Amerikan Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisessä lisäartiklassa lausutaan seuraavaa: "Kongressi älköön säätäkö lakia, joka koskee uskonnon perustamista tai kieltää sen vapaan harjoittamisen tai vähentää sanan tai lehdistön vapautta tai kansan oikeutta rauhanomaiseen kokoontumiseen tai anomuksen tekemiseen hallitukselle epäkohtien korjaamiseksi." Tämä oli vapaa suomennos.
Lisäys tarkoittaa käytännössä sitä, että Yhdysvallossa ei saa olla valtionuskontoa, eikä jotain uskontoa saa asettaa muutenkaan lainsäädännössä muiden edelle. Tämä on myös pysynyt maassa hyvin käytäntönä, vaikka uskonnollisella äärioikeistolla onkin toisinaan ollut halua muuttaa USA teokratiaksi, eli uskonnon mukaan johdetuksi valtioksi.
Suomessa on kaksi valtionkirkkoa, evankelis-luterilainen ja ortodoksinen. Näin ollen maassamme ei ole täydellistä uskonnonvapautta, vaan kaksi uskontokuntaa on asettettu lainsäädännön puolesta parempaan asemaan kuin muut.
Kirkon ja valtion erottamista toisistaan on Suomessa pidetty vasemmistolaisena vaatimuksena. Aatehistoriallisesti tämä ei pidä paikkaansa. Ajatus maailmankatsomuksellisesti sitoutumattomasta valtiosta on poliittista liberalismia. Niinkin päin voidaan ajatella, että porvarilliseen ajatteluun kuuluu valtion mahdollisimman vähäinen puuttuminen yksilön elämään. Myös uskonnollisissa kysymyksissä.
Amerikan Yhdysvaltain perustuslain ja sen lisäyksien lukeminen on muutenkin perin ajatuksia herättävää.
Kanadalaisen Celine Dionin versio rock and roll -yhtye AC/DC:n kappaleesta You shook me all night long on valittu Total Guitar -lehden asiantuntija-arvioissa kaikkien aikojen huonoimmaksi coveriksi. Totta, Dionin versio on kammottava, hirveä yököttävä.
Arvioitsijat eivät ole kuitenkaan kuulleet suomalaisia käännösiskelmiä. Esimerkiksi Teijo Joutselan ja Humppaveikkojen versio The Beatlesin She loves you:sta, Hän sinun on (jee jee), olisi sijoittunut ehdottomasti kärkipäähän.
Toisaalta Lennon-McCartney -tuotannon vääntäminen aidoksi humpaksi on jo niin huikea teko, että se saattaakin olla jo loistava, ainakin camp-huumoria.
Venäjä pelasi jalkapallon EM-kisojen puolivälierässä Hollantia vastaan sellaista peliä, jota on totuttu näkemään tulppaanien maan pelaajilta. Itänaapurimme pelasi hyökkäävää, vaihtelevaa, iloista ja energistä peliä. Alankomaiden oranssipaidat olivat yksitotisia, ponnettomia ja voimattomia. Venäjän voitto 3-1 oli etukäteen yllätys, mutta puolen tunnin pelin katsomisen jälkeen ei enään ollut, Medjevevin maan pojat suuntaavat välieriin Espanjaa vastaan
Vaikka Espanjan ja Italian peli venyikin peräti rangaistuslaukauskilpailuun, voidaan todeta, että oikeus voitti. Eivät paella -pojatkaan ihmeitä esittäneet, mutta pastansyöjät pelasivat inhottavaa kyttäyspeliä, jossa yhdeksän kenttäpelaajaa sekä maalivahti puolustivat ja yksi hyökkääjä kärkkyi.
Erityisen oikeudenmukaiselta tuntuu epäurheilijamaisesti käyttäytyneen Antonio Di Natalen takaisku rangaistuspotkussa.
Kroaattien kohtalo tuntuu taas epäoikeudenmukaiselta. Varsinaisella peliajalla nämä punaruutulipun maan edustajat ovat parempia, saaden pallon kertaalleen ylärimaan. Lisäajan yliajalla tehty johtomaalikaan ei riitä vaan Turkki tulee tasoihin ja tästä shokeeratut kroaatit ampuvat rangastuslaukaukset päin mainostauluja. Ottomaanit jo kolmannen kerran pelastaututuvat kuilun partaalta. Huikea suoritus!
Saksa selvitti ainoana joukkueena itsensä varsinaisella peliajalla välieriin. Luultavasti maalilman parhaan jalkapalloilijan, Christiano Ronaldon joukkue Portugali hävisi tasaisen hyvää peliä pelanneille teutoneille 3-2.
Saksa on ennakkosuosikki keskiviikkona pelattavassa ottelussa Turkkia vastaan. Turkilta puuttuu neljä keskeistä pelaajaa, muun muassa Tuncay Sanli, pelikieltojen vuoksi. Jottei punalipun maan edustajilla olisi liian helppoa on maalitykki Nihat Kahvec sivussa loukkaantumisen vaivaamana.
Käsittämätöntä venymistä on nähty kuitenkin kebab -maan edustajilta kolmesti, miksei samalla neljästi tai viidesti?
Torstain Venäjän ja Espanjan kohtaaminen on etukäteen ympäripyöreä. Pystyykö Venäjän joukkue jatkamaan noususuhdannettaan? Entäpä Espanjan joukkuepeli, edelleenkö kuosissa?
Ketkä heiluttavat vastustajan verkkoa?
Onko niin, että David Villa parinaan Fernando Torres tanssittavat flamencoa vai ripaskan tahtiako lyövät Andrei Arshavin ja Roman Pavlutshenko?
Kisojen seuraajilla on parin päivän taktinen huili, sitten selviää.
Jaatinen Julistaa: Hän sinun on, jee jee, hän sinun on jee jee...
1 kommentti:
Toveri Tapani Kansan "California Dreamin" -väännös Kalajoen hiekat on myös aikamoinen pyhäinhäväistys.
Olin kyllä tyrmistynyt Hollannin yht`äkkisestä hyytymisestä Venäjä-pelissä. Venäjä taas antoi esimakua tulevasta jo Ruotsia vastaan ja meno vain parani. Espanja-Venäjä -peliä on joukkueiden tässä turnauksissa esittämien otteiden valossa äärimmäisen vaikea ennustaa. Oikeastaan siinä on mahdollista murskavoitto kummalle tahansa ja kaikki variaatiot siltä väliltä.
Ranskan ja Italian putoaminen ovat olleet näiden kisojen oikeudenmukaisimmat tapahtumat.
Lähetä kommentti