10 marraskuuta, 2013

VERGANGENHEITSBEWÄLTIGUNGIA TARVITAAN

Peräti kauniissa ja helposti kirjoitettavassa saksan kielessä on termi. "vergangenheitsbewältigung". Suomeksi tarkoitetaan menneisyyden hallintaa. Se tarkoittaa kansakunnan tai vaikkapa henkilöhistorian kipeiden ja ikävien asioiden läpikäymistä.
Saksassa hallintaa on, kansallissosialistisen historian vuoksi, harrastettu itseruoskintaan asti. Tuloksia on tullut: viime liittopäivävaaleissa vieraan- ja tulevaisuudenpelkoinen AfD jäi 4,7% kannatuksellaan viiden prosentin äänikynnyksen alle.
Itävallassa kansallissosialisti henkinen Vapauspuolue (kaukana vapaudesta) sai peräti 21,4%. Jokainen voi kuvitella minkälainen huuto olisi noussut ympäri Eurooppaa, jos Saksan äärioikeisto olisi yltänyt vastaavaan jytkyyn.
Yksi syy saksankielisten maiden kansalaisten erilaiseen suhtautumiseen äärioikeistoon selittää Itävallassa puuttellisesti hoidettu menneisyydenhallinta. Edelleen Itävallassa elää harha natsien miehityksestä v. 1938, ns. uhriteoriaa, vaikka Hitlerin Saksa liitti Itävallan itseensä Itävallan hallituksen myötävaikutuksella. Itävallassa otettiin Hitler hurraten vastaan.
Ei Suomessakaan menneisyydenhallinta kehuja kestä: edelleen käydään katkeraa, molemmin puolin vääristynyttä, keskustelua vuoden 1918 sisällisodasta maassamme. Edes nimestä ei olla yhtä mieltä.
Oikeisto puhuu "vapaussodasta" ja vallankumousromantikot vasemmalla "luokkasodasta". Onneksi valtaosa suomalaisista käyttää, jo edellä mainittua neutraalia "sisällissotaa" tai myöskin neutraalia, mutta tunteisiin vetoavampaa sanaa "veljessota".
On tunnustettava, että molemmin puolin ko. sodassa syyllistyttiin hirvittävyyksiin. Se, että valkoinen osapuoli teloitti punaisia enemmän johtui siitä, että he voittivat.
Suomenkieliset kielikiihkoilijat elättävät valhetta siitä, että Ruotsi muka on 1100-luvulla miehittänyt Suomen. Miten sellaisen voi miehittää mitä ei ole? Kyseinen väite olikin ja näköjään on yhä,  hyvää ainesta käydä täysin hedelmätöntä kielikiistaa.
On totta, että Suomi taisteli toisessa maailmansodassa pääosin ns. puhtain asein puhtaan asian puolesta. Mutta on kuitenkin tunnustettava se, että kyllä sitä Natsi-Saksan kanssa liitossa oltiin ja miehitetyllä alueilla pidettiin osaa paikallisesta väestöstä keskitysleirin omaisissa oloissa.
Kyllä nämä ja muut historian kipukohdat pitää keskustella, tutkia ja käydä läpi. Miksi, eikö riitä, että sananlaskun mukaan annetaan arpisten haavojen olla. Ikävä kyllä, jos ei kansakunta tai yksilö käy läpi menneisyyttään ja ole sinut sen kanssa, historia hyppää eteen aina.
Se näkyy maan henkisessä ilmapiirissä. Valitettavasti Suomessa saa poliittista kannatusta toivottomuuden, vieraan- ja tulevaisuuden pelkoa levittämällä. Tasavallan ilmapiiri on uutta ja erilaista mollaava, masentava sekä pelokas.
Harva uskaltaa esittää uutta, yrittää tai avata keskustelua, kun sen seurauksena joutuu sakinhivutuksen kohteeksi, halveksunnan levittäjien kusitolpaksi.
Tulee rohkaista yrittämään ei pelkäämään koko ajan epäonnistumista. Tarvittaan tulevaisuuden toivoa, hyväntuulisuutta, avoimuutta ja vapautta.

Englannin Valioliigaa on, joukkueesta riippuen, pelattu 10 tai 11 kierrosta. Jo nyt voi sanoa, että liiga on pitkästä aikaa huomattavan tasainen.
Reaalisia mestaruusehdokkaita on useita: ainakin nyt liiga johtava Arsenal, Liverpool, Chelsea, Tottenham ja Manchesterin United ja City.
On mahdotonta ennustaa tässä vaiheessa mestaria, mutta se on kohtalaisen varmaa, että Man.Unitedin ja Cityn sijoitukset tulevat olemaan paremmat kuin nykyiset Cityn 7. ja Unitedin 8.

Jaatinen Julistaa: Hyvää isänpäivää!

Ei kommentteja: