Ruotsissa on laki, joka on mahdollistanut yksitysten koulujen perustamisen. Hyvä ajatus tässä on ollut, että eräät vapaakirkolliset ryhmät ovat voineet perustaa koulun, kun ovat katsoneet, että yhteiskunnan tarjoamaan koulutukseen osallistuminen on kerta kaikkiaan mahdotonta. Näitä kouluja tuetaan julkisin varoin.
Pian pääomasijoittajat huomasivat tässä oivan markkinaraon: Kunigaskunnassa on riittävästi vanhempia, joilla on varaa maksaa pilttinsä kouluttamisesta. Tämähän on loistava sijoitus, tuotto on selvä julkisen tuen myötä. Kun vielä puhutaan vapaakouluista niin siinäpä loistava myyntiartikkeli.
Näiden ns. vapaakoulujen määrä kasvaa länsinaapurissa koko ajan. Vapaakoulut ovat hyviä sijoituskohteita, ne ovatkin hakeutuneet pörssiin.
Kohta sijoitusrahastot omistavat osan Ruotsin kouluista: Yhdysvaltalainen Providence, eräs maailman suurimmista sijoitusrahastoista, on halukas ostamaan viittätoista lukiota pyörittävän Academedia -nimisen pörssiyhtiön kaikki osakkeet.
No onko näissä "vapaakouluissa" parempi opetus kuin kunnallisissa kouluissa? Sitä ei ole ainakaan pitävästi osoitettu. Kaikenlaisia "herkkukursseja" niistä ainakain löytyy. On informatioteknologiaa ja itsensäilmaisua. Näillähän ne maksavat asiakkaat saadaan mukaan.
Suomessa ei vastaavaa kehitystä ole vielä nähty. Mutta maalaillaanpa vähän: Nyt jo esimerkiksi vanhuspalveluja voi ostaa kaupalliselta tuottajalta palvelusetelillä.
Eikun laajennetaan palvelusetelit koulutuksen puolelle: Vanhammat saavat nipun palveluseteleitä: Näillä saatte valita vapaasti mistä ostatte piltille koulutuksen.
Näille, pienen riskin markkinoille, tottakai, tulee palvelun tarjoajia. Hinnoitellaan siten, että pohjalla on palvelusetelin hinta ja sen päälle katsotaan kunnan tai kunnan osan sosioekonomisen rakenteen mukaan lisähintaa. Toisin sanoen alueella missä on maksukykyä pyydetään enemmän rahaa. Jos taas alueella ei oikeastaan ole markkinoita, sinne ei mennä.
Käy seuraavalla tavalla: Julkiseen koulutukseen on vähemmän rahaa käytössä, koska verovarat menevät palvelusetelin maksamiseen. Niiden lapset, joilla ei ole kuin palveluseteli rahoituksenaan käyvät, varojen puuttessa näivettyvää, julkista koulua.
Ne joilla on rahaa saavat jälkikasvunsa yhtä kasvaviin ja arvostetumpiin "vapaakouluihin".
Tätäkö on se valinnanvapaus, jota palveluseteleillä haetaan? Tätäkö me haluamme?
Suomessa on myös julksta tukea saavia yksityiskouluja. Koskahan ne muuttuvat "vapaakouluiksi"?
Englannin Valioliigan mestaruus on kahden kauppa. Liigaa on jäljellä kaksi ottelukierrosta sarjaa johtaa Chelsea 80 pisteellä. Pinnan päässä vaanii Manchester United.
Mestaruutta tavoitteleva kaksikko osoitti viikonlopun kierroksella vakuuttavaa kuntoa: United voitti, vielä neljättä sijaa tavoittelevan Tottenhamin, kotonaan 3-1. Chesea murskasi Stoke Cityn peräti 7-0. Arsenalin jäätyä 0-0 tasapeliin Manchester Cityä vastaan sen, teorettisetkin, mestaruusmahdollisuudet menivät.
Chelsean murskavoitto panee miettimään: Kuuluvatko oikeastaan tälläiset numerot huippuliigaan?
Molempien kärkijoukkueiden seuraavat ottelut pelataan vieraissa 2. toukokuuta. Näin etukäteen arvioituna tällä kierroksella lepäävät Unitedin mahdollisuudet mestaruuteen.
Chelsea matkustaa Fc Liverpoolin vieraaksi Anfield Roadille. Liverpoolilla on vielä pienet mahdollisuudet liigan neljänteen sijaan sekä sen myötä tulevaan Mestareiden Liigan karsintapaikkaan.
Manchester United vierailee Sunderlandissa, Stadium of lightillä. Sunderlandin punavalkoinen joukkue on vankkaa keskikastia ja pysyy siinä. Voi olettaa, että ihan täysillä ei paineta.
Viimeisellä kierroksella, 9. toukokuuta, Chelsea kohtaa kotonaan Wiganin ja United samoin kotonaan Stoke Cityn. Nämä vaikuttavat olevan aika varmoja kotivoittoja.
Harvoin on Manchesterissä toivottu näin hartaasti Liverpoolin voittoa. Jännittävä vappu tiedossa Pohjois-Englannissa.
Jaatinen Julistaa: Elintarviketeollisuusliitton jäsenyritykset aloittivat työsulun. Ei vahinkoa kansantaloudella tai haittaa kuluttajille!
2 kommenttia:
Ruotsin koulujärjestelmä on vertaansa vailla. Toivottavasti Suomessa ei oteta mallia mistään Ruotsalaisiin kouluihin liittyvästä. Koski se sitten yksityistämistä, koulutusjärjestelyjä, turvallisuutta, opetusta tai koulurakennuksia. Jospa ruotsalaisetkin oppisivat nyörtymään ja ottaisivat oppia tai neuvoja muilta mailta. Mutta tuo ei vaan sovi Ruotsalaiseen menttaliteettiin.
Valitettavsti voipi olla juuri niin, että jos nykymeno jatkuu, niin tämä "vapaakoulu" -systeemi tuodaan Suomeen, juuri palveluseteleiden avulla. Puhutaan "valinnanvapaudesta".
Lähetä kommentti