22 heinäkuuta, 2010

Loki lomalla osa V

Gallipolin taistelu käytiin I maailmansodassa 19. helmikuuta 1915 ja 9. tammikuuta 1916 välisenä aikana.
Kuten taistelun pitkä kesto kertoo, kyseessä ei ollut mikään läpihuutojuttu. Tapahtumassa englantilaisista, ranskalaista, australialaisista ja uusi-seelantilaisista koostuneiden joukkojen piti tunkeutua nykyisen Turkin, senaikaisessa Osmaanien valtakunnassa sijatsevan Dardannen salmen läpi ja edetä sitten Konstantinapoliin ja sitä kautta ympärärysvaltojen selustaan.
Tarkoitus oli ratkaista asemasodaksi juuttunut maailmansota. Taistelussa keskusvaltojen joukot koostuivat osmaaneista, saksalaisista ja Itävalta-Unkarin sotilaista.
Salmesta ei päästykään heittämällä. Alkumenestyksen jälkeen laivasto joutui vetäytymään merelle.
Päätettiin alottaa maihinnousu 25. huhtikuuta. Hyökkäys juuttui asemasodaksi. Ympärysvaltojen joukkojen komentaja Ian Hamilton olisi halunnut vetää joukkonsa pois yllätysedun näin kadottua, mutta Brittihallitus ei antanut siihen lupaa.
Muutaman epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen hyökäävät joukot olivat lopussa. Osmaanien tykkituli oli kuin tarjottimella oleville, erityisesti australialisille ja uusi-seelantilaisille, murhaavaa.
Hamilton vapautettiin tehtävästään ja sotilaat evakuoitiin tästä teurastamosta.
Tämä typeryys maksoi 300 000 hyökkäystä yrittäneen sotilaan hengen.
Taistelulla on, vähintäänkin kaksi merkistystä: osmaanien joukkoja johti Mustafa Kemal, jonka ura sai nostetta voitetusta taistelusta. Mustafa muutti myöhemmin nimensä Kemal Atatürkiksi. Atatürk tunnetaan nykyisen Turkin valtiion perustajana.
Toinen merkitys Gallipolin taistellulla on Anzacs, siis australialais ja uusi seelantilaisjoukoille. Edelleen noissa maissa ollaan sitä mieltä, että Britit kohtelivat näistä maista tulleita sotilaita toisen luokan ihmisinä ja lähettivät heidät surman suuhun.
Gallipolin taistelu kuvaa, erityisesti Australiassa sodan älyttömyyttä.
Näinhän se onkin. Mutta mitäänhän ihmiskunta ei ollut oppinut.

Kuka ostaisi pianon 175 000 eurolla? Jonkun oletetaan ostavan, koska soitin, jonka hinnaksi arvioidaan tuo hinta on tulossa elokuussa huutokaupattavaksi.
Kosketinsoitin on kotoisin lontoolaisesta Abbey Road -studiosta ja sitä on kaytetty vaikkapa Beatlesin, Beatlas ja Pink Floydin Dark side of the moon -teosten tekoon.
Niin, musiikki tulee muuten soittajasta ei soittimesta.

Suomalaisten joukkueiden seikkailut eurooppalaisissa liigakarsinnoissa ovat käynnissä. Helsingin Jalkapalloklubi selvitti itsensä jatkoon Mestareiden liigan karsinniossa kaatamalla liettualaisen FK Ekranasin jatkoajan jälkeen 2-0.
Klubin peli oli ihan ok, mutta rohkeutta hyökkäyspään ratkaisussa tarvitaan. Ei ole huono ajatus väliillä laukaista vähän kauenpaakin. Tehoja tarvitaan, sillä seuraavalla kierroksella asettuu vastaan serbialainen Partizan Belgard.
Kolme muuta suomalaisjoukkuetta, Honka, Mypa ja TPS, pelaavat eurooppalisen kakkosliigan, Eurooppa-liigan toisella karsintakierroksella.
Honka pelaa vieraissa walesilaista Bangor Cityä vastaan, TPS on kotonaan belgiasta tulevan Cercle Brüggen esteenä.
Kouvolan ylpeys, MyPa, kamppaillee Andorrassa paikallisen UE Sant Julián kiusana.
Ei ole yhtään kohtuutonta vaatia kaikilta kolmelta jatkoonpääsyä.

Jaatinen Julistaa:
Vaikka kuinka söisit, et tule kylläiseksi - tauti kalvaa ruumistasi. Minkä saat kootuksi, se ei säästy eikä säily, minkä saat vielä säästetyksi, sen vie sota.
3. Moos. 26:26

Ei kommentteja: