Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitallin kultaristein sai tänä vuonna 31 äitiä. Aikaisemmin presidentti palkitsi mitallein lähes ainostaan suurperheen äitejä. Varmaankin ansiosta. Nyt kirjo on laajempi. Vielä parempaa. Yhteiskunta monimuotoistuu, niin myös äitys.
Monsieur Magic, Herra Taikuri, oli yksi Aulis Rytkösen lukuisista kutsumanimistä hänen pelatessaan Touloise Football Clubissa vuosina 1952-1960. Monsieur Magic on myös Erkki Alajan kirjottama kirja tästä Karttulan Syvänniemen kylässä 5. tammikuuta 1929 syntyneestä suomalaisen jalkapallon uranuurtajasta.
Se, että joku maastamme lähtöisin oleva pelaaja pääsee toisaalla Euroopassa pelaavan ammattilaisjoukkueen avauskokoonpanoon ei nykyisten litmasten, hyypiäiden tai tihisten aikakaudella ole ihmeellisestä.
Vuoden 1952 Suomessa se oli todella kova saavutus, niin kova, että sitä ei oikein vieläkään tajuta. Oli niin, että kotimaamme jalkapallo oli nykyiseen verrattuna todella kaukana kansainvälisestä tasosta. Rytkösen teon arvoa nostaa se, että kyseisenä aikana ei tunnettu vaihtopelaajia: Ne yksitoista, jotka nimettiin olivat varmoja avauskokoonpanon miehiä. Vaikeuskerrointa edelliseen lisää vielä se, että 1950-luvulla Ranskan Liigassa sallittiin ainoastaan kaksi ulkomaalaispelaajaa kokoonpanossa.
Rytkönen, tai aluksi hän oli Alis Rytkonnen, kunnes sukunimestä osattiin jättää ylimmääräinen "n" pois, oli Toulouse Fc, TFC:n ehdotonta kermaa vuosien ajan, ratkaisupelaaja. Auliksen aikana TFC, myöhemmin muuten välillä konkurssin vuoksi lopettettukin, on saavuttanut seurahistorian, toistaiseksi ainoan pystin.
Toulouse Fc voitti Ranskan cupin 1957.
Alis Rytkonen on yksi TFC:n menneiden vuosien suurpelaajia, hänen vieraillessaan Touloisessa syyskuussa 2008, hän sai valtiovieraan vastaanoton.
Rytkönen lähti Ranskaan pelaamaan, ainakin joidenkin mielestä, tietynlaisena "luopiona". Ammattiurheilua ei hyväksytty sodasta toipuvassa Suomessa. Kuvaavaa on se, että Aulis pääsi tasan kerran pelaamaan Suomen maajoukkueessa Touloise Fc -aikanaan. Oli muka varaa jättää paras pelaaja rannalle.
Suomessa Aulis jatkoi pelaajana HJK:ssa, siirtyen tästä luontevasti valmentajaksi. Valmentajanakin hän oli edelläkavijä: Rytkönen oli tasavallan ensimmäinen merkittävä naisfutisvalmentaja.
Oikeastaan on outoa, että Aulis Rytkösestä ei ole kirjoitettu jo aikaisemmin ja useampaa kirjaa. Erkki Alaja on tehnyt merkittävän työn 2009 kirjoittaessaan Monsieur Magicin, ikäänkuin kohteen 80-vuotislahjaksi.
Aulis Rytkönen - Monsieur Magic sai kunniamaininnan Vuoden urheilukirja 2009 -kilpailussa. Ansiosta. Aulis Rytkönen palkittiin vuoden Urheilugaalassa 11.1. 2010 erikoispalkinnolla mittavasta elämäntyöstään. Oli jo aikakin.
Jaatinen Julistaa:Alis Rytkonen: Le Meilleur!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti