09 kesäkuuta, 2008

Tuska antaa ilmettä ja väriä

Parisensataa nuorta rettelöi eilen pidetyssä Helsingin kaivopuiston ilmaiskonsertissa. Ilmeisesti elämäänsä lisäjännitystä kaivanneet tyypit ryhtyivät heittelemään poliisia pulloilla. Eihän siinä mitään muuta kuin pamppua ja putkaa.
Ongelma liittyy siihen, että tapahtuma leimaa kaikki nuoret ja muutkin konserttiin osallistuneet, joita sentään oli joidenkin arvioiden mukaan 40 000.
Ikävin seuraus olisi se, että Kaivopuiston konserttien järjestäminen joutuisi vaakalaudalle muutaman ääliön takia. Eipä tainnut tulla tämä mieleen, kun viskomaan alettiin.

Hetken näytti siltä, että Zimbabvessa siirryttäisiin lähemmäksi demokratiaa. Nyt tilanne on taas pahenemaan päin. On raportoitu Robert Mugaben Zanu PF -puolueen järjestämisistä väkivaltaisuuksista. Oppositiopuolue MDC:n kannattajia on vangittu, surmattu ja kidutettu. Valitettavasti on niin, että presidentin vaalien kesäkuun lopussa pidettävää toista kierrosta ei voida pitää mitenkään demokraatisena.
Ilmeisesti on niin, että opposition ehdokas Morgan Tsvagnirai olisi voittanut vaalit jo maaliskuussa pidetyllä ensimmäisellä kierroksella, mikäli tapahtuma olisi olluta vähänkään tasapuolinen. Nyt tämä eteläisen Afrikan maa on sisällissodassa. Kuka piittaa, kuka pystyy menemään väliin kärjistämättä tilannetta?

Sääntöjäkin muutettiin,nyt keskustalaiseksi julistautuneen, SDP:n puoluekokouksessa.
Puoluekokous päätettiin pitää tästä lähtien joka toinen vuosi, seuraava kokoontuminen pidetään siis jo 2010. Myös puoluekokousedustajien määrä kasvatettiin viiteensataan. Muutosta perusteltiin jäsendemokratian lisäämisellä ja halulla listätä puolueväen osallisuutta puolueen päätöksentekoon. Toinen tavoitteista toteutuu automaattisesti, pääseehän, todellakin, seuraavaan puoluekokoukseen enemmän edustajia, kuin nyt.
Ensimmäinen tavoite onkin kimurantimpi juttu. Päätöksentekoon, tässä tapauksessa puoluekokoukseen, osanottajien määrää ei suoraan kerro kokouksen demokraattisuudesta. Vai väittääkö joku, että Kiinan kommunistien puoluekokous on demokraattinen?
Erittäin olennasta on kokousvalmistelujen avoimuus. Pelkästään asioiden ja asiakirjojen valmisteluun osallistumiseen on hyvä olla mahdollisuus kaikilla halukkailla puolueen jäsenillä. Toisekseen, tiedon saman tasoinen saanti kaikille on asiallinen vaatimus.

Alkuperäisempi Keskusta, tosin sekin alunperin Maalaisliitto, järjestää puoluekokouksensa 13.-15.6. Joensuussa. Sinnekin on tilkkeeksi saatu aisaa ja aloitteita. Jotkut aloitteet ovat viihteellisempiä kuin toistet. Edistykselliset Keskustanaiset (Sic!) esittävät kuohuviinin alkoholiveron alentamista. Tätä edistyksellistä toimenpidettä nämä, selvästikin taruolennot, perustelevat sillä, että kuohuviinin ryypiskely edistää sosiaalisia taitoja. Entisen maalaisliiton puoluehallitus ei innostu edistyksestä, vaan esittää aloitteen hylkäämistä. Eivät kuitenkaan kehoita puoluerahvasta juomaan maitoa, kuten kuvaan sopisi.

Eri kokoiset ja erilaiseen kulttuuriantiin keskittyvät festivaalit kuuluvat Suomen kesään. Välttämättä näistä tapahtumista se suurin ja eniten markkinoitu ei ole aina se paras. Tosin ei suurikaan koko tapahtumasta välttämättä huonoa tee. Esimerkisi vaikkapa kesäkuun lopulla järjestettävät Tuska Open Air -festivaalit ovat kaupunkifestivaalien parhaasta päästä. Tapahtuma antaa leppoisalla tavalla ilmettä ja väriäkin pääkaupungin keskustaan. Tämä siitä huolimatta, että festivaalin esiinyjät ja osin yleisökin ovat peräti hurjan näköisiä. Isompia järjestyshäiriötä ei ole esiintynyt.
Kuitenkin kannattaa tarkkailla kotomaamme suvea tarkasti. Voi törmätä vaikka kuinka antoisiin kultuuritapahtumiin, kun vaan pitää silmänsä ja korvansa auki. Lisäksi elämämys saattaa aueta edulliseen hintaan.

Kotijoukkueinen kärsimiä tappioita on murehdittu jalkapallon EM-kisossa. Jos Sveitsi ja Itävalta putoavat, se kuulemma vähentää kiinnostusta kisoihin. Kyllä vähentää kisojen järjestäjämaissa. Italialaisia ei varmasti kiinnosta pätkän vertaa Itävallan kohtalo.
Sitä paitsi, molempien kotijoukkueiden voitto avausottelussa olisi ollut etukäteen arvioituna yllätys, Itävallalle pistekin olisi ollut hyvä avaus.
Itse otteluissa Sveitsihän oli parempi kuin vastustaja Tsekin tasavalta ja Itävallallekin olisi suonut sen pisteen raivokkasta yrittämisestä. Mutta, jalkapallossa ei jaeta tyylipisteitä, maalit ratkaisevat.
Tänään pelit alkavat todellisessa kuolemanlohkossa. Ensin kohtaavat Romania ja Ranska, myöhäisemmän illan jalkapalloviihteestä vastaavat Italia sekä Hollanti.
Ehkäpä Gallian palloilijat sekä pastan ystävät ovat hienoisia ennakkosuosikeita, mutta kukapa tietää?

Jaatinen Julistaa: Kyllä ihmeitä piisaa: Ensin liberaali Hannu Takkula, nyt edistykselliset keskustanaiset.

Ei kommentteja: