Niin sanotun vaalirahakohun vähän laannuttua kansanedustuslaitosta on menneellä viikolla kuohuttanut kaksi asiaa: Kansanedustajien lahjontaa koskeva lainsäädäntö ja ns. edustajien sopeuttamiseläke.
On ilmiselvää, että molemmissa on tarkennettavaa. Kyllä kansanedustajan lahjonnan pitää olla rikos ja tuntuu kyllä älyttömältä jos 40 vuotias on terve ihminen on täydellä eläkkeellä loppuelämänsä.
Eduskunnan perinteiset irtopisteenkeräilykerhon jäsenet ovat olleet liikkeellä. Oikeusministeri Tuija Brax on tuomassa maahamme melkoisen epäselvää lainsäädäntöä: Teon rangaistavuuteen (siis lahjomaepäilyyn) riittäisi se, että teko on omiaan horjuttamaan luottamusta edustajantoimen hoitamiseen riippumattomana. Lisäksi lakiin tulee rangastavaksi teoksi edustajan lähipiirin lahjominen. Lähipiiriin kuuluvat muun muasa avustajat.
Tässäpä onkin haastetta lain perusteluiden kirjoittajalle. Kuinka ihmeessä osoitetaan se, että luottamus olennaisesti kärsii. Saako edustajalle tai hänen mummolleen tarjota kahvit? Saako olla pullakahvit? Saako edustajan avustajan viedä leffaan?
Lahjoman arvon arviointi on hyvin vaikeaa. Jollekin ns. pitkä lounas on iso asia. Toiselle ulkomaanmatkakaan ei ole juuri mitään.
Toinen viikon irtopisteiden keräilijä on ollut puhemies Sauli Niinistö. Hän on havainnut, että vuonna 1983 voimaan tullut laki kansanedustajan sopeuttamiseläkkeestä onkin moraalisesti arveluttava. Olisikohan ollut niin, että Sauli tuli tähän johtopäätökseen sen jälkeen kun iltapäivälehdet olivat asiasta kohun repäisseet?
Harvalle on tullut mieleen se, että eläke takaa ärhäkämmänkin edustajan riippumattomuuden. Kansanedustajan ei tarvitse mielistellä esimerkiksi liike-elämää siltä varalta, että putoaisi eduskunnasta. Kaikilla ei ole niin vahvoja verkostoja, kuin vaikkapa Sauli Niinistöllä.
Tasavallassa on kohta 200 000 työtöntä ja irtopisteiden perässä vaan juostaan. Voihan Gehanna!
Britney Spears kohauttaa jälleen. Tällä kertaa Australiassa. Väitteet siitä, että Spears showssaan enimmäkseen aukoo suutaan, laulun tullessa taustanauhalta, on aiheuttanut keskustelun lain muutoksesesta kenguruitten maassa.
Ei ei sentään, ei Spearsia olla ihan lailla kieltämässä. Sen sijaan maahan kaavallaan säädöstä, jossa artisti velvoitettaisiin kertomaan taustanauhan käytöstä.
Onko taustanauhojen käyttäminen tuomittavaa? Monilla artisteilla esitykseen nimen omaan kuuluvat taustanauhat, niinkuin vaikkapa Kraftverkillä.
Kuka sitäpaitsi menee kuuntelemaan Spearsin laulua? Britneytä ei markkinoida laulajana vaan enemmänkin ilmiönä. Eiköhän ihmisiä kiinnosta, tilaisuus kokonaisuutena, Britney Spears show.
Kuka valvoisi moista taustanauhalakia? Saisiko ilmoittamatta kuitenkin käyttää alkusoittona nauhaa? Kyllä tallaisessa asiassa tulee luottaa kuluttajan arvostelukykyyn tai sen puutteeseen.
Sami Hyypiä vaittiin jo kahdeksannen kerran Suomessa vuoden jalkapalloilijaksi. Tämä ei liene kelläkään yllätys.
Hyypiän nykyinen seura, FC Bayern Leverkusen, kunnioitti tähtitoppariaan ojentamalla hänelle kukkakimpun ennen Frankfurt -ottelua. Todella hieno ele.
Sami Hyypiä on saavuttanut muutamssa kuukaudessa Bundesliigassa supertähden aseman. Ymmärretäänköhän täysin täällä Pohjolassa, että 7.10. 1973 syntynyt Sami Hyypiä on yksi maailman parhaista puolustajista, todellinen kultakimpale. Täh!
Jaatinen Julistaa: Mikä tässä on vaikeaa: Julkisissa tilossa, esimerkiksi koulut ja virastot, ei ole suotavaa pitää uskonnollisia ja aatteellisia symboleja. Julkisen vallan täytyy pysytellä sitoutumattomana edellä mainitussa kysymyksissä.
Ei krusifikseja, ei sirppejä ja vasaroita, ei Daavidin tähteä eikä vaikkapa hakaristiä. Työnantaja määrittelee pääsääntöisesti työasun. Työntekijän pukeutumisen osalta on oltava sijaa neuvottelulle ja terven järjen käytölle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti