Suomalaisen kansanperinteen perusteos on akateemikko Kustaa Vilkunan (1902-1980) kirja Vuotuinen ajantieto. Opuksesta on otettu tähän mennessä 24 painosta, joista ensimmäinen vuonna 1950. Urho Kekkosen takuumiehenä ollut Tamminiemen saunaseuran jäsen Vilkuna on koonnut Ajantietoon kansanviisauksia vuosikerron mukaan.
Kustaa on tehnyt arvokasta työtä perinteen kerääjänä ja ovathan nämä muistia tukevat viisaudet olleet tuiki tärkeitä yhteiskunnalle, jossa valtaosa ottaa elantonsa luonnontaloudesta. Nykyistä kaupunkisuomalaista tuskin sen sijaan paljoakaan hyödyttää tieto siitä, että "Palmusunnuntaina jos on selvä kaunis sää, niin tulee hyvä ohravuosi, jyvä jyrähtää kiven alla."
Kun tässä blogissa jokin aika sitten nykyaikastettiin vanhoja suomalaisia sananlaskuja, niin on lienee paikallaan ajankohtaistaa malliksi muutamia Kustaa Vilkunan ylöslaittamia ajantietoon kuuluvia viisauksia.
Itä-Suomessa kuulemma maderysät pitää laskea Heikin päivänä 19.1. Tästä muistutettiin näin:
"Heikki heittää, Paavali painaa, Matti nostaa." Harvapa nyt maderysien kanssa työskentelee, joten tässä uudenpi versio. " Jää jäykkänä, hiihdä Heikkinä pilkille, pysyt pinnalla peräti Paavalina."
Huhtikuun lopulla ovat vissiin hätäisemmät pyrkineet jopa kylvöhommiin. Tästä varoitettiin: "Ei hullukaan huhtikuulla kylvä." Näinä päivinä on syytä muistuttaa henkilöitä, joilla lisääntyvä valon määrä saa ns. hormoonit hyrräämään: " Hillitse himosi, huhtikuussa kylvetty siemen syntyy vuoden vaihteessa."
Ennen vanhaan vappua pidettiin tärkeänä karjan ulos laskemisen päivänä. Etelä Pohjanmaalla ja ainakin Satakunnassa lapset kellottelivat, ts. juostiin lehmänkello kaulassa ympäriinsä. Saatetiin huutaa vaikkapa: "Vappu tuu, Vappu tuu, latoon tuu, tuun-tuun!"
Sinälläänhän tämä metelöinti vastaa nykyistä Vapunviettoa, mutta kellä nyt kaupungissa kantturoita on? Siksipä onkin syytä muistuttaa: "Älä kippaa kohtuuttomasti, että jaksat Vappuun asti."
Keväällä on vanhassa kansanperinteessä useita muistuksia kylvötöistä, mutta kuulemma lantut ja kaalit oli hyvä kylvää vasta Juhannuksen tienoilla: "Juhannuskaste se lantut kasvattaa." No lantut, jos niitä haluaa, voi ostaa kaupasta.
Sen sijaan kaupunkilaiset tuppaavat riehaantumaan erilaisissa juhannusjuhlissa. Onkin syytä varoittaa: "Käytä kondomia ettei kohta kuppa kullia kurita!"
"Hermannista heinään mennään ja Jaakosta viikate seinään." Oli käyttökelpoinen muistutus etteivät heinät peltoon mätäne. Nyt loppukesän muistukseksi sopii: "Jos et ehtinyt Jussiksi juhliin Jaakon jälkeenkiin kosolti kivoja kesätapahtumia."
Syyskuun lopulle sijoittuvasta Mikkelin lauantaista on vuoden 1664 asetuksen mukaan alkanut palvelusväen vuosivapaa, runtuviikko. Tähän ajoittui myös sitä tarviseville uuden palveluspaikan haku.
Tämä vapaaviikko ajoittui siksi tähän, että sadonkorjuu on päättynyt viimestään siihen ja on siirrytty sisätöihin: "Mikosta päre pihtiin, tutti rukkiin, kaali kuppiin, akat pirttiin ja nauriit kuoppaan."
Nytkin illat pimenevät kyseisenä aikana joten muistakaamme: "Mikosta heijastin hihaan heilumaan, fillariin fikkari vilkkumaan."
Simon päivänä 28. lokakuuta aloitettiin maalaistalossa teurastukset: "Simo sikoja pistää, että pyhiksimiehiksi makkaraa saa."
Makkaraa saa marketista. Kuitenkin tähän vuoden aikaan sää on sangen kolea Etelä-Suomea myöten, joten lämmin pukeutuminen on paikallaan: "Simona sipaise kotsa korville, niin ei kuuppa kylmety."
Marraskuun lopulla on juhlittu Kekriä, joka on maatalouden satovuoden taitekohta. On myös puhuttu tähän aikaan sijoittuvasta "Kekrirauhasta".
Nykyään pikkujoulukausi alkaa näihin aikoihin. Jollakin glögi irroittaa kielenkannat, joten varoitus on paikallaan: "Pidättäydy pottuilemasta pomolle pikkujouluna, pidät paikkasi pidempään."
Joulu se suuri juhla. Koska ruokaa ei ollut aina saatavilla sitä oikein odotteiin kulinaaristen nautintojen merkeissä: "Tulis joulu, että vois yöllä syödä." Nykyjouluna syödään ja juodaan valitettavan usein liikaa joten: "Älä ahmi aattona, tajunta tallessa Tapanina."
Vuoden vaihtuminen on ennustusten aikaa. Nykyäänkin ennustetaan tinasta. Usein ollaan melkoisen tinassa. Myös erilaisia hyvää onnea tuottavia temppuja tehtiin: esimerkiksi lakaistiinm tavanomaisesta päinvastaisen suuntaan.
Pahaa taas karkoitetiin ampumalla aseella talon portailta. Nämän nykyaikainen vastine on tietyisti ilotulitusrakettien paukuttelu. Siinäkin on kohtuus paikallaan: "Roti ruudin poltossa takaa täppiä taskuun tulevana vuonna."
Enimmällä osalla Bundesliigajoukkueista on kolme ottelua pelaamatta. Ensimmäinen yllätys on se, että Borussia Dortmund on käytännössä viemässä mestaruuden Bayern Münchenin nokan edestä. Dortmund johtaa liigaa kahdeksan pisteen margiaallilla ja jos ei ihmeitä satu Borussia Dortmund on liigavoittaja.
Pelaajamateriaalin ja talouden perusteella Bayern Münchenin pitäisi ottaa mestaruus. Toinen liigan omiin resursseihinsa nähden alikantiin pelannut joukkue on Hertha Berlin. BSC Berliiniä uhkaa putoaminen 2. Bundesliigaan. Vähintään karsiminen näyttää kohtuullisen varmalta. Karsijan paikalla oleva Fc Köln on on pisteen Berliiniä edellä ja on pelannut yhden ottelun vähemmän.
Hertha Bsc Berliinin toivo lepää hieman Kölniä helpommassa loppukauden ohjelmassa. Seuraavalla kierroksella "Der Alte Dame" kohtaa jo varmaksi putoajaksi tuomitun Fc Kaiserlauternin. Se on avainottelu.
Jaatinen Julistaa: Vanhas Matti mesoaa: " Ei eläkkeelle ennen aikojaan." Palkansaajat palauttavat: "Matti malta mielesi, homma hanskassa heillä."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti