Venäjän Federaation yleisesikunnan päällikkö Nikolai Makarov kävi opastamassa meitä suomalaisia. Vai pitäisikö sanoa Tsuhnia. Puhe pidettiin Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa. Oletamme, että itänaapurin sotaherran puheet on otettava tosissaan.
Kenraali Makarov sanoi muun muassa seuraavaa:
"Venäjän ja Naton sotilaallinen yhteistyö etenee hyvin ja on molemmille osapuolille hyödyllistä. Suomen ja Naton välinen yhteistyö uhkaa sen sijaan Venäjän turvallisuutta. Suomen ei pidä haikailla Naton jäsenyyttä, vaan sen pitäisi mieluummin tiivistää sotilaallista yhteistyötä Venäjän kanssa."
Tässä ei ole mitään uutta. Ensinnäkin Venäjä kokee Naton uhkaksi ja jos siltä tuntuu, niin sitten myöskin on. Edelleen, sotilaallisen yhteistyön tiivistämistä on esitetty jo Neuvostoliiton aikana. Silloinkin Suomi on onnistunut torjumaan sen. Toki Suomella oli Neuvostoliitton kanssa Ystävyys, yhteistyö ja avunantosopimus, joka oli ehdollinen liittosopimus
Makarov väitti, että Suomi tukee Georgian revansistisia pyrkimyksiä palauttaa Etelä-Osseatia ja Abhasia. Hän myös paheksui Suomen Itä-Suomessa järjestettäviä sotilasharjoituksia ja kyseli sitä ketä vastaan ne ovat järjestetyt.
Ensimmäinen väite on käsittämätön. Toinen outo: kai mikä tahansa itsenäinen maa saa järjestää sotaharjoituksia omalla alueellaan. Ei kai Nikolai tosissaan usko, että Suomi suunnittellee maahyökkäystä Venäjälle?
Kun kenraali Makarov otti kantaa Naton ohjuspuolustusjärjestelmään hän näytti kartan, jossa Venäjän ja Naton etupiirin raja kulkee kylmän sodan rajan tavoin Itämerellä ja Pohjanlahdella. Suomi ja Baltian maat näyttivät lukeutuvan Venäjän etupiiriin.
No nyt nousee tukka pystyyn. Heikkohermoisempi tulkitsisi tämän vihjaukseksi sotilaallisesta hyökkäyksestä. Tulee mieleen ihan Molotov - Ribbentrop -sopimus vuodelta 1939. Onneksi Saksassa on tätänykyä demokraattinen hallinto. Miten Venäjällä?
Kovia ovat Venäjän sotilasjohtajan puheet. Niitä ei sovi vähätellä, kun sanoja on tuossa asemassa. Kuitenkin jos Makarovin tarkoitus oli saada näillä puheilla Suomi läheisempään sotilaalliseen yhteistyöhön Venäjän kanssa hän epäonnistui.
Päinvastoin, moinen uhkailu on omiaan lisäämään suomalaisten halua hakea sotilaallista turvaa Naton jäsenyydestä. Nikolai Makarov on varmaankin hyvä sotilas, mutta surkea diplomaatti.
Kyllä ydinasevallan johtavan sotapäällikön pitäisi käsittää, että Suomi ei muodosta Venäjälle minkäänlaista sotilaallista uhkaa. Eikä suomalaisilla, ei ainakaan ylivoimaisella enemmistöllä ole minkäänlaista revanssihalua.
Tuolla "silimien välliin Tsuhnaa" -tyylillä ei Makarov herätä muuta kuin pelkoa ja vihaa.
Jalkapallon Euroopan mestaruuskisat alkavat perjantaina. Mestari on selvillä heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Espanja lähtee kisoihin FIFA:n rankingykkösenä ja suurimpana ennakkosuosikkina kisoihin. Neppailutyylistä futista pelaavaa Espanjaa on ylihehkutettu: muistakaamme, että joukkeen kovin maalintekijä David Villa ei ole käytössä.
Sen sijaan vakiomenestyjä Saksa ja äärimmäisen kovan maalintekovoiman omistava Hollanti ovat Espanjaa todennäkoisempiä mestareita. Seuravaksi ennustetaan alkulohkoista jatkoon pääsijät:
Lohko A: Puola, Kreikka, Venäjä ja Tsekki. Kreikka yllätti kaikki ottamalla mestaruuden kahdeksan vuotta sitten.Ei tänään. Tsekin joukkue vasta on rakennusvaiheessa. Venäjä on lohkon ykkössuosikki. Puola toisena jatkoon kotiyleisön siivittämänä.
Lohko B: Hollanti, Saksa, Tanska ja Portugali. Tätä sanotaan kuolemanlohkoksi. Tanska ei millään. Portugalilla on ihan laatupelaajia, kirsikkana kakussa Christano Ronaldo. Tulivoimainen Hollanti ja tasaisen vahva sekä osaava Saksa jatkoon. Saksalla on kisojen paras keskikenttäpelaaja: Mesut Özil.
Lohko C: Espanja, Kroatia, Irlanti ja Italia. Kovasti hehkutettu Espanja menee kyllä jatkoon. Kroatia on taantunut huippuajoistaan. Italian peliä sekottaa kotimaan lahjontasotkut. Irlanti yllättää nousemalla toisena jenginä jatkoon.
Lohko D: Englanti, Ukraina, Ruotsi ja Ranska. Nyt Englanti saa lopultakin oppia sen, että vaikka nykyaikaisen jalkapallon säännöt ovat siellä kehitetty, niin se ei riitä. Hidas ja vanhanaikainen peli johtaa tuhoon. Kaiken muun lisäksi ykköstykki Wayne Rooney on poissa kaksi ensimmäsitä ottelua pelikiellon vuoksi.
Ukrainan materiaali ei riitä. Ranska tekee uutta nousua jalkapallomaailman huipulle. Se ei yletä vielä mestaruuteen, mutta jatkopaikkaan ehdottomasti.
Huippumaalinsylkijä Zlatan Ibrahimovicin tähdittämä ja yleensä loistavaan joukkuepeliin kykenevä Ruotsi ottaa toisen jatkopaikan lohkossa D.
Tämä on lopullinen totuus. Ottelut YLE:n kanavilla.
Jaatinen Julistaa: Ei viina lisää voimia anna, mutta lisää rohkeutta. (Suomal. sananlasku.)
4 kommenttia:
Vai olisiko Makarov halunnut varmistaa Leningradin alueen sotilaallisen kehittämisen jatkumisen Venäjällä? Pitää olla uskottavia uhkakuvia, ilman niitä ei saa kenraalikaan aseisiin rahaa. Mahdollisimman paljon uhkakuvia, mahdollisimman paljon rahaa.
Toisaalta voi olla että Makarovin aivon viimeinen aivosolu kuoli votkamyrkytykseen Kekkosen aikaan eikä sen jälkeen tapahtunut kehitys ole saavuttanut kenraalimma tajuntaa. Oli kyllä sen verran kylmästä sodasta tuo sotaharjoitus kommentti.
Niin kyllähän tässä on ollut laajemminkin nähtävissä se, että Venäjä havittelee Neuvostoliiton aikasta "Supervalta-asemaa" takaisin. Pitäähän Venäjä Kiinan kanssa koko muuta YK:n turvallisuusneuvostoa panttivankinaan Syyrian kysymyksessä. Voihan nämä Nikolain puheet nähdä sitäkin taustaa vasten, että Suomi pyrkii turvallisuusneuvoston jäseneksi. Venäjä haluaa lyödä Suomelle "päitset turpaan" etukäteen. Mutta oli tämän Makarovin motiivi tai nautitun votkan määrä mikä tahansa, niin ei noita puheita ihan vitsinä pidä ottaa. Kundi on kuitenkin Venäjän sotilasjohtaja.
Niinpä, ja sitten on vielä tämäkin http://www.talouselama.fi/uutiset/suomelle+uuden+sukupolven+stalinin+urut+yhdysvalloista++maavoimille+ohjusjarjestelma/a2107813?s=n
Jospa ne Venäjällä pelkää (aiheestakin) että Suomikaan ei enää ole ystävällismielinen naapuruskansa tai harmiton tsuhna. Aseetkin ostetaan USA:sta lähes ystävänkauppaan, eikä enää Venäjältä kuten lainoja lyhennellessä on tapana. Venäjällä alkaa läntisessä naapurustossaan olla ystävät vähissä ja vähätkin hupenemassa.
Suomi on (viisaasti) suuntautunut pitkäjänteisesti länteen vähin äänin, ei vaskeen soitellen ja henkseleitä paukutellen, kuten vaikka Baltiassa. Vaikka toisaalta, meitä ei miehitetty...
Suomen diplomatiaa (Koivistoko muka jahkailija) 1990-luvun alussa kuvaa perusteellisesti Jaakko Blomberg kirjassaan: "Vakauden kaipuu - kylmän sodan loppu ja Suomi" Kevyttä kesälukemista, 696 sivua, suosittelen.
Lähetä kommentti