Eteläisessä naapurissamme, Virossa, järjestetään kunnallisvaalit. Maassa asuu vajaa 1,4 miljoonaa asukasta, joista yli 400 000 asuu pääkaupunki Tallinnassa. On selvää, että suuri enemmistö muita kuntia on hyvinkin pieniä.
Tämän asian ovat muutamat kunnallisten vaalien ehdokaat huomanneet: Tuttavat ja sukulaiset siirtävät kirjansa kanditaatin kuntaan ja näin saavat äänioikeuden ko. paikkakunnalla. Toimenpide on täysin laillinen. Äänioikeus määräytyy siihen kuntaan, missä henkilö on kirjoilla 30 paivää ennen vaalia. Viro on vapaa maa, jokainen saa asua siellä missä haluaa.
Moraalisesti toimenpide on tietysti kyseenalainen. Kunnan asioista päättävät, äänestävät, sellaiset ihmiset, joilla ei ole aikomustakaan asua paikkakunnalla.
Suomessa äänioikeus kunnallisvaalessa määräytyy siihen kuntaan missä äänioikeutettu on asunut yli 50 päivää ennen vaaleja.
Virolaistyyppinen menettely olisi Suomessakin mahdollinen.
Ajatellaanpa vaikka sitä, että 10 000 espoolaista siirtäisi kotikuntansa sopivassa ajankohdassa rikkaiden reservaattiin, hieman alle 8500 asukkaan Kauniaisiin. Rippunen moottoritiekaupungin 243 000 asukkaasta. Selvä enemistö kuitenkin uudessa "kotikunnassaan".
Tämä enemmistö valitsisi Grankullaan sellaisen valtuuston, joka tekisi päätöksen Granin liittymisestä Espooseen. Mielenkiintoinen näkymä, eikö totta?
Väitetään, että rockmusiikki on Saatanasta. Erityisesti Heavy Rockia on syytetty synnilliseksi, sarvipään palvojien soitannoksi. Mietitäänpä vähän. Minkähän musiikkilajin esityksissa, suoraan uskonnollista musiikkia lukuun ottamatta, viitataan eniten Raamattuun?
Oikein! Heavyssa. Pari esimerkkiä riittänee: Iron Maidenin suuren kansainvälisen läpimurtolevyn nimi on "Number of the beast", pedon merkki. Levyllä on suoria lainauksia Raamatun ilmestyskirjasta.
Judas Priest, jota sitäkin on syytetty Saatanan palvonnasta, esittää lukuisia viittauksia Raamattuun ihan uusimmallakin levyllään, "Nostredamus". Tietysti Johanneksen ilmestykseen, mutta myös muihin kohtiin tuossa joillekin hyvinkin arvokkaassa kirjassa.
Eihän tämä näistä ryhmistä uskonnollisia tee, mutta ei uskonnon vastaisiakaan. Eikä ainakaan Pimeyden Ruhtinaan ystäviä. Voidaan kysyä, kuinka moni raskaan musiikin kuuntelija on, vaikkapa Iron Maidenia kuunneltuaan, hakenut alkuperäistä tarinaa Raamatusta.
Näin ollen väitteet raskaan paukutuksen bändien saatanallisuudesta ovat kohtuuttomia. Sitäpaitsi kuinka ihmeessä joku musiikki voi muka olla pahempaa kuin joku toinen? Ihmiset niitä saatanoita on toisilleen.
Ranskassa pelataan Ligue 1 nimistä jalkapallosarjaa. On pelattu eri nimillä mestaruussarjaa, jo vuodesta 1931. Koko 2000-luvun liigaa on hallinnut Olympique Lyonnais. Viime vuonna putki lopulta katkesi ja Gallian mestaruuspyttyä ihaillaan nyt Fc Girondins de Bordeauxin palkintokaapissa.
Ranskan liiga ei ole yltänyt maajoukkueen menestyksen, eikä erityisesti kansainvälisen näkyvyyden, tasolle. Parhaat pelaajat lähtevät muualle. Kaikki muistavat Zidedine Zidanen. Zizou oli aikansa maailman parhaita pelaajia. Nykyäänkin valtaosa Ranskan maajoukkuepelaajista hankii patonkirahansa ulkomaan liigoista. Esimerkiksi: Nicolas Anelka Fc Chelseasta, Therry Henry Fc Barcelonasta ja Frank Ribery pelaa Bayern Münchenissä.
Suomalaista jalkapalloa Ranskan liiga koskettaa siten, että ensimmäinen kunnollisen uran jalkapalloilijana tehnyt, Aulis Rytkönen, pelasi ranskalaisessa Fc Toulosessa vuodet 1952-1960. Kuopiolaisittain "Aaliksen" parhaat saavutukset olivat Ranskan cupin voitto ja hopeatila maan pääsarjassa.
Aulis Rytkönen oli ehdottomasti maamme ammattilaisjalkapalloilun tienraivaaja. Nykyään ovat pelaajien lähtökohdat täysin erilaisia. Kielitaidonkin puolesta. Aulis Rytkönen tuskin osasi ammattilaissopimusta tehdessään muuta kuin suomee ja savvoo, hiljoo ja kovvoo - kirjaimellisesti.
Vaikka Ligue 1 on keskinmäärin heikompi, kuin esimerkiksi Saksan Bundesliiga, on gallialaisjoukkueille tullut toki menestystäkin. Edellinen Mestareiden Liigan voitto löytyy niinkin läheltä kuin vuodelta 1993. Kyseisenä vuonna Olympique de Marselle voitti Ac Milanin loppuottelussa 1-0. Loppuotteluun Ligue 1:n jengi on päässyt 2004, jolloin As Monaco hävisi portugalilaiselle Fc Portolle, rumasti 3-0.
Tämän vuoden Mestareiden liigan lohkovaiheeseen on päässyt kolme ranskalaisjoukkuetta: Fc Girondins de Bordeaux, Olympique de Marselle ja ensimmäisessä matsissaan italialaislähtöisen Fiorentiinan 1-0 lyönyt, Olympique Lyonnais.
Toisin sanoen Ranskan liiga ei ole huono.
Voikin olla niin, että tulevalla kaudella Ligue 1 on ainut eurooppalainen kansallinen sarja mitä televisiosta voi maksutta seurata. Espanjan La Liga ja saksan Bundesliiga ovat karanneet maksukanaville.
Sitten vaan Ligue 1 seuraamaan. Seuraava kamppailu Girondins de Bordeaux-Stade Rennais Fc on nähtävissä Urheilukanavalla sunnuntaina 27.9. alkaen klo. 21:55. Allez, Allez Ligue 1 !!
Jaatinen Julistaa: Suomen ilmavoimien kansainvälinen valmiusyksikkö on saavuttanut NATO-standardin. Tämä tarkoittaa sitä, että maamme ilmojen ritarit pääsevät kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin.
Ties vaikka Lentoleijonat saadaan peräti tositoimiin. Siitä onkin ollut aikaa yli 60 vuotta kun ilmavasaramme on päässyt tosi paikassa iskemään. Oli jo aikakin. Vai oliko?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti