Jos kysyttäisiin, niin valtaosa maapallon ihmistä vastaisi kyllä tiedusteltaessa kannattako hän vapautta, tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja moniarvoisuutta.
Kun näiden sanojen sisältöä ryhdytään tulkisemaan, mielipiteiden kirjo kasvaa aika suureksi. Usein myös unohtuu se, että nämä arvot ovat kiinteästi riippuvaisia toisistaan. Toisin sanoen ei voi olla tasa-arvoa, elleivät ihmisten perusvapaudet ole kunnossa tai moniarvoisuus ei voi toteutua ilman oikeudenmukaisuutta.
Annan yhden tulkinnan näistä arvoista.
Tasa-arvo: Ihmisten tulee olla lähtökohdiltaan tasa-arvoisia tavoittelemaan poliittista, taloudellista ja sivistyksellistä tasa-arvoa. Tasa-arvoa kohti tulee pyrkiä jakamalla maapallon ja yhteiskuntinen sisäisiä taloudellisia voimavaroja tasaisemmin.
Vapaus: Ihmisten tulee olla vapaita jostakin, mutta myös johonkin. Perusvapauksien tulee olla kunnossa, kuten oikeus henkiökohtaiseen koskemattomuuteen, jakamattomiin poliittisiin oikeuksiin ja sananvapauteen. Yhtä lailla tärkeitä ovat esimerkkiksi vapaus asumiseen, työhön ja toimeeentuloon. Toisen yksilön vapaudet eivät saa rajoittaa toisten vapautta.
Oikeudenmukaisuus: Maailman asukkaita ei saa nöyryyttää. Sääntöjen tulee olla samat jokaiselle. Kaikkia täytyy kohdella tasavertaisesti ja reilusti. Oikeus vaikkapa taloudellisen hyvinvointiin ja korkeamman koulutuksen tavoitteluun kuuluu kaikille.
Moniarvoisuus: Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia huolimatta rodusta, sukupuolesta, poliittisesta mielipiteestä, uskonnollisesta vakaumuksesta ja sukupuolisesta suuntautumisesta tai jostain muusta henkilökohtaisesta ominaisuudesta, mielipiteestä, maailmankatsomuksesta tai taipumuksesta.
Edellä mainitut arvot voi johtaa vaikkapa YK:n peruskirjasta. Myös demokraattisiin menettelytapoihin sitoutuneet poliittiset ryhmittymät kannattavat ohjelmissaan näitä periaatteita. Ääriryhmät, kuten fasistit tai kommunistit antavat tarkoituksella vääristyneen ja epätasapainoisen kuvan näistä oikeuksista. Tälläista ei suvaitsevaisuuden nimissä tule hyväksyä. Perusoikeuksien tulee olla jakamattomat. Oikeuksien hienosyisempi tarkastelu tuo kyllä riittävästi erojakin poliittisten toimijoiden välille. Näitten erojen perusteella voi sitten tavoitella kansalaisten tukea ja kannatusta.
Jaatinen Julistaa: Hyvää ja iloista rasismin vastaista päivää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti