Kun jossain päin maailmaa järjestetään urheilukilpailut, merkittävät häät tai hautajaiset, ovat myös kansalliset symbolit vahvasti esillä. Lippuja liehutellaan, vaakunat näkyvät seinillä ja joskus ajoneuvoissa.
Ovathan nämä symbolit tärkeitä. Niiden kuvat ja väritys merkitsevät jotain. On leijonaa, kotkaa ja kruunua. Halutaan osoittaa rohkeutta, ylväyttä ja kuninkaallisuutta.
Lipun värityksestä voi päätelllä yhtä sun toista. Sininen tarkoittaa usein vapautta tai vaikkapa taivasta. Punainen symboloi tasa-arvoa tai vaikka maan itsenäisyyden synnytystuskissa vuodatatettua verta. Kyllähän lipuista voi tulkita myös kyseessä olevan maan demokraatian astetta.
Ajatellaanpa vaikka eurooppalaisia suurvaltoja, Venäjää tai Saksaa: venäjällä on tällä hetkellä Hollannin lipun pohjalta ideoitu sini-valko-punainen trikolori. Vapaus-veljeys-tasa-arvo. Saksassa on vanhan roomalais-saksalaisen keisarikunnan väreihin perustuva reichbanner. Punainen-musta-kulta.
Kun viime vuosisadalla Venäjällä oli diktatuuri, sen lippuna oli punainen lippu, jonka vasemmassa yläkulmassa oli keltainen symboli.
Kun Saksassa on ollut yksinvalta lipun väreinä ovat esiintyneet valkoinen, musta ja punainen, joko trikolorina tai, vanhan intialaisen -elämänpyöräsymbolin, hakaristin kera.
Toisin sanoen: niin pitkään kun Venäjällä ja Saksassa liehutellaan nykyisiä lippua ei huolta pitäisi olla. Tarkkailkaa siis naapurivaltakuntien lippuja.
Tekeekö näyttelijä Peter Franzen lopultakin kansainvälisen läpimurron? Franzen on päässyt esittämään yhdysvaltalaiseen vampyyrisarjaan True bloodiin viikinkiä. Tämä eroottisia sävyjä sisältävä verenimijäsarja on ertyisesti vanhempien teinikatsojien suosiossa.
Onhan Peter toki aikasemminkin esiintynyt suosituissa televisiosarjoissa: Franzen esitti rikoispaikkatutkijoissa kertovassa CSI Miami-sarjassa kuollutta venäläistä. On syytä tietty toivoa, että suomalaistaustaisen, Länsi-Pohjassa vuonna 1971 syntyneen, näyttelijän rooli on tällä kertaa hieman eläväisempi.
Harva esiintyjä haluaa tulla tunnetuksi erinoimaisena ruumiin näyttelijänä. Onko silloin muuten kyseessä ns. ruumiin kulttuuri?
Englanti taisteli itsensä jatkoon jalkapallon MM-kisoissa voittamalla Slovenian 1-0. Kyllähän brittien peli oli eteenpäin mennyt ja jengi hallitsi kamppailua selvästi. Kuitenkin hyvästä rakentelusta ja moraalista huolimatta viimestelyssä on vielä paljon parantamisen varaa.
Punaisen paidan joukkueella oli mahdollisuus ainakin kahteen kolmeen lisämaaliin. Toinen miettimisen aihe englantilaisilla jäi siitä, että jengin ykköstykiksi kaavailtu Wayne Rooney jäi edelleen maalitta.
Tänään ratkaisijana oli avaukseen otettu Jermain Defoe. Kaikki kunnia Jermainile, mutta hän ei ole samanveroinen verkon pöllyttelijä, kuin Rooney normaalivedossaan.
Englanti jäi alkulohkossaan toiseksi Yhdysvaltain voitettua Algerian omassa ottelussaan. Tulos oli oikeudenmukainen. USA:n joukkueelta hylättiin jo toisen kerran selvä maalli paitsiona.
Nyt jenkkien loppuun asti taisteleva tyyli antoi tuloksekseen Landon Donovanin laukoman häkin. Mielenkiintoiseksi menee, jos Saksa tänään voitaa Ghanan: se tarkoittaa sitä, että ensimmäisellä karsintakierrokslla ovat vastakkain Englanti ja Saksa. Se olisi vasta herkkupala!
Jaatinen Julistaa: Kansainvälisen valaanpyyntikomission kokous ei saanut aikaan sopua valaanpyynnin rajoittamisesta. Kaupallinen valaanpyynti on ollut kiellettyä jo 25 vuotta. Tästä huolimatta Islanti, Norja ja Japani ovat vuosittain surmanneet, myös uhanalaisia valaita vuositasolla yli 1500 yksilöä.
Tätä perustellaan sillä, että kyseessä on muka tieteellinen pyynti. Olisi kiva tietää mihin tieteeseen moista teurastusta tarvitaan? Sellaiseenko millaista eräs Josef Mengele harrasti ihmisillä 1940-luvulla?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti