03 tammikuuta, 2010

Kuningatar Rauni I ?

Ruotsin tuleva hallitsija Victoria Bernadotte vihitään Daniel Westlingin kanssa. Häät pidetään kesäkuun 19. päivänä. Ei ole pelkästään sattumaa, että pari vihitään juuri vuonna 2010.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta ensimmäisen Bernadotten tulosta Ruotsin hoviin. Vuonna 1810 Ruotsi oli joutunut aikamoiseen jamaan: Edellinen hallitsija, Gustaf IV Aadolf, oli pakoitettu eroamaan maaliskuussa 1809.
Gustafin taitamaton liittolais- ja ulkopolitiikka oli johtanut muun muassa itästen maakuntien menettämiseen Venäjälle. Nämä itäiset maakunnat opittiin tuntemaan nimellä Suomi.
Gustaf IV Aadolfin seuraajaksi julistettiin hänen setänsä, herttua Carl. Hallitsijanimeksi tuli Carl XIII. Uudella kuninkaalla ei ollut kuitenkaan perillisiä. Kruununperijäksi haalittiin tanskalainen prinssi, alunperin Christian August, jonka nimi muutettiin Carl Augustiksi. Carl August kuoli kuitenkin jo puolen vuoden kuluttua halvauskohtaukseen. Eipäiltiin salamurhaa.
Nyt tulikin kiire uuden kruununperillisen hakemisessa. Hallitseva kunigas, Carl XIII oli halvaantunut syksyllä 1809. Sota Venäjän kanssa jatkui. Venäläiset joukot olivat päässeet pohjoisessa Uumajaan asti.
Nyt koko valtakunnan turvallisuus oli vaakalaudalla. Uudelle hallitsijalle tarvittiin Napoleonin hyväksyntä. Olihan olemassa perusteltuja epäilyjä siitä, että Ranska ja Venäjä olivat sopineet Ruotsin jakamisesta.
Tässä vaiheessa näyttämölle astui Ruotsin Pariisin lähettiläs Otto Mörner. Mörner saikin ajettua läpi ajatuksensa siitä, että Ruotsin kuninkaaksi tulisi valita ranskalainen marsalkka.
Kuningasvaihtoehtoja oli useita, kaikkia ei tavoitettukaan. Yksi kuitenkin oli pätevä ja sopiva sekä halukas: Jean-Baptiste Jules Bernadotte, Ponte Corvon herttua.
Päätös Bernadotten valitsemisesta kruununprinssiksi virallistettiin 21. elokuuta 1810. Näin Etelä-Ranskan Paussa asianajajan poikana syntyneestä miehestä tuli länsinaapuriimme ensimmäinen Bernadotte -suvun hallitsija.
Kuninkuus virallistettiin Carl XIII kuoleman jälkeen 1818. Hallitsijanimeksi keksittiin Carl XIX Johan. Carl Johan on nykyisen kuninkaan, Carl XVI Gustafin isoisän isoisän isä.
Tänä vuonna Bernadotte -hallitsijasuku elää juhlavuottaan. Sitä sopiikin juhlistaa kuninkaallisilla häillä. Kaksilla häillä. Victorian lisäksi pikkusisko Madeleine menee joulukuussa naimisiin. Sulhanen on asianajaja Jonas Bergström.
Valtasuhteiden kannalta Ruotsi tarvitsee kuningashuonetta yhtä paljon kuin Suomi oikeasti tarvitsee presidenttiä.
Kiinnostus kuninkaallisiin häihin on huikea. Kesäkuun hääviikonlopulle ovat lähes kaikki Tukholman hotellihuoneet varattu, myös Suomestä tulevat Tukholman laivat ovat piakkoin täynnä. Jo kaksi viikkoa ennen h-hetkeä Tukholmassa aloitetaan Love 2010 -festivaali.
Häähumu tulee varmaankin näkymään jo 5. kesäkuuta juostavalla Tukholman Maratonilla. Victorian ja Danielin häille on ennustettu myös televisioon miljoonayleisöä.
Tämähän tietää, häätavaran myynnin ja turistien myötä, paljon rahaa. Kaupallisen menestyksen mukana Ruotsin kuningashuoneen kannatus on noussut huippunsa.
Häitä seurataan myös ulkomailla, onhan kuningatar Silvia alunperin saksalainen Silvia Sommerlath.
Presidentillä ei tällaista saa aikaiseksi. Tasavallan presidentti on yksinkertaisesti vain liian arkinen tehtävä.
Maassamme istuu Christoffer Taxellin johdolla komitea pohtimassa tasavaltamme eri instituutioiden valtasuhteita. Kuuleman mukaan komiteassa käydään kovaa kiistaa tasavallan presidentin valtaoikeuksista.
Olisikohan siitä komprosmissiksi, että luovuttaisin tasavallan presidentin virasta kokonaan. Sen sijaan maalle valittaisiin monarkki, luonnollisesti täysin ilman poliittista valtaa. Mäntyniemi kävisi erinomaisesti virka-asunnosta. Nykyisestä presidentin linnasta saataisiin pienin muutoksin kuningatteren/kuninkaan linna.
Suomen monarkki toimisi erinomaisena mediamagneettina ulkomailla. Missä muualla on valittu viime aikoina kuninkaallisia?
Nyt vaan valtioneuvosto asettamaan monarkinhaku -työryhmää. Aikaa vuoden 2011 loppuun. Kuninkaalle on jo hallitsijanimi valmiina:
Väinö I. Tämä nimi oli varattu jo maahamme valitulle kuninkaalle Friedrich Karl Ludvig Konstantin von Hessenille.
Entäpä kuningattaren nimi? Suomalaisen muinaistaruston mukaan hedelmällisyyden haltija ja maan emo on nimeltään Akka. Tämä ei tunnu nykyaikana sopivalta nimeltä ollenkaan. Onneksi Akkaa kutsutaan myös nimellä Rauni.
Raunin tapaamme luonnossa pihlajana. Uskotaan, että tämä punamarjainen puu pelottaa pahoja henkiä ja ehkäisee salamaniskuja. Erinomaisia hallitsijan ominaisuuksia näin pienelle maalle. Varsinkin, jos ajatellaan pahat henget ja salamaniskut kuvainnollisesssa mielessä. Ehdottomasti: Rauni I.
Nimi on selvillä, saataisiinko kruununprinsessa/prinssi Saksasta, Venäjältä tai vaikkapa Ranskasta? Puolalainenkin käy.

Englannin FA-cupin kolmannen kierroksen myötä myös valioliigajoukkueet osallistuvat kilpailuun. Nyt on jo ehtinyt tapahtua cupille niin tyypillisiä alempien divisionien joukkueiden venymisiä:
Jopa mestarisuosikkina kauteen lähtenyt Fc Liverpool joutui tyytymään tasapeliin ja uusintaotteluun Readingia vastaan.
Tänään sunnuntaina tapahtui se todellinen jymypaukku: Pari sarjaporrasta alenpana , Ykkösliigassa, pelaava Leeds United pudotti Manchester Unitedin tämän kotikentällä, Old Traffordilla, 0-1. Leeds siirtyi johtoon kun peliä oli pelattu 19 minuuttia Jermaine Beckfordin tekemällä maalilla.
Manchester kyllä puski Leedsin puolustualueelle, mutta Valioliigan mestaruutta vahvasti tavoittevat Punaiset Paholaiset olivat oudon tahdottomia. Oli päässyt Helvetti jäähtymään. FA-Cupin kauden suurin yllätys oli valmis.
Urheilukanavalta näitä matseja voi seurata. Tänään sunnuntaina ovat vielä vuorossa ottelut West Ham - Arsenal ja Tranmere - Wolverhampton Wanderers. Etukäteen otteluparista kiinnostavammalta vaikuttaa lontoolaisjoukkueitten kohtaaminen: Hammers - Arsu, mutta, kuten Manchesterissa nähtiin, ei näistä etukäteen tiedä. Katsotaan.

Jaatinen Julistaa: Menestystä vuodelle 2010!

Ei kommentteja: