On jo päästävä irti vähemmistödiktatuurista, jossa pieni vähemmistö rajoittaa suuren enemmistön vapautta. On lopultakin katsottava Suomen kansainvälistä kilpailukykyä. On päästävä irti pakkopesäpallosta. Pesäpallo on Lauri Pihkalan muista peleistä kopioimalla luoma "kansallispeli." Pihkala junaili keksimänsä pelin suojeluskuntien pääurheilumuodoksi jalkapallon sijaan. Lauri kuvitteli, että tällä pallonpaiskomisella kehitetään sotilaskuntoa, mitä tietysti sopi Pihkalan äärioikeistolaiseen maailmankatsomukseen. Lauri Pihkala kannatti rodunjalostusta, eikä esimerkiksi hyväksynyt naisurheilua ollenkaan.
Pesäpallo ujutettiin tässä ilmapiirissä sujuvasti koulujen liikuntaohjelmaan. Jotenkin sen käsitti maatalousvaltaisessa 1930-luvun Suomessa. Se, että tuota peliä pelataan edelleen kouluissamme on järjetöntä ja hyödytöntä. Se vaarantaa Suomen kansainvälisen urheilumenestyksen.
Peli imee liikunnallisesti lahjakkaita nuoria maaliman suosituimman ja merkityksellisemmän lajin, jalkapallon, parista.
Maapallonlaajuisesti pesäpallo on olematon laji. Sitä pelataan, hassuttelua huomioimatta, ainoastaan Suomessa. Jalkapallo-otteluita nähdään, Etelämanner poislukien, kaikilla maapallon manterilla.
Pesäpallon, lähestulkoon, kaikki harrastajat, muutamaa erikoisuuden tavoittelijaa lukuunottamatta, tulevat Suomesta. Näitä harrastajia on 23 000, hieman enemmän kuin Kemissä asukkaita. Jalkapalloa pelaa 265 000 000 miestä ja naista. Kun tähän lasketaan se, että tämän lisäksi lajin parissa toimii 5 miljoonaa, lähes Suomen asukasluku, erotuomaria, valmentajaa sekä huoltajaa tulee kuningaslajin harrastajien kokonaismääräksi 270 000 000 ihmistä, 4% maapallon väestöstä.
Missä pidetään pesäpallon MM-kisat? No ei missään. Jalkapallon joka neljäs vuosi järjestettävät MM-kisat ovat kesäolympialaisten ohella maailman seuratuin urheilutapahtuma. Edellisten Etelä-Afrikan kisojen 2010 Espanjan ja Alankomaiden välistä loppuottelua seurasi maalimanlaajuisesti arviolta 700 miljoonaa silmäparia. Suomessa 1, 2 miljoonaa ja Englannissa 18,4 miljoonaa. Pesäpallon maailmanmestaruuskisoja ei seuraa kukaan, koska niitä ei ole, eikä tule.
Kuka on Pertti Jaakkola? Hän on pesäpallon lyöjäkuningas vuodelta 1957. Kuka on Pele? Hän on 1957 maailmanmestaruuskisojen ensiesiintymisensä Brasilian maajoukkueessa tehnyt jalkapalloilija. Molemmat herrat ovat maailmanluokan huippuja omassa lajissaan. Lienee tarpeetonta arvailla kumpi tunnetaan maapallon joka kolkassa.
Lyhyesti: pesäpallo on maailmalla tuntematon peli. Jalkapallon tuntevat oikeastaan kaikki. Jonkun maan jalkapallomenestykseen kiinnitetään rutkasti huomiota maailmalla. Pesäpallo on tässä suhteessa yhdentekevä. Suomen kansainvälisen urheilumaineen vuoksi kouluissa liikuntatunneilla pelattavasta pakkopesäpallosta tulisi luopua. Kansainvälisen urheilukilpailun valossa pesäpallo on suorastaan vahingolllinen viedesään mahdollisia palloilulahjakkuuksia globaalin jalkapallon parista.
Asiassa voitaisiin edetä portaittain: ensin koulujen pakkopesäpallosta luovuttaisiin niillä paikkakunnilla, jossa sitä ei muutenkaan pelata, eikä se ketään kiinnosta, vaikkapa Turussa ja Tamperella. Tämä säästynyt opetusaika kaytettäisiin, kansainvälisesti tunnetun, jalkapallon oppimiseen.
Toiseksi tulisi pakkopesäpallosta luopua koulujen opetussuunnitelmassa koko maassa. Parinkymmenen vuoden kuluessa pesäpallo, tuo pikkulaji, hiipuisi koko maasta. Suomi voisi satsata tästä säästyneet varat jalkapalloon.
Tästä seuraisi, että Suomen jalkapallomaajoukkue, Huuhkajat, esittäisi nykyistä huomattavasti parempia otteita. Myös arvokisamenestystä voisi odottaa. Tasavaltamme seurajoukkueiden harrastajamäärät nousisivat. Suomalaiset seurajoukueet kamppailisivat tasapäisesti ainakin ruotsalaisten seurojen kanssa menestykestä kansainvälisissä cup-kilpailuissa.
Kun suomalainen jalkapallo saisi kansainvälistä huomiota, sillä olisi ehdotomasti positiivinen vaikutus Suomi-kuvaan maailmalla. Jollakin aikavälillä tämä edesauttaisi ulkomaankauppamme. Kasvanut kauppa toisi taas hyvinvointia kaikille meille.
Nyt tasavallassa tuhlataan harrastaja- ja taloudellisia voimavaroja pieneen, globaalisti täysin tuntemattomaan itsenäisyyden alkuvuosien lajiin. Se on suorastaan maallemme haitaksi. Irti pakkopesäpallosta!
Jaatinen Julistaa: Rauhallista pääsiäistä.
2 kommenttia:
EI Pentti Jaakkola vaan Pertti Jaakkola
Katos pentele, kirotusvire, kiitos tarkkanäköisyydestä.
Lähetä kommentti