06 maaliskuuta, 2011

Oikeus on voittanut taas?

Kun puhutaan vallan kolmijaosta tarkoitetaan, että pidetään erikseen lainsäädäntövalta, toimeenpaneva- ja tuomiovalta. Tämä on länsimaisen demokratian keskeinen käsite.
Tämä periaate tunnetaan myös Montesquieun vallanjako-oppina. Ranskalainen Charles-Louis de Secondat de Montesquieu (1689-1755) oli tunnettu valistusajan juristi, filosofi, joka pääteoksessaan De l´Espirit des Lois, Lakien henki, esittelee tämän kolmijako-oppinsa. Montesquieu oli sitä mieltä, että hallitusvalta pitää rakentaa siten, että yhdenkään ihmisen ei tarvitse pelätä toista. Siksi vallan kolmijako. Tämä on vaikuttanut ratkaisevasti esimerkiksi Yhdysvaltain perustuslakiin.
Myös Suomessa noudatetaan vallan kolmijakoa: kansan suorilla vaaleilla valittu eduskunta säätää lait, säädetyn lain mukaisen hallinnon järjestää ja toimeenpanee hallitusvalta ja riippumattomat tuomioistuimet käyttävät tuomiovaltaa.
Venäjällä, Neuvostoliitosta nyt puhumattakaan, ei tästä paljoa perusteta: valtapitävät sekaantuvat siekailematta lakien täytäntöönpanoon, tuomiovaltaan ja tuomioihin.
Sen takia Venäjän ulkoministeriö ei voi ymmärtää mitenkään sitä, että apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske teki syyttämättäjättämispäätöksen Paavo Salosesta ja häntä auttaneesta suomalaisdiplomaatista. Paavo kuljetti Anton -poikansa takaisin Venäjältä keväältä 2009.
Venäjän pääsyyttäjänvirasto pyysi syytteen nostamista miehiä vastaan. Nyt Venäjän ulkoministeriö on närkästynyt, koska siellä ei yksinkertaisesti ymmärretä sitä, että pienen naapurin politiikot eivät puutu asian juridiseen prosessiin. He eivät ymmärrä edellä mainittua vallan kolmijako-oppia. Ei ihme ei Venäjällä ole siitä mitään kokemusta.
Suomessa tämän asian pitäisi olla ilmiselvää, varsinkin ihmisille, jotka käyttävät korkeinta tuomiovaltaa. Siksi onkin perin huolestuttavaa, että korkeimman oikeuden (KKO) presidentti Pauliina Koskelo sotkee lainsäädäntövallan ja tuomiovallan toisiinsa kommentoidessaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan toimintaa. Perustulakivaliokuntahan linjasi parkkilakia siten, että sakkojen määräämien on viranomais- ei liiketoimntaa.
Vuosi sitten KKO päätti, että yksityiset pysäköintifirmat saavat periä pysäköintimaksuja.
Nyt sitten Koskelo ihmettelemään eduskunnan toimintaa. Pieleen meni. Eduskunta säätää, oikeus tuomitsee, tämän asian pitäisi olla ilmiselvää Koskelon asemassa olevalle ihmisille.
Tähän asiaan oli kiinnittänyt huomiota myös emertusprofessori Jukka Kemppinen: hän vaatii Koskelolle peräti eroa. Kemppinen haluaa upottaa Koskelon.
Ehkei nyt sentään. Pauliina Koskelo voisi vähän kerrata lukemalla Jukka Kemppisen väitöskirjan, "Tätä kaikki asianomaiset noudattakoon. Korkein oikeus ihmiset ja yhteiskunta 1918 - 1990."
Itse asiaan: tuntuisi peräti arveluttavalta, jos viranomaistehtäviä annettaisiin laajalti yksityisten hoidettavaksi. Seuraavaksi tätä viranomaisille kuuluvaa toimeenpanovaltaa järjestyksenpidon muodossa siirretään laajalti poliisilta yksityisille järjestyskaarteille ja sitten niille annetaan laajat aseenkäyttövaltuudet ja sitten...

Ei aukea Anfield Roadin lukko Manchester Unitedille. ManU hävisi jo kolmantena kautena peräjälkeen Liverpoolille sen kotikentällä.
Lukemien 3-1 takuumiehenä heilui Liverpoolin hollantilaishyökkääjä Dirk Kuyt, joka iski kaikki kotijoukkueen maalit. Tämä viikko on ollut Manchester Unitedille perin katkera: ensin tuli tiistaina pataan Chelsealta ja nyt sitten rakkaalta viholliselta Liverpoolilta.
Ainut lohtu on se, että Unitedin kanssa liigamestaruudesta kamppaileva Arsenal jäi eilen 0-0 tasapeliin Sunderlandia vastaan. Manchester on kolme pistettä Arsua edellä, mutta lontoolaisjengi on pelannut yhden ottelun vähemmän.
Tiukaksi menee ennen kuin repee. Taas.

Jaatinen Julistaa: Hän opetti niinkuin se jolle on annettu valta, ei niinkuin lainopettajat.
Matt. 7:29

Ei kommentteja: