01 helmikuuta, 2010

Junaliikenne artistin maksettavaksi?

Junaliikenteessä on ollut pahoja häiriöitä koko talven. Junavuorot ovat myöhässä tai peruutettu.
On toki myönnettävä, että liikenteen määrä on kasvanut, erityisesti pääkaupunkiseudulla. Kyseisellä seudulla on myös tänä talvena poikkeuksellisen paljon lunta. Mutta tästä kaikesta huolimatta asiakkailla on oikeus odotaa, että liikenne pelaa.
Vuoteen 1995 asti maassamme toimi Suomen Valtionrautatiet. Sitten firma yhtiöitettin ja pilkotiin osiin. VR osakeyhtiö vastaa liikennöinnstä. Ratojen kunnostaminen, huolto ja muun muassa asemilla tiedottaminen kuuluvat taas Ratahallintokeskuksen rooteliin. Nämä viimeksimainitut ovat pahimmin tökkineet.
Tässä herää kysymys radanhoidon ja liikennöinnin eriyttämisen viisaudesta. Ongelmathan johtuvat siitä, että työntekijöitä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi. Myöskään yhteys ei näytä pelaavan junia käyttävän ja raiteita hoitavan yrityksen välillä.
Juna ja ratahan tarvitsevat kipeästi toisiaan. Arkijärkikin sanoo, että ei junalla mitään tee ilman rataa ja ratakin on kokolailla tarpeeton ilman junaa.
Tulee mieleen ilkeä ajatus: Toiminnan erityttämisellä haettiinkin sitä, että liikennöinti voidaan, kannattavin osin, siirtää jonkun yksityisen omistaman yhtiön hoidettavaksi. Verukkeena käytetään sitä, että VR ei hoida kunnolla liikennöintiä.
Suomen valtio hoitaisi sitten sen taloudellisesti kannattamattoman liikenteen. Veronmaksajien raholla. Toisin sanoen: Artisti maksaa.


Vuodesta 1944 on Filmiaura ry. jakanut suomalaista Jussi -elokuvapalkintoa. Palkinto on tiettävästi yksi maailman vanhimmista elokuvapalkinnoista.
Vuoden 2009 Jussit jaettiin Helsingin Kaapelitehtaalla. Muun muassa parhaan miespääosan ja parhaimman elokuvan palkinnon vei Klaus Härön ohjaus Postia pappi Jaakobille.
Ei mikään ihme, elokuvassa on yleisinhimillinen viesti toisen ihmisen auttamisesta. Pohdintaa voi myös jatkaa siihen suuntaan onko toisen auttamisen motiivi olennainen. Voiko ja saako auttamisessa olla myös itsekkäitä motiiveja?
Puhutaan Jaakobin painista. Raamatusta alunperin johdettava sanonta tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö joutuu itsekseen ratkaisemaan moraalisen ongelman. Siitä elokuva kertoo.
Niin, voihan joku nähdä elokuvassa myös elementtejä, jossa korostetaan joka arkipäivä toimitettavan postinjakelun tärkeyttä maaseudun palveluna.
Miespääosan esittäjä, Heikki Nousiainen, oli todella vaikuttava ja karismaattinen sokeana pappi Jaakobina. Ihan ykkösluokkaa.
Timo Koivusalon ohjaama kuvitettu klassikko, Täällä Pohjantähden alla, oli ehdolla myös parhaaksi elokuvaksi. Sitä ei palkittu.


Kotimaisetkin liigaseurat virittelevät itseään vähitellen kesän koitokset silmissään. Eräs hyvä välietappi on Lahti Cup. Tällä kertaa turnauksen vei Tampere United voitettuaan espoolaisen Fc Hongan 2-1.
Kyllä joskus vähän huvittaa se, että joukkueille ei viitsitä keksiä suomenkielisiä nimiä. Esimerkkinä vaikkapa äsken mainittu Tampere United, Palloseura Kemi Kings tai sitten Associazione Calcio Oulu.
Kuinkahan paljon kahdessa ensiksi mainitussa teollisuuskaupungissa asuu englanninkielistä väestöä tai Oulussa italiankielisiä? Tämähan selittäisi nimet. Onhan esimerkiksi Idrottsföreningen Kamraterna Mariehamn ruotsinkielinen seura.
Mikä vika olisi esimerkiksi Tampereen Liitto, Palloseura Kemi tai Jalkapalloseura Oulu -nimissä?


Jaatinen Julistaa: Vaikuttaa siltä, että kaikesta huolimatta Saabin valmistus jatkuu ainakin jossakin muodossa. Hollantilainen Spyker osti Saabin.
Asian piti olla ilmiselvä: GM lopettaa tuon ruotsalaisen autoylpeiyden valmistamisen. Sen piti olla varmaa.
Tässä asiassa on jotain niin perin tuttua palloilulajeista: Ruotsalaisella joukkueelle on tulossa varma tappio. Jostain kuitenkin viime tipassa löytyy voimia ynnä juonikkuutta ja homma kääntyykin voitoksi.
Ei se ole Hannu Hanhen tuuria, se on periksiantamattomuutta ja itseluottamusta.

Ei kommentteja: