20 marraskuuta, 2009

Presidentti Römppä & ulkoministeri Punainen Paroonitar

Euroopan Unionin korkeat virat saatiin täytettyä. Presidentiksi, Eurooppa-neuvoston pysyväksi puheenjohtaksi, valittiin belgialainen kristillisdemokraatti, Herman van Rompuy. Euroopan Unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi, ulkoministeriksi, kelpuutettiin, brittiläinen ulkomaankauppakomissaari Catharine Ashton.
Kumpikaan valituista, ei ole mikään, ennakkoon tunnettu, suuri eurooppalainen. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö voisi onnistua työssään. Rohkeutta ja näkemystä tarvitaan. Tehtävät ovat uusia, joten ne kyllä muokkautuvat tekijänsä mukaan.
Van Rompuyn virka kestää kaksi ja puoli vuotta. Presidentin viran myötä poistuu käytäntö siitä, että EU:ta "johtaa" puolivuosittain vaihtuva puheenjohtajamaan pääministeri.
Meistä suomalaisista saattaa tuntua oudolta se, että tässä tapauksessa ulkoministerin virka on tärkeämpi. Hänellä on selkeä tehtävä: Muun muassa johtaa puhetta Unionin ulkoministerikokouksessa ja edustaa EU:ta kansainvälisillä foorumilla.
Euroopan Unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkealla edustajalla on käytössään diplomaattien verkosto.
Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Työväenpuoluetta edustava Catharine Ashton on paroonitar. Punainen paroonitar?

Eräs kaupunkilehti järjesti äänestyksen Juice Leskisen parhaasta kappaleesta. Voittajaksi selvisi, ei niin yllättäenkään, Viidestoista Yö.
Mikäpä siinä, piisi, niinkuin Tampereella sanotaan, on Leskisen parhaasta päästä. Äänestäjien mukaan viisussa on kauniit sanat.
No, tietääköhän tämä arvioitsija, että Viidestoista yö kertoo ryyppyputkesta, sen päättämisestä:
"Viidestoista yö, se saapuu aina uudelleen. Taas huomaan kahden viikon unohtuneen. Jäi iholleni hiekkaa rannan autioituneen. Voi olla, että vihdoin pääsen uneen."
Ilmiselvät alkoholivieroitusoireet. Kaunista? Lyyristä kyllä ja Juice Leskiselle ehdottoman omakohtaista.

Häpeällinen oikeusmurha tapahtui MM-kisojen jatkokarsintojen Ranska - Irlanti -ottelussa. Irlanti loistavalla taistelullaan pakotti Ranskan jatkoajalle.
Ratkaiseva maali tulee siten, että Thierry Henry kuljettaa palloa kädellään ja heittää sen maalin eteen, josta William Gallas puskee pallon maaliin. Ruotsalinen päätuomari Martin Hansson on väärin sijoittunut, ei älyä kysyä asiaa avustavilta erotuomareilta ja hyväksyy maalin. Voi änkeröinen!
Käsipalloa pelannut Henry tunnustaa rikkeensä ja on nyt esittävinään uusintaottelua. Mitä se auttaa? Olisi avautunut erotuomarille välittömästi tapauksen jälkeen. Kun peliä on jatkettu, maali on hyväksytty.
Irlantilainen ministeri ja maan jalkapalloliitto vaativat uusintaottelua. Ranskalaiset ovat häpeissään. Vihreän saaren jalkapalloilijoita on kohdeltu häpeällisesti.
Mutta mitkä ovat kansainvälisen jalkapalloliiton, FIFA:n, keinot? Uusintaottelua ei jalkapalloliiton lähteiden mukaan voida järjestää. Lähes kaikki ovat sitä mieltä, että tilanne on irvokas. No, ainahan Ranska voi luopua kisapaikastaan. Voi muuten jäädä tekemättä.
Irlanti putosi ilman omaa syytään. Sen sijaan Venäjän, Ukrainan ja Bosnia-Herzegovinan kotiin jääminen on ihan ansaittua. Ponneton ja tehoton pelityyli sai mitä ansaitsi.

Jaatinen Julistaa: Tällä periaattellako maa- ja metsätalousministeri luontoon suhtautuu?
"Täällä myös luonnon läheisyys sun hurmaa.
Erämaa suuren rauhan tarjoaa.
Tuhat miestä kun yhtä sutta surmaa,
sata jäljittää kahta oravaa."
Juha Vainio: Turistit Tuppukylään (1965)

Ei kommentteja: