Joukko kansanedustajia on allekirjoittanut lakialoitteen kerjäämisen kieltämisestä. Pontimena tähän on ollut jonkin aikaa maassamme liikkunut romanialaisten kerjaläisten joukko.
On totta, että osan kerjäläistä käytös on ollut häiritsevää. Niin, ja onhan köyhyyden näkeminen muutenkin ahdistavaa. On kuitenkin niin, että jo nykyinen lainsäädäntö antaa mahdollisuuden puuttua häiritsevään kerjäämiseen.
Vaikka maassamme säädettäisiinkin kerjäämisen ja miksei samalla köyhyyden kieltävä laki, se ei vaikuttaisi itse ilmiön syntyyn.
Kerjäläisten Suomeen tuleminen tai tuottamien on sosiaalisen dumppaamisen äärimmäinen muoto. Aluksi sosiaalinen dumppaaminen, polkumyynti, tarkoitti tavaroiden halpatuontia maista, jossa työntekijöiden työehdot eivät olleet asiallisia minkään inhimillisen mittarin mukaan.
Sittemmin termi on laajantunut tarkottaen muun muassa halpatyövoiman tuomista Euroopaan ja Yhdysvaltoihin. Tiedetään, että kaukoidästä ja entisen itäblokin maista työntekijät ovat todellinen vientituote: Työntekijöitä viedään aputöihin rikkaisiin länsimaihin tekemään työtä peräti surkeilla työn ehdoilla.
Tämä on inhimillisesti äärimmäisen väärin, mutta myös omiaan betonoimaan lähtömaiden kehityksen: Mitä syytä on kehittää vaikkapa koulutusjärjestelmää tai muita sosiaalisia eroa kaventavia järjestelmiä, kun "liikaväestöä" voidaan käyttää vientituoteena.
Valitettavan usein näiden lähtömaiden hallitukset ovat mukana tässä ihmisten pois lähtettämisessä. Ainakaan valtaapitävät eivät tee mitään sen estämiseksi.
Näin myös romanialaisten kerjäläisten tapauksessa. Romanian hallitus enemmän tai vähemmän tietoisesti työntää köyhiä, etupäässä romaneja, muihin Euroopan Unionin maihin.
Euroopan Unioni ja Kansainvälinen valuuttarahasto, IMF, myöntävät suuren lainan Kreikalle taloutensa vakauttamiseksi. Lainan ehtona on kova, vuosia kestävä talouden vakauttamisohjelma. Kreikkalaiset pistetään maksamaan poliitikkojen ja rahamiesten virheet.
Kysymys tässä lienee molemminpuoleisesta pakkoraosta: Euromaa Kreikkaa on pakko tukea, kansalaisten rahoilla, yhteisvaluutan uskottavuuden vuoksi. Kreikan kansalaisten on pakko niellä säästökuuri. Tätä tulevat lainan myöntäjät vahtimaan haukan lailla.
Tuleekin mieleen, miksei näiltä sosiaalista polkumyyntiä harjoittavilta mailta vaadita samanlaista maan sisäistä sosiaalista tasoittamista eli vakautusohjelmaa Euroopan Unionin rahojen vastineeksi? Tämän toteuttamista vahdittaisiin sitten tarkkaan.
Vai onko sosiaalinen polkumyynti joillekin niin hyvä bisnes, että siihen ei puututa?
Elien varmistui, että Bayern München voittaa seuran 22. Bundesliiga -mestaruuden. München voitti Bohumin 3-1, sen pahimman kilpailijan Schelken hävitessä kotonaan Werder Bremenille 0-2.
Schalkella on mahdollisuudet mestaruuteen teoriassa jos se voittaa ottelunsa viimeisellä kierroksella. Mestaruus on erittäin teoreettinen Bayernin maaliero on +39, kun se Schalkella on +21.
Bundesliigan eilinen kerros varmisti myös sen, että Saksan pääkaupungissa, Berliinissä, ei pelata pääsarjatason jalkapalloa ensi vuonna. Hertha BSC Berlin olisi tarvinnut voiton Bayern Leverkusenista säilyttääkseen mahdollisuutensa edes karsijan paikalle, 1-1 tasapeli tuomisti berliinilaisjoukkueen viimeiselle sijalle.
Yleensä eurooppalaisissa sarjoissa pääkaupungin joukkueet menestyvät, mutta ei Hertha, mestaruuden se on voittanut viimeksi vuonna 1931. Nyt, 1991 alkanut 1. Bundesliiga kausi sitten päättyy.
Bayern Münchenin menestyksekäs kausi jatkuu vielä liigan viimeisen kierroksen jälkeenkin. Hollantilaisvalmentaja Louis van Graalin johtama joukkue kohtaa ensin Saksan Cupin finaalissa 15.5. Werder Bermenin.
Sokerina pohjalla Mûnchenin punapaidat taistelevat Mestareiden Liigan finaalissa Internazionale Milanoa vastaan Madridissa San Bernabeun stadionilla 22.5.
Kolmen pystin voittaminen ei ole Bayernille mikään mahdottomuus.
Jaatinen Julistaa;
Peli ei ole pelattu, ennen kuin peli on pelattu (Roope Ankka)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti