09 syyskuuta, 2011

Rautaneito, Rukoilijasirkka ja Saksilainen uutta potkua Heville?!

NWOBHM. Mitä ihmettä se nyt on? Now wise Obama Barack Hired Monkey? Ei vaan: New Wave Of British Heavy Metal. Siis musiikinlaji. Homma ajoittuu 1970-1980 -lukujen vaihteeseen. Heavy rock eli murheellista kauttaan.
Monet lajin uranuurtajat olivat lopettaneet tai huonossa hapessa. Black Sabbath ja Uriah Heep olivat pahasti väsähtäneitä. Jytäorkesteriksi luettavista ryhmistä Deep Purple oli lopettanut. Purplen jälkeläisenä syntynyt Rainbow oli tehnyt pari - kolme albumia kunnon jytinää. Ronnie James Dion toimiessa vokalistina ryhmä julkaisi teokset Ritchie Blackmores Rainbow, Rising ja Long Live rock and roll. Varsinkin tuo keskimmäinen, Rising, on klassikkotavaraa. Sitten Dio ilmeisesti hermostui Blackmoreen ja lähti lätkimään. Rainbow siirtyi aimo askeleen pop-musikkia kohti.
Toisaalla punk-yhtyeet rokkasivat uudelle, nuorelle yleisölle klubeissa. Heavy oli enimmäkseen vanhaa, väsynyttä ja tylsää. Uutta tekijää ja verta kaivattiin kipeästi. Onneksi oli sentään pari kokeneenpaakin, nuoren soittajapolven esikuvaksi kelpaavaa bändiä: Judas Priest, 1970-luvun puolessavälissä ensimmäisen levynsä julkassut ryhmä ja Motörhead. Motörheadia johti, jo hippijytäbändi Hawkwindissä taitonssa näyttänyt, Lemmy Kilmister. Lemmy oli vuonna 1945 syntynyt rockveteraani.
NWOBM ei ollut mikään yhtenäinen musiikillinen kuvio. Olipahan vain uusi kategoria, johon laitettiin uuden polven raskaamman puolen rockin soittajia erotukseksi vanhoista tai manan majalle menneistä metallin kolistelijoita.
Tottakai uudet metalliryhmät haluttiin myös separoida uuden aallon, punkin jälkeläisbändeistä. Uuden Aallon Brittiläisiksi Hevimetallibändeiksi (UABH) luettiin mm. Diamond Head, Samson, Praying Mantis, Angel Witch ja Quartz.
Näitä ei paljon Suomessa tunneta, eikä kyllä Britanniassakaan Vaikka kyseessä on ihan levyttäneet ryhmät. Tietyllä varauksella tähän ryhmään kuuluu Girlschool, joka oli aikalaisille edellisiä tutumpi. Tunnetuin biisi lienee "Emergengy".
Ensimmäisenä melkoisen suurta suosiota pääsi UABH-ryhmistä nauttimaan Saxon, jonka vuonna 1980 ilmestynyt kakkosalbumi "Wheels of Steel" nousi brittilistan viidenneksi. Tämän sijoituksen sai myös Saxonin 1982 ilmestynyt liveäänitys "The Eagle has landed." Pari vuotta eteenpäin Saxon sai pari mukavaa listasijoitusta pitkäsoitoilleen, mutta NWOBM-liikkeen hiipuessa ryhmän myös suosio hiipui.
Näin siitä huolimatta, että Saxon siirryi pienehkön ranskalaisen yhtiön, Carrieren, leivistä suuren EMI:n talliin.
Tai ehkä juuri siksi: kopla siloitteli soundiaan Yhdysvaltain markkinoita varten. No ei tullut uusia faneja ja vanhatkaan eivät tykänneet.
Saxon sai kenkää EMI:lta 1988. Mutta on jatkanut näihin päiviin asti kiertamistä ja levyttämistä. Bändi on nähty useasti Suomessakin.
Ensimmäinen Pohjolan vierailu on bändin huippuajoita.Vuoden 1981 Oulun Kuusrock-festivaaleilla saatiin kuulla Brittiheavyn uusia tuulia.Ammattitaito tunnustettiin. Tyyli oli suomalaisille vieras: laulusolisti Biff Byfordin "hassut ihonmyötäiset housut" olivat hämmästelyn aiheena.Saxonin  viimeisin äänite on kuluvalta vuodelta "Call of arms."
Jos NWOBM-bändeistä puhutaan niin kyllähän se todellinen lippulaiva on Iron Maiden. Vaikka joillekin voi tulla yllätyksenä se, että 1970-1980 vuosikymmenten vaihteessa Saxon oli suositumpi ryhmä tai ainakin kamppaili Maidenin kanssa tasapuolisesti suosiosta.
Nopeasti tämän jälkeen Iron Maidenin suosio on nousi ihan omiin lukemiinsa. Pankin Maiden räjäytti vuoden 1982 kolmoslevyllään " The Number of the beast". 'Tällä julkaisulla Iron Maidenissa ensiesiintymisensä teki Samsonista kaapattu laulusolisti Bruce Dickinsson. Kahdella ensimmäisellä levyllä, Iron Maiden ja Killers, laulanut Paul Di´Anno sai lähteä ryyppäämisen vuoksi.
 The Number of the beast oli todellinen läpimurto: Brittilistalla levy nousi ykköseksi asti. Albumi oli kansalivälinen listamenestys. Yhdysvalloissa Beast oli Billboardin listalla 33. joka on paljon heavy metal levylle. Erityisen paljon, kun muistetaan, että levyn nimi viittaa raamatun ilmestyskirjaan. Sillä keinoin pääsee Yhdysvaltain uskonnollisessa äärioikestossa "Saatanan bändin" maineeseen. Tälläisten ryhmien levyjä ei suinkaan otettu myyntiin läheskään kaikkiin liikkeisiin.
Totta kai The Number of the beast oli suosittu Suomessakin. Tuon levyn myötä Heavy tai Hevi, niinkuin sanottiin, nousi uuteen arvostukseen. Moni joka tähän asti oli pitänyt metallimusaa vähämielisten tai ainakin vanhojen pierujen musiikkina, löysi raskaan rokkauksen.
Iron Maidenin ja muidenkin NWOBHM -bändien saama huomio vaikutti yleensäkin metallimusan saamaan arvostukseen. Nyt taas kehtasi kuunnella ja sanoa kuuntelevansa Heviä.
Ei tietenkään sovi kieltää, etteikö UABH-ryhmien esikuvien onnistuneet levytykset vaikuttaneet. Erityisesti vuonna 1980 julkaistut Judas Priestin "British Steel" ja Motörheadin "Ace of Spades" olivat mestariteoksia. Ne antoivat potkua ja esimerkkiä uudemmille ryhmille ja paransivat musiikinlajin mainetta. Sekä Judas Priest sekä Motörhead levyttävät edelleen laadukasta kamaa.
Ilman tätä sysätystä Heavy Metal olisi saattanut vajota pienen friikkiarmeijan musiikinlajiksi. Voidaankin sanoa, että NWOBHM esikuvineen mahdollisti nykyiset, kohtalaisen mukavaa suosiota nauttivat suomalaiset metalliryhmät: Amorphisin, Lordin, Soneta Arctican, Nightwishin, Children of Bodomin ja Stratovariuksen sekä monet muut.
Iron Maiden jatkaa vielä ja nauttii  maassamme stadiontason suosiota.Sekin on Kuusrock vierailija, Rautaneito vieraili Oulussa vuotta Saxonia aiemmin, 1980. Arvostelut olivat tyrmääviä.Esimerkiksi, rockpoliisien julkaisu, Soundi kirjoitti: "Pöhöttyneistä dinosauruksista". Myöhemmin on ääni muuttunut kellossa.
 Maidenin ja Saxonin osalta määre New Wave Of British Heavy Metal, NWOBHM, voidaan vaihtaa termiin OFOBHM, Old Farts Of British Heavy Metal.
Well anyway: Heavy metal thunder!

Moldovan Huuhkajat hoitivat mallikkasti. Hollanti oli liikaa. Ei Suomi ihan huono ollut. Ero maailman huippuihn on on tuo. Lopullisen niitin Suomelle antoi Perparim Hetemain kevyt ulosajo. Lokakuun 10. saapuu Huuhkajapesään Ruotsi, Zlatan Ibrahimoviceineen. Pisteet Suomelle?

Jaatinen Julistaa
"Silloin kun sekä kriitikot että oma mutsisi pitävät musastasi, peli on pelattu!"
Gene Simmons (Halim Witz)

Ei kommentteja: