aika ja sen laskeminen on vain sopimukseen perustuvaa. Maapallo pyörii akselinsa varassa ja kiertää auringon ympäri laskimme me pallon asukkaat ajankulun miten hyvänsä. Seitsenpäiväinen viikkokin lienee peräisin babylonialaisilta.
Jos Napoleon Bonaparte ei olisikaan muuttanut ajanlaskutapaa Ranskassa, vaan muu (läntinen) maailma olisi taipunut gallialaiseen tapaan?
Mitä kuukautta ja päivää vallankumouskalenterin mukaan tänään viettäisimme? Nyt olisi hedelmäkuun (fructidor) 19. yhdeksäs päivä (nonidi). Niin olisikohan meillä Suomessa sitten saunapäivä?

Huuhkajat pöllöilivät tappion Moldovalle. Voidaan tietysti jälkeenpäin miettiä, oliko pelijärjestys, jossa Alexei Eremenko oli piikkinä järkevä tai entäpä jos Hyypiä ei olisi saanutkaan ulosajoa?
Näin kuitenkin kävi, turpaan tuli ja pahasti. Mitäs nyt? No, kuten huomasimme lauantaina aurinko nousi kaikesta huolimatta. Moldovassa peräti pelokkaiden Huuhkajien ainut vaihtoehtoto on laittaa peli järjestykseen.
Hollanti asettuu vastaan kotikentällään ensi tiistaina. Kovahermoisimmat voivat katsoa matsia FST viitoselta 21:30.

Jaatinen Julistaa: YLE:n Radio Suomi järjestää verkkosivullaan äänestyksen kaikkien aikojen suomalaisesta levytyksestä. Käykää äänestämässä!
Ketoon ketoon beibi ketoon...

Ei kommentteja: