Saksa pakotettiin allekirjoittamaan Versailesin rauhana tunnettu sopimus 26. kesäkuuta 1919. Alueluovutusten osalta Saksa menetti muun muassa Elsassiksen ja Lothringenin Ranskaan. Vielä perustettiin ns Puolan käytävä, joka erotti Itä-Preussin emämaasta.
Kaiken päälle lätkäistiin sotakorvaukset, joista sotaa käymättömänkin maan olisi ollut mahdotonta selvitä. Vaadittiin puolta kaikista siihen mennessä löydetystä kultavaroja vastaava 226 miljardin kultamarkan korvaus.
Kun Saksa ei pystynyt, tietenkään, maksamaan korvausta odotetulla tahdilla Belgia ja Ranska miehittivät Ruhrin teollisuusalueen vuosiksi 1923-1924 ynnä putsasivat alueen tuotantolaitokset. Tottakai Saksan armeijaan kohdistettiin vaatimuksia ym.
Voidaan sanoa, että erityisesti Ranskan ylläpitämät ehdot olivat kohtuuttomia. Englannin rauhandelegaatiosta vaatimukselle protestina eronnut taloustieteilijä John Maynard Keynes julkaisi samana vuonna kirjasen "The Economic Consequenses of peace". Keynesin kritiikin pääargumentti oli se, että koska Euroopassa vaikuttaa taloudellinen keskinäisriippuvuus on täysin hölmöä painaa jotakin maaosan toimijaa taloudelliseen ahdinkoon.
Onhan niin, että konkurssikypsä Saksa ei myöskään kykene ostamaan muiden vientituotteita. Keynes ennusti Saksaan hyperinflaatiota ja vakavia poliittisia seurauksia. Versailesin rauhansopimusta onkin pidetty yhtenä syynä Saksan Kansallissosialistisen Työväenpuolueen, NSDAP:n valtaannousuun.
Tottakai Saksan suistumiseen on muitakin syitä, esimerkiksi maan vakiintumaton demokratia. Vallankumousyrityksiä oli useita. On kiistämättä selvää, että rauhansopimus aiheutti Saksan taloudelle sen haurauden koko 1920-luvun ajaksi. Saksan taloudella ei ollut minkäänlaista kykyä kestää vuosikymmenen lopulla alkanutta yleismaailmallista lamaa. Työttömyys ja hinnat räjähtivät käsiin.
Vuoden 1928 vaaleissa kansallissosialistien kannatus oli 2,6%. Vuoden 1932 jytkyn jälkeen natsipuolue sai 37.4% annetuista äänistä.
Kansainvälisen talouslaman seurauksena Etelä-Euroopan maat, Kreikka varsinkin, ovat pahasti velkaantuneet. Veloista selvitäkseen Kreikka saa hätälainaa. Lainan vaatimuksena on todellinen julkisen sektorin kiristysohjelma. On toki ihan oikein vaatia virkamiesten määrän paisuttaneen suosikkijärjestelmän purkamista ja veronmaksumoraalin kuntoon saattamista.
Mutta onko järkevää ja oikeudenmukaista vaatia työttömyyden nousuun johtavia kiristyiksiä. Sehän aiheuttaa vain Kreikan nousun vaikeuttamisen. Myös poliitisia seurauksia on nähty: kreikkalainen versio kansallissosialistisesta puolueesta, Kultainen Aamunkoitto, sai viimeksi pidetyissä parlamenttivaaleissa 18 paikkaa 300 jäseniseen parlamentiin. Kannatusmittauksissa on puolueelle luvattu aika ajoin todellista jytkyä.
Kun tiedämme mitä seurauksia oli Saksan taloudelisella ja poliittisella nöyryyttämisellä kannataa miettiä olisiko sittenkin mahdollisuus järjestellä velkaantuneitten Etelä-Euroopan maiden velkoja muulla tavoin, kuin pelkästään kulukuria lisäämällä?
Suomen osalta voidaan sanoa, että Huuhkajat selvisivät jalkapallon MM-karsinnoista tyydyttävällä tavalla. Paljon jäi parannettavaa. Varsinkin maalipaikat on käytettävä hyväksi huomattavasti nykyistä paremmin.
Euroopassa järjestetään jatkokarsinnat. Suomen lohkosta Espanja meni suoraan kisoihin, jatkokarsinnoissa pelaa Ranska. Gallian ottelupariksi arvottiin Ukraina. Ranska on ennakkosuosikki, vaikka Ukraina ei olekaan mikään väheksyttävä vastustaja.
Jymypaukun tehnyt Islanti tuli E-lohkossa toiseksi Sveitsin jälkeen. Voi huoletta ennustaa, että Islannin karsinnat päättyvät Kroatiaa vastaan pelatavaan jatkokarsintaan.
Kreikka kohtaa Romanian. Tiukka pari, jonka kutenkin Helleenien joukkue vie maalieron turvin. Kaikista eniten, ainakin Suomessa, hehkutettu ottelupari on Ruotsi -Portugali. Matsi on haluttu nähdä jonkinlaisena Zlatan Ibrahimovicin ja Cristiano Ronaldon välisenä tasonmittauksena.
Kyllä, Ronaldo on aivan huippupelaaja, mutta nykyisessa kunnossaan ja tehoillaan Zlatan on superhyvä. Ruotsi jatkoon ja kisoihin Ibrahimovichin johdolla.
Jaatinen Julistaa: "Älä pane kiveä kuorman päälle." (Suomalainen sananlasku)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti