26 kesäkuuta, 2011

Ei inferno tai Paradiso vaan Stumento

Dante  Alighieri kirjoitti 1300-luvulla runolelman La divina commedia, Jumalainen näytelmä. Runot on suomennettu kahteen otteeseen: ensin työn teki Eino Leino vuonna 1912 ja 1963 teos suomennettiin uudelleen Elina Waaran toimesta.
Runoelmassaan Dante kuvaa matkaa Helvetin ja Kiirastulen kautta Taivaaseen. Juttu on kolmiosainen: Inferno, Putragoro sekä Paradiso. Siis Helvetti, Kiirastuli ja Paratiisi/Taivas. Alighierin mukaan näissä kaiksisa on kymmenen kerrostumaa. Helvetissä esikartano ja yhdeksän piiriä.
Jumalainen Näytelmä kuuluu eurooppalaiseen kulttuuriperinteeseen, niinpa siitä voi aika helposti löytää esimerkkejä (äärimmäisestä) suhtautumisesta Euroopan Unioniin.
Unioniin kielteisesti, ei siis kriittisesti, koska institutioita jokainen järkevä ihminen tarkastelee kriittisesti, suhtatuville EU on Helvetti, Inferfo. Niille, jotka eivät näe Euroopan Unionissa mitään moittavaa se on Paridiiso, Taivas.
Helvetissä, syvemmällä karsivät sielut ovat syyllistyneet raskaimpiin synteihin. Alinpana Brutusta ja Juudas Iskarioittia rääkkää itse Saatana.
Euroopan Unioni on ilmiselvästi siihen kielteisesti suhteutuvien mielestä Helvetin yhdeksäs piiri, johon Dante Alighierin mukaan joutuvat valtiolliset petturit. Petturit ovat yhdeksännen piirin toisella kehällä. Olisiko osoite Inferno 9. p 2?
Eurointoilijat sijoittavat vastaavasti Unionin Taivaan kuudenteen piiriin, jossa kirkkaudessa viettävät iänkaikkiuuttaan oikeamieliset hallitsijat. Paikan nimi on Jupiterin taivas. Osoite on Paradiso 6. / Jupiter.
Mutta eihän Euroopan Unioni ole Helvetti eikä Taivas eikä Kiirastulikaan. Se on kansainvälinen poliittinen elin.
Näihin molempiin, yltiökielteiseen tai -myönteiseen käsitykseen liittyy harha Euroopan Unionin muuttumattomuudesta. Unioini ei ole Saatanan hallitsema Inferno tai Jumalan hallitsema Paradiso. Unionista ei sinällään, itsestään seuraa mitään huonoa (talouskriisit) tai hyvää. (suhteellinen talouden vakaus)
EU on ihmisen kehittämä, sitä voi myös ihminen muuttaa. Muunlainen asenne passivoi eri maiden kansalaisia. Halutaako sitä? Parhaiten Euroopan Unioni vertautuu työkaluun, sitä voidaan käyttää johonkin, vaikkapa markkinoiden hallitsemiseen, tai olla käyttämättä mihinkään. Näiden lisäksi se on muuntuva työkalu: sitä voidaan muuttaa.
Muuttaa aina kun riittävän moni sen hyväksi näkee.

Kyllä Yhdysvalloissakin jalkapalloa pelataan, vaikka ei se siellä olekaan saavuttanut sille kuuluvaa suosioita. Nimikin on Soccer, joka tulee sanoista Assosiation Football. Jalkapallo on U.S.A:ssa Rugbusta muuttettua Amerikkalaista Jalkapalloa, josta ei sitten sen enempää.
Tämän oikean jalkapallon ammattilaisliiga on Yhdysvalloissa ja tietysti Kanadassa MLS, Major League Soccer. Liiga on perustettu 1993 jatkammaan North American Soccer Leaguen, NASL, työtä. Liiga meni nurin taloudellisiin vaikeuksiin ja siksipä tämä MLS omistaakin kaikki liigassa pelaavat seurat ja siinä on tiukka palkkakatto.
Major League Soccerissa liigavoitosta, MSL-Cupista, kamppailee 18 jengia kahdessa yhdeksän joukkuuen konferenssissa. Nimeltään ne ovat Itäinen ja Läntinen konferenssi. Runkosarjan jälkeen kahdeksan parasta pääsee puodotuspeleihin josta löytyvät loppuottelijat, jotka ratkaisevat tuon edellä mainitun MSL-cupin voiton.
Eniten cupin voittoja on washingtonilaisella D.C. United -joukkuueella, neljä kappaletta. Viime vuotisen mestaaruuden otti Commerce Citystä Coloradosta tuleva Colorado Rapids joka nujersi jatkoaikaan venyneessä loppuottelussa texasin pojat, Fc Dallasin.
Kuten alussa valiteltiin (oikea) jalkapallo ei ole Pohjois-Amerikassa kovinkaan suosittua ja MLS onkin kirjannut toimitavuosiensa aikana 350 miljoonan dollarin tappiot (Suomen rahassa 246 milj. euroa) Liigan houkuttelevuutta on pyritty lisäämään palkaamalla joukkueisiin eurooppalaisia kuuluisuuksia. Tämän hetken kuumin nimi on Los Angeles Galaxyn David Beckham.
Ei tuo liiga kovin huono voi olla, koska pääosin Yhdysvaltain maajoukkue kasataan MLS:n pelureista. U.S.A:n edustusjoukkue on kuitenkin päässyt kaikkiin  jalkapallon maailmanmestaruuskisojen lopputurnauksiin vuodesta 1990. No, hyvä on, paras saavutus on pääseminen toiselle kierrokselle, mutta kuitenkin. Olisiko liian rohkeasti sanottu, että parhaat MLS joukkueet voisivat pelata Ranskan liigassa ja menestyä Ruotsin Allsvenskanissa.
Aika harva eurooppalainen seuraa, puhumattakaan kannattaa, jotakuta Major League Soccerin joukkuetta. Suomessa kylläkin Veikkaus pitää  MLS-matseja vedonlyöntikohteina.
Osalla MLS-jengeistä on aika vängät nimet: Houston Dynamo, New England Revolution tai vaikkapa Seattle Sounders esimerkkeinä. Ei kun vaan fanittamaan (oikeaa) jenkkifutista.

Jaatinen Julistaa:
Patoa pitkin vasempaa he lähti,
mut ensin kukin heistä kielen painoi
päin hampahia, merkiks johtajalleen,
mi soitti lähtöön perätorvellansa.
Dante Alghieri, Jumalainen Näytelmä (laulun 21. loppu)

Ei kommentteja: