08 tammikuuta, 2012

PRESIDENTTI VALITAAN VAALEISSA - EI VUOROISSA

Erilaisia mielipidemittauksia ilmestyy näin presidentinvaalin alla harva se päivä. Joukkotiedoitusvälineet ostavat ja julkaisevat näitä levikkään sekä huomioarvoaan parantaakseen. Homman luonteeseen kuuluu myös se, että pienestäkin kannatuslukujen värähdyksestä nostetaan hirmuinen häly.
Oikeasti mittauksista voi vetää kaksi johtopäätelmää: ensiksi Sauli Niinistö on, kannatuksen normaalimmalle tasolle laskusta huolimatta, varmasti vaalin toisella kierroksella. Epävarmojen kasvava osuus kertoo siitä, että ihmiset nyt ensimmäistä kertaa, kun joulusta on päästy, miettivät tosissaan presidentin vaaleja.
Edellä mainittu kertoo siitä, että Niinistön taustajoukot ovat onnistuneet erinoimaisesti. On ikäänkuin yleisesti hyväksytty totuus, että vuoden 2006 presidentinvaalit olivat niin tiukat, että Tarja Halonen valittiin suorastaan "nopalla".
Tällä perusteella on nyt sitten muka Sauli Niinistön "vuoro". Pitää paikkaansa, vaali oli täpärä, eroa ehdokkaitten välillä oli 3,58 prosenttiyksikköä (51.79-48,21).
Mutta vuoden 2000 vaalien toinen kierros Tarja Halosen ja Esko Ahon välillä oli vielä enemmän tipalla: eroa muodostui 3.2 prosenttiyksikköä. (51.6 -48.4).
Tästä huolimatta ei kukaan ole, ainakaan tosissaan esittänyt, että olisi tullut jotenkin Esko Ahon "vuoro" tulla valituksi presidentin tehtävään.
Tämä "Saulin vuoro" onkin onnistunutta manipulaatioita. Onneksi Suomi ei ole mikään  Venäjä, jossa näköjään presidentiksi vuorotellaan.
Tähänastinen vaalikeskustelukin, hömppineen ja muineen on lähinnä auttanut Niinistöä kannatuksen säilyttämisessä. Sauli Niinistön suhteellisen vähäinen ulkopoliittinen kokemus ja osaaminen on jäänyt äänestäjiltä huomaamatta.
Tietenkään Niinistön esikunnassa ei ole ulkopolitiikkaa mitenkään esille nostettukaan. Kanditaatin puheet ovat kaikilta osin olleet perin arvoituksellisia.
Suomen perustuslain 8. luvussa määritellään Suomen kansainvälisten suhteitten päätösvallasta. 93§ alkaa seuraavasti: "Suomen ulkopolitikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Eduskunta hyväksyy kuitenkin kansainväliset velvoitteet ja niiden irtisanomisen sekä päättää kansainvälisten velvoitteiden voimaansaattamisesta siltä osin kuin tässä perustuslaissa säädetään. Sodasta ja rauhasta presidentti päättää eduskunnan suostumuksella."
Kuten jokainen huomaa, kyllä presidentillä valtaa on. Nimenomaan ulkopoliittista valtaa.
Olisikin peräti hölmöä valita tasavallan presidentiksi henkilö pääsääntöisesti muun kuin ulkopoliittisen osaamisen perusteella.
Kannatusmittauksissa epävarmoiksi ilmottautuneet miettivätkin tätä ankarasti.

Manchester United sai todella tehokasta balsamia haavoilleen pudottamalla paikallisvastustaja Cityn FA-Cupin kolmannen kierroksen ottelussa.
Ensimmäisen puoliajan jälkeen näytti siltä, että homma on selvä Unitedin johtaessa, vieraskentällä 0-3. City nousi kuitenkin 2-3 -tilanteeseen.
Punaisten paholaisten puolustus tilkitsi itsensä ja niin sinipaitainen City sai kärsiä kauden karvaimman tappion. Voitto oli Manchester Unitedille todella tärkeä: ensiksi se oli hävinnyt liigassa 1-6 paikallisvastustajalleen.
Tällä tuloksella punapaidat osoittivat, että City ei ole sille ylittämätön este. Tärkeäksi voiton tekee sekin, että United on viikon sisään jäänyt ilman pisteitä kahdessa valioliigakamppailussaan.
Kirsikkana kakun päälle Man.U:n kannattajille tuli joukkueen taistelevan työhevosen Paul Scholesin, 37 v, paluu. Scholes pääse kentälle heti ensimmäisessä ottelussaan paluunsa jälkeen, hän tuli vaihdosta Nanin tilalle kun 59 minuuttia ottelua oli pelattu.
Tänään jälleen kerran paljastui jalkapallon eräs hienous. Ennen tätä ottelua olivat kaksi perättäistä takaiskua liigassa kärsineen Manchester Unitedin kannattajat,
jos eivät maassa, niin ainakin pelokkaita. Nyt ei varmaankaan ole riemulla rajoja.

Jaatinen Julistaa:
Kysyttäessä ulkopoliittisia kykyjä Timo Soini nostaa esile Euroopan parlamentin ajoiltaan (kokonaista kaksi vuotta) työvaliokunnan jäsenyyden Vapaa- ja Demokraattinen Eurooppa -ryhmässä.
No joo. Tähän ryhmään kuuluu muun muassa italialainen Lega Nord, jolla on kytköksiä uusfasistiseen Padanian kansalliskaarti -nimiseen porukkaan.
Suurin edustus tuossa Timonkin viiteryhmässä on kuitenkin Yhdistyneitten Kuningaskuntien Itsenäisyyspuolueella, UKIP.
Tämä porukka ajaa maansa eroa Euroopan Unionista ja kovaa oikestolaista veropolitiikkaa, mm. tasaveroa. Erään luonnehdinnan mukaan heillä on "toinen jalka Atlantissa ja toinen Englannin kanaalissa".
Että tälläisten toverien kanssa Timo Soini on hankkinut ulkopoliittista osaamista. Sillä lailla.

Ei kommentteja: