02 syyskuuta, 2009

Corpus amygdaloideum - Etäisyystutka

Mantelitumake on se elin mikä säätelee ihmisen tunnetta oikeasta etäisyydestä toiseen imeväiseen. Tuo tieto saatiin viimeisemmästä tutkimuksesta. Tämä Corpus amygdaloideum sijaitsee aivojen ohimolohkossa. Ne ovat kuulemma sellaisia mantelinmuotoisia neuroneita.
Aiemmin on tiedetty, että Mantelitumake ikäänkuin säilöö asioihin liittyviä tunteita. Nyt on tutkimuksssa havaittu, että tämä tumake säätelee ihmisen spontaanisti valitsemaa etäisyyttä toiseen ihmiseen. Tämä etäisyys on keskinmäärin 76 senttiä. Osapuilleen tämän etäisyyden kansalainen kokee asialliseksi, vaikkapa keskusteluetäisyydeksi.
On syytä muistaa, että kyse on keskiarvosta, etäisyyteen löytyy suuriakin kultuurillisia ja henkilökohtaisia eroja.
Lisäksi on ilmiselvää, että päihteet, esimerkiksi, etanoli, sekoittavat Mantelitumaketta. Jokainen tietää sen, että päihtyneet viihtyvät paljon lähempänä toisiaan, kuin selväpäiset kansalaiset.
Tutkimuksessa osoitetaan, että nuo kaksi mantelin muotoista neuronia ovat Homo Sapienksen eräänlainen etäisyystutka.
Ainakin arkikokemus kertoo sen, että täällä Pohjolassa pysytellään kauempana lajitoverista, kuin tuolla maapallon eteläisimmissä osissa.
Syyt tähän olisivatkin seuraavan tutkimuksen aihe.

Toisen maailmansodan alkamisesta on tullut kuluneeksi 70 vuotta. Asian tiimolta ilmestyy usempiankin kirjoja. Mielenkiintoisemmasta päästä lienee saksalaisen Guido Knoppin kirja Wehrmacht - Hitlerin armeija. Knopp on 1949 syntynyt saksalainen historioitsia ja dokumentaristi. Erityisesti hän on tutkunut totallitarismia: Natsi-Saksaa ja Neuvostoliitoa.
Vastikään ilmestyneessä teoksessa kerrotaan natsi-ideologian vaikutuksesta Wehrhmactissa. Herra-ajatushan edellytti, että armeja taistelee tuhoon asti.
Miten tässä tilanteessa Preussilaisen koulukunnan upseerit toimivat? Natsiupseereillehan asia ei ollut epäselvä. Götterdämmerungiin, Jumalten hämärään, asti,
Karmiva asia on muun muassa se, että neljäsosa, 1,3 miljoonaa, saksalaisesta kaatuneista saatiin aikaiseksi sodan viimeisten kuukausisien aikana.
Knoppin kirjasta käy myös se ilmi, että asetelma paha SS-puhdas Wehrmacht, ei täysin pidä paikaansa.
Teos on varmaankin hiuksia nostattavaa luettavaa. Historia ei ole aina helppoa. Sota on raakaa ja turhaa.
Guido Knopp: Wehrmacht - Hitlerin armeija Ajatus Kirjat, 350 sivua.

Jalkapallon EM-kisoissa vietetään välipäivää. Huomenna sitten alkavatkin tosipelit. Puolivälierissä Hollanti kohtaa Ranskan Tampereella. Perjantaina Lahdessa Saksa silppuaa Italian ja Helsingin Finnair Stadioinilla on pohjoismainen yhteenotto, Ruotsi-Norja.
Niin, Suomi taistelee jatkopaikasta Englantia vastaa huomenna, torstaina Turussa. Brittein saarilta tuleva joukkue on kova, mutta lyötävissä. Saarivaltakunnan ryhmä hyökkää lujaa, heikkoudet ovat puolustuksessa. Tässä on Sinivalkoisten sauma. Erityinen kysymys on se, kuinka Laura Österberg Kalmarin pelisilmä toimii? Irtoaako syöttö yhtä rennosti ja luovasti kuin tähän asti?
On ilmiselvää, että sen kaltaiseen löysäilyyn ei ole varaa, kuin alkulohkon viimeisessä ottelussa Ukrainaa vastaan. Tarvitaan terävyyttä: Puukkoo, puukkoo!
Mikäli asennetta löytyy Englanti kaatuu. Sen jälkeen on tie taivasta myöten auki, ties vaikka mitä tapahtuu.
Puolivälieräottelu on Turussa loppuunmyyty. Me muut voimme jännittää TV:n ääressä. FST 5 alkaen klo. 15:45.

Jaatinen Julistaa: Ranskassa alennettiin suurella tohinalla ravintolaruoan arvonlisäveroa. Luvassa oli muka 40 000 työpaikkaa ja hintojen aleneminen 10 prosentilla. Kissan viikset! Asiaa selvittäneen työryhmän mukaan alennus on valunut enimmäkseen ravintoloitsioioden taskuun. Ravinola-aterian hinta laski 1.3% Tämä huvi maksoi Ranskan valtiolle 2,6 miljardia euroa menetettettyinä verotuloina.
Suomessa päätettiin alentaa sekä kaupassa sekä ravinolassa myytävän ruoan arvonlisäveroa. Tämä maksaa vuosittain arviolta 600 000 000 €. Mitäs luulette käyvän? Aikamoista uhkapeliä näin taantuman keskellä.

2 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

Tuota hyvä Wermacht - paha SS - asemtelmaa ovat toki kyseenalaistaneet jo muutkin historioitsijat teoksissaan, ehkä tunnetuimpana sotahirtorian best-selleristi Anthony Beevor, joka on kirjoittanut Wermachtin osuudesta juutalaisten joukkomurhiin Neuvostoliitossa (esim. Babi Jarissa).
Beevorin (ja muiden) käsittelyssä myös toisen totalitaarisen valtion - Neuvostoliiton - kilpi on saanut pahoja ruhjeita. Esim. neuvostoarmeijan fanaattisuudella sekä toisaalta sillä, että Saksan armeijassa palveli paljon venäläisiä saattaa olla jotain tekemistä sen kanssa että II maailmansodassa puna-armeijan arvellaan teloittaneen omiaan saman verran kuin Yhdysvaltojen miehistötappiot olivat koko sodassa.

Jalkapallosta: Onhan se käsittämätöntä, että keskellä työviikkoa pelataan puolivälieräottelua aikaan jolloin suurin osa palkansaajista on joko töissä tai matkalla töistä kotiin. Miesten vastaavissa turnauksissa ei edes alkusarjan otteluita peluutettaisi ennen iltaa.

Jaatinen Juha Olavi kirjoitti...

Kyllä näin on. Mutta myytti Werhmachtin hyvyydestä elää vahvana ns. yleisön keskuudessa. Niiinkuin muuten Suomen "erillissota" -uskomus. Siinäpä vasta herkkupala oikein kunnon kiistaan.

Onhan tossa EM-kisojen järjestelyssä kaikenlaista muutakin kummaa. Esim. se, että Suomen alkulohkon yksikään jatkoon mennyt joukkue ei pelaa Helsingissä. Suomen pelatessa puolivälierää olisi stadion tullut täyteen.Ilmeisesti yleisöä ei odoteta, niin katsotaan, että ihan sama, milloin ja missä pelataan.